Cuprins:
Despre bananele plantain
Plantainul este de fapt un tip de banană, dar cu o aromă și o utilizare culinară diferită. La fel ca bananele, sunt originare din Asia de Sud-Est, dar astăzi sunt cultivate în toată lumea.
Ele tind să fie mai mari ca dimensiune decât bananele și au o coajă mai groasă.
De asemenea, bananele plantain sunt mai bogate în amidon și mai sărace în zahăr decât bananele. Au o culoare care variază de la verde la galben și până la maro închis, în funcție de gradul lor de maturitate.
Din cauza conținutului ridicat de amidon, bananele plantain nu sunt adesea consumate crude și trebuie să fie gătite (fierte, sotate, prăjite sau coapte) înainte de a fi consumate.
Sunt utilizate în mod obișnuit în bucătăria latină, africană și caraibiană. De fapt, când se gătesc, ele sunt sunt tratate mai mult ca o legumă decât ca un fruct, fiind adesea folosite în mâncăruri sărate.
La fel ca bananele, bananele plantain sunt bogate în carbohidrați complecși, dar majoritatea carbohidraților provin din amidon, spre deosebire de banane, care au mai mulți carbohidrați din zahăr.
Banalele plantain sunt bogate în nutrienți, dar prepararea joacă un rol mai mare în beneficiile lor generale pentru sănătate.
Valoare nutrițională
Bananele plantain sunt o sursă de carbohidrați cu conținut scăzut de grăsimi și fibre. De asemenea, conțin cantități de vitamine și minerale, inclusiv vitamina C și potasiu.
130 de grame de plantain gătit (fără ulei) conține:
- 239 calorii
- 57,5 g de carbohidrați
- 2,1 g de proteine
- 0,2 g de grăsimi
- 3,06 g de fibre
Beneficiile consumului de banane plantain
Sunt o sursă bună de fibre
Fibrele sunt o parte esențială a dietei și ajută la reglarea mișcărilor intestinale ale unei persoane.
Fibrele par să reducă, de asemenea, riscul de a dezvolta diverse afecțiuni, printre care:
- boli de inimă
- diabet
- boala diverticulară
- constipație
Doza zilnică recomandată pentru fibre este de 28 g. Includerea a 130 de grame de plantain copt ca parte a unei mese poate contribui cu puțin peste 3 g la atingerea acestui obiectiv.
Sunt bogate în antioxidanți
Potrivit unui studiu din 2020, bananele plantain conțin în mod natural compuși vegetali benefici, inclusiv polifenoli și flavonoide, scrie medicalnewstoday.com.
Acești compuși acționează ca antioxidanți și ajută la combaterea radicalilor liberi. Radicalii liberi provoacă stres oxidativ și daune în organism.
De asemenea, un studiu din 2015 sugerează că înlocuirea a 10% din făina de grâu cu făină de plantain a crescut antioxidanții și fibrele din prăjiturile coapte.
Ajută la susținerea sistemului imunitar
Acestea sunt o sursă bună de vitamina C, iar includerea lor în cadrul unei diete variate poate ajuta la susținerea sistemului imunitar.
Cu toate acestea, căldura și lumina pot distruge vitamina C. Așadar, atunci când le gătești, folosește cât mai puțină apă care nu fierbe și gătește-le doar pentru o perioadă scurtă de timp.
Au vitamine, potasiu și magneziu
Ele conțin, de asemenea, vitamina A, care este antiinflamatoare și ajută la reglarea funcției imunitare.
Acestea conțin potasiu, care poate scădea tensiunea arterială
Potasiul este esențial pentru funcționarea normală a inimii, a nervilor și a mușchilor. Ajută la metabolizarea carbohidraților și la sintetizarea proteinelor.
Consumul unei diete bogate în potasiu poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale și la scăderea riscului de accident vascular cerebral.
A avea suficient potasiu în alimentație ajută la echilibrarea sodiului, care poate crește tensiunea arterială. Unele persoane pot avea tensiune arterială ridicată atunci când urmează o dietă bogată în sodiu.
