Ce înseamnă expresia „Ce sunt eu, Mafalda?”

Multe zicale și expresii provin din tradiția orală a unei culturi și au o origine neclară sau sunt atribuite unor autori anonimi. Altele pot fi legate de evenimente istorice, de legende sau de tradiții locale.

Zicalele și expresiile populare se adaptează în timp și pot evolua în funcție de schimbările culturale și sociale. Unele pot fi reinterpretate sau schimbate pentru a se potrivi cu contextul actual.

Unele zicale și expresii populare sunt pline de umor sau ironie și sunt folosite pentru a exprima sarcasm sau pentru a sublinia absurdul unei situații.

Datorită conciziei și ritmului lor, zicalele și expresiile populare sunt adesea ușor de reținut și de repetat, ceea ce le face populare în discursul cotidian și în literatură.

„Ce sunt eu, Mafalda?” este o expresie adesea folosită pe plaiurile mioritice într-un mod ironic sau sarcastic, atunci când cineva nu poate răspunde la o întrebare ce ţine de viitor.

Uneori, aceeași expresie este utilizată și pentru a exprima lipsa de informație sau de cunoștințe despre un subiect. Expresia este folosită de persoanele care se referă la faptul că nu au răspunsul sau că nu au suficiente informații pentru a da un răspuns adecvat la o întrebare sau o situație probabilă. Este o modalitate de a sublinia că subiectul este prea complicat sau prea puțin cunoscut pentru a fi înțeles sau discutat în mod adecvat în acel moment.

Cine a fost Mafalda

Originile precise ale expresiei „Ce sunt eu, Mafalda?” nu sunt cunoscute în mod clar, însă există mai multe ipoteze privind proveninența ei.

Una dintre acestea pornește de la faptul că, în perioada interbelică, existau ziare cu anunțuri date de o așa-zisă prezicătoare pe nume Mafalda.

„Mare prezicătoare, ghiceşte uimitor trecutul, prezentul, viitorul. Prezic cu exactitate rezultatul ce se poate obţine în orice fel de afaceri”- ar fi fost anunțul așa-zisei prezicătoare Mafalda.

O descriere mai amănunțită a unui alt personaj Mafalda este oferită de către scriitorul Titus Filipaş. Potrivit acestuia, Mafalda, cunoscută din legendele populare românești, este considerată a fi fiica lui Robert Guiscard de Hauteville și a Sichelgaita de Salerno. Ea a trăit în perioada cuprinsă între anii 1060 și 1108 și s-a căsătorit de două ori: mai întâi cu contele Ramon Berenguer al II-lea de Barcelona, apoi cu vicontele Aimeric I de Narbonne.

În cultura populară a românilor se naşte tot atunci legenda despre puterile magice ale Mafaldei. Învăţătura ezoterică pe care ar fi dobândit-o Mafalda i-ar fi dat chiar şi puteri de previziune aproape infailibile.

Descoperă și de unde vine expresia a drege busuiocul.

Mafalda lui Quino

Mafalda este un personaj fictiv dintr-o serie de benzi desenate create de artistul argentinian Quino (Joaquín Salvador Lavado). Aceste benzi desenate au fost publicate între 1964 și 1973 și au devenit extrem de populare în întreaga lume, fiind traduse în numeroase limbi. Mafalda este cunoscută pentru părerile și observațiile sale adesea filozofice, pentru întrebările sale provocatoare și pentru perspectiva ei asupra lumii.

Personajul principal, Mafalda, este o fetiță de aproximativ șase ani, foarte inteligentă și curioasă, care își exprimă opinii puternice și critice cu privire la problemele sociale, politice și culturale ale lumii din jurul ei. Ea se confruntă cu diverse provocări și dileme, întrebându-se despre război, pace, ecologie, drepturile omului și multe altele.

În această adaptare, Mafalda devine o figură de referință pentru a face referire la o persoană care știe foarte multe lucruri și are o viziune asupra lumii dincolo de obișnuit.

Cine a fost Mafalda de Savoia

Deși e prea puțin probabil ca expresia să aibă legătură cu Prințesa Mafalda de Savoia, aceasta a fost și ea o figură reprezentativă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Prințesa Mafalda Maria Elisabetta Anna Romana de Savoia a fost fiica regelui Victor Emanuel al III-lea al Italiei și a reginei Elena a Italiei. S-a născut la 2 noiembrie 1902 și a fost sora mai mare a viitorului rege al Italiei, Umberto al II-lea. Prințesa Mafalda s-a căsătorit cu Philipp al II-lea, Landgraf de Hesse, în 1925, fost un membru loial al mișcării politice germane naționalist socialiste.

Căsătoria Prințului Filip cu Prințesa Mafalda l-a pus în poziția de a acționa ca intermediar între guvernul Național-Socialist din Germania și guvernul fascist din Italia. Cu toate acestea, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Adolf Hitler, credea că Prințesa Mafalda lucra împotriva eforturilor de război. El a numit-o „hoitul negru al casei regale italiene”, arată Wikipedia.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Mafalda a fost acuzată că ar fi avut legături cu opoziția Partidului Naționalist Socialist condus de Hitler. Mafalda a fost arestată, aparent pentru activități subversive, dar se presupune că era mai mult ca un ostatic pentru a-l convinge pe tatăl ei, regele Italiei, să nu se opună intereselor germane în război.

În septembrie 1943, Mafalda a fost arestată de Gestapo și deportată în lagărul de concentrare Buchenwald, unde a murit în urma rănilor suferite, într-un bombardament asupra lagărului, în 1944.

Sursă foto – Shutterstock.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News