Parabenii sunt un conservant comun de care auzim în rândul produselor de îngrijire personală, dar parțial și în industria farmaceutică și alimentară. Cu efecte benefice, dar și dăunătoare, aceștia trebuie identificați din orice produs. Învață ce sunt parabenii și cum îi recunoști.

Ce sunt parabenii

Parabenii sunt substanțe chimice folosite adesea datorită proprietăților sale de conservare, la prepararea produselor cosmetice precum creme, șampoane, deodorante, dar și la produsele alimentare în combinație cu alți conservanți.

Sunt derivați din acidul para-hidroxibenzoic (PHBA) și apar mai mult în fructe și legume. Parabenii au fost creați sintetic pe baza acidului PHBA pentru a putea fi folosiți și ulterior în mai multe cazuri.

Pe majoritatea listelor de ingrediente, parabenii sunt menționați sub forma metilparaben (E218), etilparaben (E214), propiparaben (E216), butilparaben și heptylparaben (E209).

Parabeni naturali

Există și o mulțime de parabeni care se găsesc în mod natural în cele mai consumate fructe și legume precum: castraveții, afinele, morcovii sau ceapa. Cei naturali provin din acidul para-hidroxibenzoic, care este produs în organism din cauza descompunerii anumitor aminoacizi.

Unde și de ce sunt folosiți parabenii

Unde și de ce sunt folosiți parabenii

Parabenii sunt folosiți drept soluție de conservare a produselor cosmetice, deoarece împiedică creșterea și răspândirea ciupercilor, bacteriilor și altor tipuri de microbi în interiorul produselor.

Multe produse cosmetice și nu numai și-ar putea pierde într-un timp scurt din proprietăți, după desigilare, dacă nu ar conține conservanți. Cauza principală ar putea fi bacteriile și mucegaiurile ce pot ajunge în interiorul produsului prin contactul cu pielea.

Parabenii previn deteriorarea produselor, omoară bacteriile și mucegaiurile și garantează calitatea produselor pentru o perioadă semnificativă de timp.

Cum se identifică parabenii

Parabenii sunt ușor de remarcat pe o listă de ingrediente, deoarece poartă nume care se sfârșește cu paraben. Spre exemplu: metilparaben, butilparaben sau isobutilparaben. Parabenul generic este derivatul de acid benzoic, care este notat cu E210.

Cum se identifică parabenii

Au reacții adverse?

Nu s-a descoperit o legătură directă între parabeni și probleme grave de sănătate ori funcționarea incorectă a organismului.

Conservanții din produsele de îngrijire și cele alimentare îndeplinesc funcția importantă de a ne apăra de microbi, virusuri sau bacterii, însă cel mai important este să ne asigurăm că produsele alese nu reprezintă un risc pentru sănătate și protejează cu adevărat organismul.

Sursă foto: Shutterstock.com

Vezi şi ce este celulita şi ce sunt vergeturile!

 
 

Urmărește-ne pe Google News