Cuprins:
Ce sunt ignamele
Termenul de ignamă provine din rădăcina africană nyam, care înseamnă a mânca. Termenul de igname desemnează doar speciile ai căror tuberculi sunt comestibili. Astfel, atunci când specia este otrăvitoare, nu este desemnată prin acest termen.
Două specii de igname provin din Asia de sud-est, două din Africa și una din America de Sud. Ignama nu și-a găsit niciodată locul în America de Sud, deoarece cartofii dulci sunt originari de pe acest continent.
Speciile prezente în Africa au fost domesticite pe acest continent cu mai bine de 6.000 de ani înainte de era noastră. Ignama ar fi ajuns pe arhipelagul nostru pe la sfârșitul secolului al XVI-lea, în bărcile care transportau sclavi.
Soiuri
Numărul varietăților de igname este necunoscut. Cu toate acestea, soiurile cultivate în Martinica sunt următoarele:
Dioscorea alata: Plimbite, Belep, Pacala, Boutou.
Dioscorea cayenensis: Portugheză, igname poule, igname galbene.
Dioscorea trifida: Albă sau purpurie.
Sunt plante cățărătoare, răsfirate. Frunzele sunt pețiolate, în formă de inimă, în funcție de specia alternă sau opusă. În axilele lor se dezvoltă bulbii care pot fi folosiți pentru înmulțirea plantei și uneori consumabili.
Tuberculii de formă variabilă sunt ovoidali până la alungiți, uneori aplatizați sau în formă de măciucă alungită. Aceștia pot avea o lungime de până la 1 metru, iar greutatea lor, în general între 3 și 5 kg, poate ajunge până la 15 kg. Pielea poate fi galbenă, albă sau mai închisă, precum maro sau chiar neagră.
Carnea este de obicei albă, dar poate fi și galbenă.
Beneficii pentru sănătate
Există puține cercetări cu privire la proprietățile medicinale ale ignamei. Majoritatea acestora au fost realizate pe animale.
La femei, se știe că consumul zilnic de igname scade colesterolul total din sânge.
De asemenea, ajută la reducerea tensiunii arteriale. Datorită proprietăților sale antioxidante, ignama acționează asupra creierului șoarecilor și le îmbunătățește capacitatea de învățare și de memorare.
De asemenea, ajută la reducerea diabetului, cu un control mai bun al nivelului de glucoză și de insulină.
De asemenea, ar proteja ficatul și rinichii împotriva daunelor provocate de doze mari de paracetamol sau de alcool.
Ignama poate fi folosită și împotriva simptomelor menopauzei la animale. Acest lucru nu a putut fi verificat în cazul oamenilor și, prin urmare, nu poate fi recomandat împotriva bufeurilor.
Utilizări
Dacă în trecut, era consumat mai ales după ce era fiert timp de câteva minute în apă, mai multe rețete cu igname ca element principal au îmbunătățit modul de percepere a acestuia, care nu era decât un simplu element din hrana sclavilor.
Acest tubercul nu era prezent pe mesele coloniștilor, care preferau să aducă cartofi din Europa.
Cu toate acestea, în timp, ignama a trecut de la tuberculul „săracilor” la un element apreciat în special prin modul de gătire, care nu era mai mult decât o simplă ignama fiartă.
Așa a fost integrat în mesele pentru Crăciun și Anul Nou.
Astăzi se mănâncă ignama gratinată și în multe alte moduri. Face parte din ceea ce se numește local Légjim-Péi (legume locale), cum ar fi dasheen, banane de tip vegetal (banană verde și banană plantain) sau cartofi dulci.
Ignama este produsă în Martinica în cantități mari pentru a hrăni populația locală. Este, de asemenea, importată în metropolă, dar nu în cantități mari.
Care este diferența dintre un igname și un cartof dulce?
Cele mai multe magazine alimentare oferă doi tuberculi cu aspect asemănător – unii etichetați ca igname, iar alții ca cartofi dulci.
Deși o mare parte din confuzie provine din faptul că aceste denumiri sunt folosite interschimbabil în rețete, cartofii dulci și ignamele sunt de fapt două legume foarte diferite.
Cartofii dulci nu sunt un tip de igname, iar ignamele nu sunt un tip de cartof dulce. Ambele sunt legume rădăcinoase tuberoase care provin dintr-o plantă cu flori, dar nu sunt înrudite și, de fapt, nici nu au prea multe în comun.
Ce este un igname?
Ignamele sunt originare din Africa și Asia, majoritatea recoltei provenind din Africa. Sunt înrudiți cu crinii și pot fi la fel de mici ca un cartof obișnuit sau de dimensiuni uriașe (unii cresc până la 1,5 metri lungime!).
Ignamele au o formă cilindrică, cu o coajă negricioasă sau maro, asemănătoare cu o scoarță și o pulpă albă, violet sau roșiatică.
În comparație cu cartofii dulci, ignamele sunt mai amidonoase și mai uscate. În zilele noastre se găsesc în mai multe magazine alimentare, dar cea mai bună șansă de a le găsi este să cauți în piețele internaționale și de specialitate.
Sursa foto: 123rf.com
Fructe și legume bogate în potasiu