Cuprins:
De ce este bine ca un copil să practice un sport
Experții sunt de acord că sportul este bun pentru copii, nu numai pentru beneficiile evidente asupra sănătății pe care le oferă cele 60 de minute de exerciții zilnice recomandate, ci și pentru abilitățile sociale pe care un copil le deprinde, mai ales în sporturile de echipă.
Lecțiile despre lucrul în echipă, împărtășirea și importanța asumării și respectării angajamentelor sunt abilități valoroase pe teren și în afara lui.
Dar mulți copii nu se nasc știind că vor să joace fotbal sau să facă parte dintr-o echipă de baschet. Așa că părinții trebuie să-i ajute să-și găsească interesul și să descopere sportul care li se potrivește cel mai bine, fără a-i împinge într-o activitate de care se tem. Cum poți găsi echilibrul? Iată ce să ții cont:
Este copilul meu pregătit pentru sport?
În jurul vârstei de 6 ani, majoritatea copiilor au abilitățile fizice și mentale de care au nevoie pentru a începe să participe sporturi organizate. Experții susțin că poți să-ți încurajezi copilul să se miște cât mai devreme, când își arată interesul și să începi cu activități mai ușoare, care nu vor fi greu de stăpânit: jocul de prindere, lovirea cu piciorul în minge, balansarea unei bâte sau înotul ușor. Pe măsură ce se îmbunătățesc coordonarea ochi-mână și activitatea fizică, atunci puteți introduce ideea unui sport de echipă. Și atunci este bine să aflați ce sport se potrivește copilului.
S-ar putea să doriți să încercați sporturi de echipă mai puțin competitive la început pentru a încuraja copilul și pentru a nu simți acea presiune descurajantă.
De asemenea, este o idee bună să vă gândiți la trăsăturile fizice pe care le necesită un sport anume înainte de a vă înscrie pentru unul. Sunt suficient de înalți copiii? Destul de puternici la vârsta lor? Discutați cu antrenorul pentru a afla dacă este potrivit acel sport.
La ce sporturi sunt buni? Ce le place?
Pentru a afla ce sport este potrivit copilului, următorul pas pentru a afla ce sport se potrivește copilului este să ne gândim la punctele lor forte și la temperamentul lor. Pot face față mai multor antrenamente pe săptămână? Au un impuls competitiv? Sunt jucători de echipă sau le place să facă lucrurile pe cont propriu?
Indiferent de personalitatea lor, există multe opțiuni.
Încurajați-vă copilul să încerce câteva sporturi diferite, astfel încât să își poată face o idee despre ceea ce sunt buni și despre ce sunt interesați.
Dacă nu au cea mai bună coordonare mână-ochi, ar putea dori să încerce dans sau arte marțiale în loc de softball sau tenis. Dacă nu sunt înnebuniți după competiție sau să țină scorul, eforturile individuale precum alergarea, înotul sau tenisul pot fi mai potrivite decât fotbalul sau baschet.
Și nu depinde doar de ce cred părinții. Întrebați-vă copilul ce îi place și cum crede că se descurcă într-o activitate. Copiii vor fi în cele din urmă atrași de sporturile la care simt că sunt „buni”.
Când să oprești practicarea unui sport
Dar dacă copilul tău pur și simplu refuză să continue să practice acel sport? Este important să știi dacă copilul tău urăște să fie activ, nu-i place sportul în special sau dacă există alte probleme sociale în echipă, cum ar fi hărțuirea, care ar putea cauza problema.
Dacă ați luat în considerare toate aceste lucruri, trebuie să decideți dacă este mai bine să-l convingeți să continue sau să-l lăsați să treacă la altceva.
Există o linie fină între a-i sprijini într-un sport și a-i forța să facă ceva de care nu le place.
Cel mai important lucru este să-ți ajuți copilul să găsească o modalitate de a fi activ care îi place și pe care dorește să o practice. Acest lucru îl va face mai probabil să aleagă să fie activi, chiar și la vârsta adultă.
Flexibilitate în alegerea sportului pentru copil
Dacă sporturile tradiționale de echipă nu îl interesează copilul tău, există și alte opțiuni. Sporturile de echipă pot fi foarte structurate, ceea ce poate să nu atragă unii copii. Încercați mai multe activități, cum ar fi înot, gimnastică, lecții de golf și tenis, care pot fi mai atrăgătoare.
Și nu e cazul să fii surprins dacă copilul tău dorește să schimbe sportul de câteva ori la început. Poate dura ceva timp pentru ca ei să găsească sportul potrivit. Alege două sau trei sporturi și oferă copilului tău șansa de a le experimenta cel puțin un sezon sau două înainte de a renunța. Așadar, atenție și la ce investiții faceți în echipamente, e posibil să fie ceva temporar.
Descoperă și la ce vârstă ies măselele la copii mici și mari
bartusgeorgiana • 11.07.2023, 06:28
Dar ar trebui încurajați sa își aleagă singuri, sau măcar ținut cont de preferințele lor