Internetul s-a născut ca un proiect militar, însă s-a dezvoltat într-un ritm amețitor și în direcții pe care creatorii săi nici nu ar fi putut să le bănuiască. Îl folosim pentru diverse servicii precum shopping online, streaming video pe diverse platforme, rețele sociale, transfer de bani, site-uri de știri și așa mai departe. Însă, de aici și până la operațiuni ilegale precum spălare de bani, vânzări ilicite, trafic de droguri sau de arme nu este decât un pas.

Toate acestea se întâmplă pe același internet, însă „fața” acestuia nu este întotdeauna aceeași. În mod obișnuit, accesarea internetului presupune trimiterea unui semnal în reţea de la dispozitivul iniţiator către serverul care găzduieşte informațiile căutate. Apoi, serverul returnează datele solicitate către dispozitivul care a „formulat” cererea. Altfel spus, această cerere este trimisă prin intermediul reţelelor internetului spre locul unde se regăsește informaţia solicitată pentru ca mai apoi să fie returnat un răspuns.

Acest internet, adică așa-zisul internet comun, este cel pe care îl putem accesa direct cu toții. El poartă denumirea de Surface Web sau „internet de suprafață” și cuprinde toate website-urile pe care le vizităm în fiecare zi. Acestea reprezintă doar o părticică din întregul internet (4%) pentru că există și alte concepte care nu sunt la fel de cunoscute de către internauți. Aici ne referim la zone din internet care se numesc Dark Web și Deep Web, iar noi ți le vom explica pe fiecare în parte în cele ce urmează.

Planul „machiavelic” aplicat de un mecanic auto pentru a domina o femeie. Victima: „Mă duc şi mă omor, sincer, că nu mai pot”
Recomandări
Planul „machiavelic” aplicat de un mecanic auto pentru a domina o femeie. Victima: „Mă duc şi mă omor, sincer, că nu mai pot”

Ce este Deep Web

Deep Web sau „internetul adânc” mai este cunoscut și sub numele de Deepnet, Invisible Web sau Hidden Web. Acesta este un termen care se referă la cea mai mare parte a internetului (90%) care nu este complet accesibilă de motoarele de căutare obișnuite precum Google, Bing și Yahoo. Spre exemplu, conținutul său dinamic, cum ar fi paginile web generate de completarea unui formular, site-uri cu paypall sau baze de date private fac parte din Deep Web, nefiind indexate de vreun motor de căutare, informează site-ul TechTarget.com.

Altfel spus, Deep Web este un spațiu în care fiecare utilizator este anonim, nu se știe de unde provine acesta, cum a intrat sau care este scopul acestuia. De asemenea, acesta este un spațiu virtual unde mințile criminale își pot desfășura activitățile fără probleme. Tranzacțiile care au ca obiect arme, droguri, copii sau femei vor decurge lesne. Moneda de tranzacție este bitcoin-ul, acea cripto-monedă fără o bancă centrală, care este administrată de utilizatori.

Fiecare motor de căutare folosește roboți pentru accesarea cu crawlere și pentru a adăuga conținutul nou pe care îl găsesc la indexul motorului de căutare. Nu se știe cât de mare este Deep Web-ul, însă mai mulți experți estimează că Google sau Bing accesează cu crawlere și indexează mai puțin de 1% din tot conținutul care poate fi accesat pe internet. De asemenea, conținutul video al unui serviciu de streaming, cum este cazul celui de pe platforma Netflix, este oferit tot prin intermediul internetului. Acesta este, însă, „ferit” de motoarele de căutare, astfel încât conținutul să fie disponibil doar celor care îl accesează direct.

Cea mai dură critică a taxelor vamale anunțate de Trump: „Ziua ruinei! În materie de economie, afirmațiile lui Trump sunt o prostie totală”
Recomandări
Cea mai dură critică a taxelor vamale anunțate de Trump: „Ziua ruinei! În materie de economie, afirmațiile lui Trump sunt o prostie totală”

Cum poate fi accesat Deep Web

O mare parte din conținutul Deep Web este de natură legală, fără tentă criminală. „Conținutul web profund include e-mail-uri, mesaje de chat, conținut privat de pe platformele sociale, extrase de cont bancare electronice, dosare de sănătate electronice și orice alte informații care pot fi accesibile într-un fel sau altul prin internet.

Metodele care împiedică paginile web să fie indexate de motoarele de căutare tradiționale mai conțin pagini care nu sunt legate de altele prin link-uri, pagini care necesită un nume de utilizator și parolă, pagini al căror conținut variază în funcție de contextul în care sunt accesate, pagini cu acces limitat tehnic sau pagini ce sunt accesibile doar prin link-uri de JavaScript.

