Cuprins:
Gnocchi, pluralul de la „gnoccho”, pronunțat și „Nyow-kee” sau „niochii”, sunt pastele făcute din ingrediente precum: cartofi fierți, făină și ou. Vezi mai jos cum se prepară ghoncchi și care sunt cele mai bune rețete pe care le poți încerca.
Cum se prepară gnocchi – trucuri utile
Pentru început, alege cartofi cu amidon, respectiv cartofii care se găsesc pentru a fi gătiți copți sau fierți. Poți coace cartofii, sau îi poți fierbe, după preferințe.
Gătirea prin fierbere va ajuta cartoful să absoarbă mai multă apă, în timp ce gătirea prin coacere va duce la absorbirea unei cantități mai mici de apă.
După ce cartofii sunt făcuți, fierți ori copți, trebuie amestecați, pasați până când se obține un aluat omogen care să fie uscat la atingere, și compact. Piureul obținut prin pasarea cartofilor trebuie lăsat deoparte să se răcească, pentru a se usca textura acestuia.
Se adaugă făină în funcție de textura pe care o au cartofii. Dacă este un aluat mai umed, se adaugă mai multă făină, însă nu se adaugă surplus de făină, pentru a nu îngroșa aluatul. Se adaugă și oul în compoziție.
Aluatul obținut din amestecul celor trei ingrediente trebuie să se întindă pe o suprafață plană, se taie în sferturi și fiecare sfert se rotește cu palmele sau degetele până se obțin un aluat răsucit, ondulat.
Se taie bucățele de aproximativ 2 cm fiecare și se rulează fiecare bucată pe spatele unei furculițe pentru a o cresta. Gnocchi se gătesc în apă fiartă. Se lasă în apă până când se ridică la suprafață și plutesc. Se lasă apoi să se scurgă și se servesc.
Ghocchi de griș
Ghocchi de griș sau gnocchi romani, spre deosebire de cei clasici, se gătesc cu griș în loc de cartofi și făină. Aluatul lor este diferit. În ceea ce privește textura, aceștia se aseamănă cu mămăliga.
Aluatul lor, după ce este gătit, odată răcit, se feliază în rondele sau se taie cu ajutorul unui tăietor rotund, apoi stratificat într-un vas de copt și copt cu unt, gălbenuș de ou și parmezan.
Descoperă și: Cele mai apreciate tipuri de paste
Rețete de gnocchi
Gnocchi la cuptor
Ingrediente
- 300 g paste gnocchi;
- 200 g iaurt cremos;
- 125 g bacon;
- 125 g mozzarella;
- 100 g brânză Camembert;
- Câteva roșii cherry;
- O jumătate de ardei gras roșu, o jumătate de ardei gras verde;
- Sare, piper, pătrunjel verde.
Mod de preparare
Pentru început, se taie în cubulețe baconul și se pune la prăjit în puțin ulei încins. Când baconul este crocant, se adaugă ardeiul tăiat cubulețe și se lasă 2-3 minute să se gătească împreună.
Se adaugă apoi iaurtul și se amestecă, la foc mic, până când se obține un sos cremos. Se condimentează după gust.
Între timp, se pune pe foc un litru de apă, iar când ajunge în punctul de fierbere se adaugă gnocchi. Se lasă la fiert potrivit instrucțiunilor de pe ambalaj. Se scot apoi din apă, se lasă la scurs și apoi se adaugă în tigaie, peste sosul de iaurt și bacon. Se amestecă totul bine și se mai lasă pe foc până la două minute.
O tavă pentru cuptor termorezistentă se unge cu puțin unt, se adaugă toată compoziția, iar printre paste se pun bucăți de brânză Camembert, mozzarella și roșiile cherry.
Se dă totul la cuptor pentru 15 minute, sau până când mozzarella este rumenită.
Gnocchi cu brânză
Ingrediente
- 400 g cartofi;
- 300 g făină;
- 200 g smântână;
- 200 g brânză telemea;
- 100 g parmezan;
- Un ou;
- Sare, piper.
