Potrivit lucrării „Istoria Științei și a Tehnologiei”, covrigii au fost inventați încă din anul 610 de către un călugăr italian pentru a folosi drept răsplată copiilor care învățau rugăciunile. Astăzi, covrigii sunt indispensabili și îi găsim ușor în plină stradă cu umpluturi delicioase. Vezi care este istoria covrigilor.

Ce sunt covrigii și din ce sunt făcuți

Covrigii sunt produse de panificație de formă circulară presărați cu semințe de mac, susan ori doar cu sare deasupra. Este făcut din aluat de pâine cu o formă de nod asemănătoare unei bucle.

Ce sunt covrigii

Istoria covrigului

Originea covrigilor nu este pe deplin cunoscută, însă totul a început în jurul anului 600. Atunci se spune că un călugăr italian a inventat covrigii cu scopul de a le oferi răsplată copiilor care învățau rugăciunile. Covrigii erau, de fapt, mici fâșii de aluat copt, încolăcite care să semene cu mâinile încrucișate la piept și se numeau “Pretiola” (mici recompense).

Mai târziu s-a spus despre covrigul cu bucle că ar putea avea legături cu pâine grecească ce era în formă de inel și deriva de la pâinea folosită în timpul slujbelor la mănăstiri în urmă cu 1.000 de ani.

O altă legendă spune că invenția covrigilor aparține unor brutari disperați ce ai fost ținuți captivi de către conducătorii locali. De asemenea, enciclopedia “Meyers Konversations Lexikon” din 1905 suspectează originea covrigului odată cu interzicerea tradițiilor păgâne de copt, precum forma Crucii Soare la Sinodul din Estinnes în 743. Atunci, covrigul ar fi apărut ca și un înlocuitor.

Covrigi cu susan – prima rețetă de covrigi

Covrigul – emblema brutarilor și a breslelor din zonele sudice din Germania

În Biserica Catolică, covrigii erau considerați cu semnificație religioasă datorită ingredientelor și a formei. Aceștia erau realizați după o rețetă simplă ce cuprindea doar făină și apă, pentru a putea fi consumați în perioada postului.

Ce sunt covrigii și care a fost prima rețetă

Prima rețetă de covrigi care încă se folosește și astăzi datează din 1607 și este prezentată într-o carte intitulată “Tezaur de sănătate”, iar ingredientele descrise în rețetă sunt: făină, ouă, unt, apă caldă.

Toate ingredientele se amestecă până când se omogenizează, iar din aluatul obținut se modelează covrigii care se pun în apă caldă, apoi în apă rece, după care se pun în cuptor.

Covrigii se puneau în apă fierbinte deoarece asta ajuta la descompunerea amidonului din făină și covrigii erau mai ușor de digerat.

Denumirea covrigilor în alte limbi

  • Cehia – covrigul este denumit „preclik”;
  • Finlanda – covrigul este numit „viipurinrinkeli”;
  • Slovacia – „praclick”;
  • Spania, Franța și Italia – covrigul este denumit „pretzel”, „bretzel” sau „brezel”.
  • Norvegia – covrigul este numit și „kringle”;
  • Croația – covrigilor li se spune „perec”;
  • Serbia – denumirea covrigului este „pereca”.

Urmărește-ne pe Google News