Acestea conțin vitamina B6, care este bună pentru o inimă și o minte sănătoasă
Vitamina B6 îndeplinește o mare varietate de funcții în organism. Este esențială pentru metabolismul macronutrienților, pentru globulele roșii sănătoase și pentru neurotransmițători.
Acestea conțin niveluri bune atât de vitamina B6, cât și de magneziu.
Bananele plantain – cum se prepară
Bananele plantain arată ca niște banane mari și pot fi verzi, galbene sau aproape negre. Ele sunt consumate mai degrabă ca un carbohidrat, cum ar fi un cartof, decât ca un fruct.
Le poți găsi cel mai des prăjite, fie sub formă de bucăți, fie sub formă de chipsuri mai subțiri și sunt servite ca garnitură în Caraibe.
Ele sunt, de asemenea, un carbohidrat de bază în Africa, Asia de Sud-Est, Insulele din Pacific și în America Centrală și de Sud.
Bananele plantain verzi necoapte se vor simți tari. În acest stadiu, ele se aseamănă cel mai mult cu o legumă și nu au nici o urmă de dulceață.
Când sunt verzi, sunt foarte pline de amidon și sunt cele mai bune pentru a fi tăiate și prăjite pentru a face chipsuri.
Dar plantain verde poate fi, de asemenea, fiert și făcut piure pentru a fi folosit ca o garnitură sau poți tăia banana în bucăți ca să o folosești în tocănițe ori ciorbe, precum ai face-o cu un cartof.
Aceste banane pot fi foarte greu de decojit atunci când sunt verzi, iar seva va păta orice atinge.
Dacă sunt mai coapte, bananele plantain vor începe să se îngălbenească, devenind mai dulci și mai moi. În cele din urmă, vor deveni negre atunci când sunt complet coapte și moi.
Și dacă sunt coapte bine pot fi prăjite, deși se vor caramelizat, nu se vor crocanți.
Le mai poți pune la cuptor ca să le coci și pot fi consumate ca o mâncare sărată, dacă niște smântână și ceapă verde, sau le poți mânca drept desert, dacă pui un sos de caramel și puțină înghețată. Bananele plantain sunt foarte versatile. Dacă vrei, se aseamănă cu dovleacul, din care poți face și plăcinte, dar și supă cremă.
Bananele plantain verzi nu pot fi decojite ca bananele – coaja nu se va desprinde ca la o banană normală, ci va rămâne lipită de miez.
Cel mai simplu mod de a pregăti o banană plantain verde este să o tai în bucăți și apoi să tai pielea și miezul cu un cuțit.
Gătește rapid plantain-ul odată ce l-ai pregătit, deoarece va începe să se oxideze.
De obicei, plantainurile galbene pot fi decojite ca o banană.
Oricare ar fi culoarea de banană pe care o folosești, taie ambele capete, deoarece miezul este de obicei tare în aceste părți.
Diferența dintre banane și banane plantain
Bananele și bananele plantain sunt asemănătoare din punct de vedere genetic, dar bananele plantain sunt consumate în principal gătite.
La fel ca și bananele normale, bananele plantain sunt originare din Asia de sud-est. Cu toate acestea, ele sunt acum cultivate în întreaga lume, inclusiv în India, Egipt, Indonezia și în regiunile tropicale din America, scrie Healthline.
Plantainurile sunt, de obicei, mai mari și mai tari decât bananele, cu o coajă mult mai groasă. Ele pot fi verzi, galbene sau maro foarte închis.
Plantainurile sunt mai bogate în amidon decât bananele și nu sunt foarte dulci atunci când sunt verzi. Când sunt coapte, sunt mai dulci și devin și mai dulci atunci când sunt gătite.
Plantainurile pot fi fierte, coapte sau prăjite. În România le vei găsi sub denumirea de „banane pentru gătit”.
Sursa foto: 123rf.com
Citeşte şi: Plăcintă cu mere – idei de rețete