Mod de preparare
Cartofii se pun la fiert, apoi se pasează. Se lasă apoi să se răcească, după care se amestecă cu oul și condimentele. Se pune treptat și făină și se amestecă aluatul încet.
Se pune și parmezanul ras și se continuă frământarea până când se obține un aluat. Se întinde apoi aluatul și se taie în bucățele de 2 cm grosime. Se pune un vas cu apă la fiert, când apa clocotește, se pun gnocchi și se fierb până când se ridică la suprafață. Se scot apoi într-o strecurătoare.
Separat, smântâna se amestecă cu brânza rasă. Gnocchi se adaugă peste amestecul de brânză și se amestecă pentru a se pătrunde toate ingredientele.
Gnocchi cu sos de roșii
Ingrediente
- 500 g paste gnocchi;
- 500 g roșii pasate, pastă de roșii;
- 30 g parmezan;
- Un ardei, o ceapă, 2 căței de usturoi;
- Cimbru proaspăt, busuioc proaspăt;
- Sare, piper, ulei de măsline.
Mod de preparare
Taie ceapa și usturoiul mărunt. Pune-le apoi la călit în puțin ulei încins, adaugă apoi și ardeiul pe care l-ai tăiat cubulețe. Adaugă sosul de roșii peste și lasă totul să fiarbă pentru 2-3 minute. Adaugă sare, piper și toate condimentele proaspete toacă-le mărunt. Pune-le peste sos și lasă totul să fiarbă pentru aproximativ 10 minute.
Între timp, pune un vas mare cu apă la fiert, iar când clocotește adaugă gnocchi și lasă-i la fiert pentru 2-3 minute, până când se ridică la suprafață. Scurge apoi pastele și pune-le într-o tavă pentru cuptor.
Pune și sosul făcut peste paste, adaugă parmezanul ras și dă totul la cuptor pentru 5 minute sau până când se rumenește deasupra.
Gnocchi cu creveți
Ingrediente
- 500 g gnocchi;
- 400 g creveți congelați;
- O portocală, o ceapă;
- Sare, piper, ulei de măsline.
Mod de preparare
Pune un vas cu apă la fiert, iar când ajunge în punctul de fierbere adaugă gnocchi și lasă-le pe foc potrivit instrucțiunilor de pe pachet.
Într-o tigaie, pune puțin ulei și adaugă creveții împreună cu ceapa tocată mărunt. Stoarce sucul portocalei și adaugă-l peste creveți.
Condimentează după gust și lasă pe foc pentru 3-4 minute. Adaugă acum și pastele fierte peste sos și creveți și mai lasă pe foc pentru 2-3 minute, timp în care amesteci constant.
La final, presară pătrunjel verde și consumă proaspăt.
Rețetă gnocchi cu carne de pui
Ingrediente
- 500 g gnocchi;
- 400 g suc de roșii;
- 200 g piept de pui;
- 30 g mozzarella;
- O ceapă, 2 căței de usturoi;
- Sare, piper, oregano, ulei.
Mod de preparare
Toacă ceapa și usturoiul mărunt. Separat, pune pieptul de pui la fiert în apă pentru 10 minute.
Pune ulei într-un vas, adaugă ceapa și usturoiul și călește-le împreună pentru două minute. Adaugă apoi și pieptul de pui pe care l-ai tăiat cubulețe. Când începe carnea să se rumenească, adaugă și sucul de roșii și 100 ml de apă. Lasă totul la fiert pentru aproximativ 10 minute.
Separat, pune pastele gnocchi la fiert potrivit instrucțiunilor de pe ambalaj.
Pune pastele într-un vas mare termorezistent, adaugă peste sosul, mozzarela dată pe răzătoare și dă la cuptor pentru 10 minute, la 190 de grade Celsius. Rețeta de paste este gata și se poate consuma imediat.
Citește și: Rețete de tocăniță de ghebe
Sursă foto: 123rf.com