Cuprins:
Despre stelele Michelin. Ce sunt
În prezent, stelele Michelin sunt considerate un semn distinctiv al unei mese rafinate de către mulți dintre cei mai buni bucătari din lume – ca să nu mai vorbim de patronii de restaurante.
Deloc ușor de obținut, stelele sunt acordate restaurantelor pe care Michelin le consideră cele mai bune dintr-un anumit oraș, iar beneficiarii câștigă un prestigiu și o expunere imensă odată cu această onoare, mulți dintre ei observând o creștere a afacerilor după ce au primit stelele (în timp ce unii care au pierdut stelele au experimentat contrariul).
În prezent, Michelin publică ghiduri anuale pentru 28 de țări și o sumedenie de orașe din întreaga lume. În SUA, ghidurile Michelin sunt disponibile pentru New York City și Westchester County, Chicago, Washington, D.C. și statul California, care și-a lansat recent ghidul roșu 2021, care cuprinde un număr impresionant de 27 de restaurante cu stele noi.
Cum se acordă stelele Michelin
Pur și simplu, o stea Michelin este o insignă de onoare, indiferent de câte primește un restaurant (între una și trei, trei fiind cel mai înalt calibru). Și există o metodă pentru sistemul de clasificare a stelelor și este definit după cum urmează:
O stea: Restaurantul este considerat „foarte bun în categoria sa”, având un meniu de calitate și pregătește preparate culinare la un standard constant ridicat.
Două stele: Restaurantul are o bucătărie excelentă oferită într-un mod unic și are ceva excepțional de oferit – „merită un ocol” pentru a fi vizitat în timpul călătoriei.
Trei stele: Restaurantul are o bucătărie excepțională și, prin urmare, „merită o călătorie specială” doar pentru a o vizita. Mai degrabă decât să fie o oprire în drumul spre o destinație, acest restaurant este destinația. Acest restaurant servește mâncăruri distincte care sunt executate la perfecție.
Inspectorii Michelin sunt complet anonimi și trebuie să împărtășească o pasiune pentru mâncare și un ochi pentru detalii.
Inspectorilor le este interzis să vorbească cu jurnaliștii și sunt încurajați să își păstreze secretă linia de muncă chiar și față de membrii familiei.
Atunci când un inspector vizitează un restaurant, el sau ea scrie un raport cuprinzător despre experiența culinară, în centrul atenției fiind calitatea mâncării servite în farfurie.
Alți factori includ prezentarea și platingul, stăpânirea tehnicilor culinare și calitatea serviciului. Toate aceste informații îi determină pe inspectori să decidă ce restaurante primesc statutul de stea.
Prestigiul care vine chiar și cu o singură stea Michelin este o onoare râvnită de bucătari din întreaga lume.
Ce semnifică fiecare stea Michelin
O stea
O stea Michelin poate fi cea mai mică distincție, dar este totuși o distincție înaltă și poate indica un nou talent culinar care ar putea fi unul de urmărit în viitor. Doar o mică parte din restaurantele din întreaga lume dețin măcar o stea – orașul cu cele mai multe este în prezent Tokyo, cu 161 de restaurante care se mândresc cu o stea Michelin din zecile de mii de restaurante din oraș.
Printre unitățile notabile cu o stea Michelin se numără Hawker Chan, o tarabă hawker din Singapore, care a fost recunoscută în 2016 pentru mâncarea sa stradală delicioasă.
Gurmanzii cu buget redus pot cumpăra puiul cu soia și tăiței premiat de la Hawker Chan pentru aproximativ doi dolari americani.
Două stele
Restaurantele cu două stele Michelin sunt și mai rare, cu doar 414 la nivel mondial la începutul anului 2020.
Restaurantele cu două stele oferă în mod constant mâncare de înaltă calitate și sunt deținute de unii dintre cei mai buni bucătari din domeniu.
Este probabil ca acestea să fie unități bine cunoscute în lumea gastronomiei fine și multe dintre ele vor avea liste lungi de așteptare pentru rezervări.
Printre restaurantele notabile cu două stele Michelin se numără La Gavroche din Londra, specializat în bucătăria franceză clasică și condus de bucătarul Michel Roux Jnr. La Gavroche a fost primul restaurant din Marea Britanie care a obținut o stea Michelin, în 1974, iar printre bucătarii care au lucrat în bucătăriile sale se numără Marco Pierre White și Gordon Ramsay.
Printre felurile de mâncare emblematice se numără Soufflé Suissesse, Le Caneton Gavroche și Omelette Rothschild.
Un alt restaurant de două stele este foarte popularul restaurant din Copenhaga, Noma, care este frecvent clasat printre cele mai bune restaurante din lume, în ciuda faptului că nu are o a treia stea.
Fondat de bucătarul René Redzepi și de antreprenorul culinar Claus Meyer, Noma este cunoscut pentru reinterpretarea bucătăriei nordice, iar printre felurile de mâncare celebre se numără „The Hen and The Egg” (găina și oul), care este gătită chiar de mâncători.
Trei stele
Trei stele sunt acordate doar celor mai bune restaurante, doar 137 de restaurante din întreaga lume obținând în prezent această distincție, cea mai înaltă dintre toate.
Restaurantele de trei stele oferă ceea ce este mai bun în materie de gastronomie și sunt conduse de bucătari recunoscuți în întreaga lume pentru contribuția lor la arta culinară.
Aceste restaurante sunt cât se poate de bune, oferind o experiență culinară unică în viață și sunt întotdeauna foarte solicitate.
Toate restaurantele de trei stele sunt remarcabile în felul lor, dar restaurantul care a păstrat această distincție cel mai mult timp este Les Prés d’Eugénie, care a primit pentru prima dată trei stele în 1977 și care, de atunci, creează mâncare de top la nivel mondial.
Les Prés d’Eugénie este deținut de bucătarul patron Michel Guérard, unul dintre fondatorii nouvelle cuisine, și de soția sa Christine, și face parte dintr-un complex spa din micul oraș francez Eugénie-les-Bains.
Guérard este unul dintre cei mai cunoscuți bucătari din Franța, iar printre preparatele sale de marcă se numără oul de țarina cu caviar, și homarul ușor afumat în vatră.
Cum se face storgeac – rețetă ușoară pentru celebra ciorbă pescărească
Sursa foto: 123rf.com
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!