Cuprins:
Ce sunt pistruii
Pistruii se mai numesc și efelide, cuvântul provenind din grecescul antic „éfilis”, care se traduce prin „pată aspră pe față”. În realitate, pistruii nu sunt aspri. Sunt pete maro bine definite care apar în zonele expuse la soare, cel mai frecvent pe față, brațe, piept și gât.
Pistruii se formează ca urmare a supraproducției de melanină, care este responsabilă de culoarea pielii și a părului (pigmentare). În general, pistruii provin din stimularea cu radiații ultraviolete (UV).
Există două categorii de pistrui: efelide și lentigine solare. Efelidele sunt tipul comun pe care cei mai mulți oameni îl consideră pistrui. Lentiginele solare sunt pete întunecate de piele care se dezvoltă la vârsta adultă. Aceasta include pistrui, pete de îmbătrânire și pete solare. Cele două tipuri de pistrui pot arăta asemănătoare, dar diferă în alte moduri, cum ar fi dezvoltarea lor.
Cum apar pistruii
Dacă faci parte din cei aproximativ 2% din populația lumii cu păr roșu natural, este foarte probabil să ai pistrui, deoarece sunt cauzați de o variantă genetică a genei MC1R, responsabilă și pentru părul roșu Dar asta nu înseamnă că trebuie să ai o anumită culoare a părului – sau culoarea pielii – pentru a avea pistrui.
Efelidele sau pistruii: Acești pistrui se formează ca urmare a expunerii la soare și a arsurilor solare. Aceste mici pete pot apărea pe oricine nu se protejează de razele UV. Ele apar pe față, dosul mâinilor și partea superioară a corpului. Acest tip tinde să fie cel mai frecvent în rândul persoanelor cu nuanțe mai deschise ale pielii și culoarea părului. Oamenii de origine caucaziană și asiatică sunt mai predispuși la efelide.
De obicei, pistruii nu apar până la vârsta de doi până la trei ani din simplul motiv că bebelușii și copiii mici sunt de obicei feriți de soarele puternic și nu acumulează suficiente radiații UV pentru a se forma pistrui.
Diferența dintre pistrui și pete solare
Petele solare, sau lentiginele solare, sunt pete plate, maro, care tind să fie mai mari și mai neregulate decât pistruii și durează mulți ani pentru a se dezvolta complet după expunerea repetată la soare. Petele solare sunt observate pe o gamă largă de tipuri și nuanțe de piele și cel mai frecvent încep să apară
pe la 40 de ani.
Pistruii nu sunt (neapărat) pentru totdeauna
Aceasta este o altă mare diferență între pistrui și petele solare, care nu vor dispărea nicăieri fără tratament. În general, pistruii se estompează în timpul iernii și sunt mai proeminenti vara, când expunerea la soare este cea mai mare. Dar chiar și vara, este posibil să minimizați pistruii cu o combinație de protecție solară cu spectru larg și UV- echipament de protecție.
Pistruii se pot trata cu ajutorul tratamentelor cu laser care distrug pur și simplu aceste pete pigmentare. Totuși, înainte de a lua o astfel de decizie este obligatoriu să fie consultat un medic dermatolog.
În plus, pistruii tind să se estompeze pe măsură ce îmbătrânești.
Pistruii pot fi falși
Chiar dacă încă există foarte multe persoane complexate de faptul că au pistrui, ei bine există și altele care își doresc atât de mult să aibă pistrui încât recurg la machiaj sau chiar la tatuaje permanente.
Care este diferența dintre pistrui și alunițe?
Alunițele nu sunt la fel cu pistruii. Sunt leziuni ale pielii, dar sunt adesea mai închise la culoare și nu sunt neapărat asociate cu expunerea la soare. La fel ca efelidele, totuși, alunițele sunt mai frecvente în rândul persoanelor cu pielea deschisă la culoare.
O aluniță este formată dintr-un exces de celule formatoare de pigment cu o cantitate mai mare decât media de vase de sânge. Este prezentă în mod normal la naștere sau imediat după naștere.
Alunițele pot lua o mare varietate de înfățișări. Culoarea poate varia de la maro la roz și poate lua diferite forme. La o persoană tânără, o aluniță inofensivă va ține pasul cu creșterea acelei persoane.
Ar trebui să văd un medic pentru pistruii sau alunițele mele?
Pistruii și alunițele în sine nu reprezintă o amenințare. Dar alunițele pot duce la un risc crescut de melanom sau cancer de piele malign.
Faceți un autoexamen pentru a vă verifica pistruii și alunițele pentru:
A – Asimetrie: trageți o linie prin mijloc. Dacă jumătățile nu se potrivesc, este asimetric.
B – Chenar: Marginile alunițelor canceroase tind să fie neuniforme, crestate sau denivelate.
C – Culoare: O varietate de culori într-o aluniță este un semn de avertizare.
D – Diametru: o aluniță mai mare decât un vârf de creion ar trebui văzută de un medic.
E – Evoluție: raportați medicului dumneavoastră orice modificare în dimensiune, formă, culoare sau înălțime.
Vezi și care sunt analizele uzuale pe care trebuie să le facă un om.
bartusgeorgiana • 11.07.2023, 06:14
Este interesant felul în care cei care au pistrui se chinuie sa ii ascundă, iar cei care nu au stau sa și deseneze