Pâinea
Beneficii – Pâinea nu trebuie exclusă din dieta zilnică, pentru că lipsa ei poate determina afecţiuni precum: ateroscleroză, obezitate, diabet, hipertensiune arterială sau osteoporoză.
Care e bună – Cea mai indicată e pâinea din făină integrală, care conţine de opt ori mai multe minerale, de zece ori mai multe vitamine şi de trei ori mai multe fibre decât cea albă. Trebuie aleasă cea care are în compoziţie cel mai mare procent de secară, deoarece conţine un amestec echilibrat de proteine, grăsimi, fibre şi antioxidanţi (de regulă, pâinea conţine 82% făină de grâu şi restul secară şi alte cereale). Pâinea e bine să aibă un termen de garanţie cât mai redus şi să conţină cât mai puţini conservanţi, iar ca aspect, trebuie să fie cât mai densă. Inserţiile (seminţele, făina de porumb sau cartofii) nu îi diminuează calităţile nutritive.
Cât mâncăm – E bine s-o consumăm moderat. Sunt suficiente 100 g de pâine/zi, pentru că furnizează corpului toţi nutrienţii de bază necesari.
Orezul
Beneficii – Orezul, mai ales cel brun, poate fi considerat un aliment-medicament, pentru că, potrivit specialiştilor, previne afecţiunile cardiace şi renale, diabetul, obezitatea, osteoporoza şi bolile de stomac. În plus, ajută la detoxifierea organismului şi reduce stresul, totul datorită magneziului, potasiului, vitaminelor B6 şi E, cuprului, fierului, fosforului, seleniului şi zincului pe care le conţine.
Care e bun – Orezul integral are mai multe fibre şi mai mulţi acizi graşi esenţiali nesaturaţi decât cel decorticat. Datorită acestora, accelerează tranzitul intestinal şi reduce riscul apariţiei cancerului de colon.
Cât mâncăm – 100 g orez integral reprezintă porţia zilnică ideală. Această cantitate conţine 32 g de glucide cu absorbţie lentă şi favorizează eliberarea în organism a serotoninei, substanţă care dă senzaţia de bine şi tonifică rapid organismul.
Pastele
Beneficii – Consumate fierte, cu sos de roşii, legume proaspăt tăiate (ciuperci, fasole verde, broccoli, spanac) şi câteva picături de ulei de măsline, pastele sunt foarte săţioase şi au un conţinut ridicat de fibre alimentare, minerale (cupru, zinc, magneziu) şi un complex de vitamine din gama B, care pot ajuta organismul să îşi menţină o greutate corporală sănătoasă şi să aibă o digestie bună.
Care sunt bune – Pastele integrale sunt cele mai indicate şi în acest caz. Pentru a-şi păstra nutrienţii, acestea nu trebuie acoperite în timpul fierberii şi nici clătite după fierbere. Depozitarea e bine să se facă în locuri răcoroase, ferite de lumină, pentru că vitaminele B sunt fotosensibile.
Cât mâncăm – Evident că o cantitate mare de paste consumate cu mult sos, cu brânză şi carne alături nu este indicată nici în curele de slăbire, nici în cele de menţinere, pentru că au un conţinut mare de calorii. Porţia zilnică de paste cu legume nu trebuie să depăşească 150 g.

Urmărește-ne pe Google News