Din acest motiv, Deep Web-ul prezintă o serie de avantaje. Spre exemplu, o parte însemnată din conținutul de pe Deep Web este irelevant și ar face căutările mult mai dificile. Foarte multe site-uri sunt protejate de parolă, astfel încât se poate adăuga un strat în plus de protecție împotriva boților care vizitează fiecare pagină web de pe tot internetul.

Deși informațiile de pe Deep Web nu sunt indexate de motoarele de căutare obișnuite, ele pot fi totuși accesate cu ușurință, mai ales dacă deții câteva cunoștințe de ordin tehnic. Astfel, accesarea conținutului de pe „internetul adânc” este relativ sigură, iar majoritatea utilizatorilor de internet o fac mai tot timpul. Conectarea la Gmail sau la LinkedIn ori autentificarea pe contul pe care îl deții pe o anumită platformă socială sau de streaming reprezintă doar câteva exemple de accesare a datelor pe Deep Web.

Dezmăț financiar al partidelor. Cheltuieli de 68,4 milioane de lei, subvenții de doar 42,31 de milioane de lei. Unde s-au dus cei mai mulți bani
Recomandări
Dezmăț financiar al partidelor. Cheltuieli de 68,4 milioane de lei, subvenții de doar 42,31 de milioane de lei. Unde s-au dus cei mai mulți bani

Conturile de utilizator conțin o mulțime de informații personale pe care infractorii cibernetici le-ar putea prelua și folosi pe viitor. De aceea, accesul la o mare parte din Deep Web este restricționat. Atacurile de tip spam și phishing pot proveni de la o piață Dark Web, dar un utilizator trebuie să descarce un conținut virusat de pe acea piață pentru a elibera un program de tip malware.

Ce este Dark Web

Dark Web, care în traducere liberă înseamnă „internetul întunecat”, este considerată o subcategorie a Deep Web-ului, motiv pentru care cele două concepte sunt adeseori confundate. Termenul se referă la acea parte a internetului care nu este vizibilă și nu poate fi accesată prin intermediul motoarelor de căutare obișnuite amintite anterior sau a browserelor clasice. Este acel spațiu digital securizat și anonim, în care utilizatorii pot comunica, pot naviga și pot face chiar tranzacții într-un mod privat și confidențial, relatează site-ul CSO.com. Domeniul poate să fie accesat cu browsere specializate, care permit ascunderea adreselor IP ale utilizatorilor.

În 2015, cercetătorii britanici Daniel Moore și Thomas Rid de la „King’s College” din Londra au clasificat conținutul a 2.723 de site-uri de internet întunecate pe o perioadă de cinci săptămâni și au descoperit că 57% dintre acestea găzduiesc materiale ilicite. Potrivit cercetătorilor de la „Recorded Future”, deși există peste 55.000 de domenii, doar 8.400 dintre aceste site-uri au fost active, ceea ce reprezintă circa 15%. Asta înseamnă că rețeaua totală este de doar aproximativ 0,005% din dimensiunea rețelei de suprafață.

Cum funcționează Dark Web

Diferit de partea publică a internetului, Dark Web este utilizat adesea pentru activități ilegale, cum ar fi traficul de droguri, de arme, pentru fraudă financiară, pornografie infantilă, terorism digital și multe alte activități ilicite. Pe lângă aceste activități ilegale, Dark Web mai este utilizat de către diverși activiști politici, jurnaliști sau de oricine dorește să își protejeze confidențialitatea și intimitatea în mediul online. Tot aici se găsesc și organizații de hackeri și servicii de hacking sau chiar de închiriere a unui botnet (n.n. – sistem de dispozitive interconectate prin Internet, care rulează unul sau mai mulți roboți). Există, totodată, și site-uri pe care le folosesc teroriștii, cum ar fi cei din Statul Islamic, precum și servicii de Bitcoin utilizate pentru operațiuni de spălare de bani.

Această parte a internetului poate fi accesată doar prin intermediul rețelei Tor, care este o rețea de tip „peer-to-peer” și care anonimizează traficul și ascunde adresele IP ale utilizatorilor. În același timp, există și alte rețele, cum ar fi I2P sau Freenet, care oferă utilizatorilor niveluri diferite de anonimat și de securitate. Aceste rețele oferă utilizatorilor posibilitatea de a-și ascunde identitatea în timp ce navighează prin Dark Web, ceea ce face aproape imposibilă urmărirea și monitorizarea activităților acestora, mai scrie sursa citată.

Care este diferența dintre Deep web și Dark web

Ce sunt Deep Web și Dark Web

Diferența dintre Dark Web și Deep Web constă în faptul că acesta din urmă se referă la site-uri web și la pagini web care nu sunt indexate de motoarele de căutare, cum ar fi paginile de conectare și portalurile de plată, notează Avast.com. Dark Web este configurat pe „darknet”-uri, adică acele rețele online care pot fi accesate doar cu anumite software-uri și cu tehnici speciale.

Deep Web reprezintă orice conținut care se află în spatele portalurilor de plată sau al formularelor de autentificare. O mare parte din conținutul pe care un utilizator obișnuit îl accesează pe internet face parte din Deep Web. Este vorba despre e-mail, conturi bancare online, conturi private pe rețele sociale și diverse servicii de abonament. Suntem siguri că nu ai dori ca istoricul tău de e-mail să fie disponibil pe internet și să poată fi căutat de oricine.

Mergând mai departe, Dark Web face parte din Deep Web, dar este construit pe rețele dark. Este vorba despre rețelele suprapuse care se regăsesc pe internet, dar care nu pot fi accesate fără o serie de instrumente speciale sau software-uri precum Tor. Acesta este un instrument software de anonimizare, pe care îl poți utiliza prin browserul Tor.

Spre deosebire de web browserele obișnuite, Tor Browser folosește o rutare care criptează și direcționează traficul prin mai multe servere din toată lumea pentru a ascunde adresa IP a utilizatorului și pentru a oferi, astfel, o navigare sigură și privată. În plus, toate domeniile din rețeaua Tor se termină cu domeniul de nivel superior „ .onion” în loc de domeniul cunoscut „.com”.

Citește și: Care este diferența dintre Deep Web și Dark Web și cum ne putem apăra de pericolele din ele

   

Istorii electorale

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Bogdan Talașman, detalii tulburătoare despre cum i-a salvat viața lui Florin Busuioc. „Când i-am rupt prima coastă… Credeam că o să-l omor cu mâna mea!”
Unica.ro
Bogdan Talașman, detalii tulburătoare despre cum i-a salvat viața lui Florin Busuioc. „Când i-am rupt prima coastă… Credeam că o să-l omor cu mâna mea!”
Numele ei este pe buzele tuturor, după ce tocmai s-a aflat! Toți o știau pe Sorina Docuz drept „protejata lui Marcel Ciolacu”, însă acest detaliu din trecutul ei s-a aflat abia acum
Viva.ro
Numele ei este pe buzele tuturor, după ce tocmai s-a aflat! Toți o știau pe Sorina Docuz drept „protejata lui Marcel Ciolacu”, însă acest detaliu din trecutul ei s-a aflat abia acum
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Daniel Funeriu! Superba franțuzoaică avea 23 de ani când s-a îndrăgostit de românul nostru, olimpic la chimie
Libertateapentrufemei.ro
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Daniel Funeriu! Superba franțuzoaică avea 23 de ani când s-a îndrăgostit de românul nostru, olimpic la chimie
Adevăratul motiv pentru care Trump distruge economia Statelor Unite: „Un simptom al degradării democrației” | ANALIZĂ
Adevarul.ro
Adevăratul motiv pentru care Trump distruge economia Statelor Unite: „Un simptom al degradării democrației” | ANALIZĂ
Cătălina Toma, PRIMA reacție după ce Theo Rose a fost acuzată că o copiază în ultima ei piesă. Cum a răspuns artista: "Eu cred în competiția creativă, nu în cea plină de invidie"
Elle.ro
Cătălina Toma, PRIMA reacție după ce Theo Rose a fost acuzată că o copiază în ultima ei piesă. Cum a răspuns artista: "Eu cred în competiția creativă, nu în cea plină de invidie"
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
ANAF promite controale la locuinţele închiriate pe Airbnb şi Booking. Iancu Guda: "Statul ar trebui să facă altceva"
Observatornews.ro
ANAF promite controale la locuinţele închiriate pe Airbnb şi Booking. Iancu Guda: "Statul ar trebui să facă altceva"
Horoscop 4 aprilie 2025. Peștii au șansa de a descoperi, citind printre rânduri, o informație care le va fi de mare folos pe viitor
HOROSCOP
Horoscop 4 aprilie 2025. Peștii au șansa de a descoperi, citind printre rânduri, o informație care le va fi de mare folos pe viitor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI