Frigiderul: ce este și cum funcționează

Termenul de frigider se referă la un aparat care funcționează pe baza unui sistem de răcire care reduce temperatura din interiorul său și dispersează căldura către o zonă mai caldă, care de obicei este o bucătărie sau o altă încăpere. Altfel spus, frigiderul este o pompă de căldură, care încetinește procesul de alterare al alimentelor cauzat de bacterii prin disiparea căldurii și, implicit, scăderea temperaturii din interior, potrivit Energyeducation.ca.

Ce temperatură e bine să ai în frigider - Imagine surpinsă de sus, cu o femeie care stă în faţa unui frigider deschis, cu un măr în mână.
Setarea unei temperaturi optime în interiorul frigiderului încetinește dezvoltarea bacteriilor

Frigiderul este echipat cu o reţea etanşă de ţevi şi de conducte prin care curge agentul frigorific. În funcţie de poziția sa în cadrul reţelei la un moment dat, refrigerentul este fie în stare lichidă, fie în stare gazoasă. Țevile sunt dispuse în interiorul frigiderului și reprezintă circuitul de răcire, iar conductele din exterior, situate pe peretele posterior al aparatului, alcătuiesc condensatorul.

Realitatea Plus rupe audiențele cu tandemul Georgescu – Alexandrescu: a depășit Antena 3 CNN în decembrie și a spart un monopol vechi
Recomandări
Realitatea Plus rupe audiențele cu tandemul Georgescu – Alexandrescu: a depășit Antena 3 CNN în decembrie și a spart un monopol vechi

Conform celui de-al doilea principiu al termodinamicii, atunci când aerul încălzit de alimentele proaspăt introduse în frigider ia contact cu ţevile reci se produce un transfer spontan de căldură dinspre alimente spre gazul refrigerent (niciodată invers!), de unde rezultă o răcire a compartimentului pentru depozitarea alimentelor, respectiv încălzirea agentului frigorific, care curge spre compresor. Acest proces este ciclic și permite frigiderelor să funcționeze atâta timp cât este necesar.

Cum să alegi cel mai potrivit frigider

Alegerea celui mai potrivit frigider pentru nevoile tale depinde de factori, precum preț, dimensiuni, tip, eficiență energetică și funcții suplimentare. Prin urmare, procesul de selecție a celui mai potrivit frigider poate deveni o adevărată provocare. Cei mai apreciați producători de frigidere comercializează modele care se remarcă printr-un consum energetic scăzut, funcționalități avansate pentru răcire, congelare și dezghețare, precum și printr-un preț competitiv. În plus, gabaritul și integrarea frigiderului în decorul locuinței sunt la rândul lor factori esențiali în luarea unei decizii. Dacă vrei să achiziționezi un frigider, va trebui să ții cont de o serie de aspecte esențiale. Iată care sunt acestea:

România va primi rachetele Patriot din SUA până în 2030. Cât costă înlocuirea sistemului donat Ucrainei
Recomandări
România va primi rachetele Patriot din SUA până în 2030. Cât costă înlocuirea sistemului donat Ucrainei
  • Tipul de frigider. Există modele simple cu o ușă, cu două și cu mai multe uși, frigidere încorporabile sau modele „side-by-side”, spun experții de la TheSpruce.com;
  • Dimensiunile frigiderului. Acesta trebuie să se integreze în spațiul disponibil în locuință.
  • Capacitatea totală a frigiderului și a congelatorului;
  • Poziționarea congelatorului. Unele frigidere/combine frigorifice au congelatorul în partea de sus, iar la altele este situat jos. Există și frigidere „side by side”;
  • Sistemul de răcire. Sunt mai multe feluri de sisteme, și anume static, dinamic (cu ventilator) sau cu tehnologie NoFrost/NeoFrost;
  • Modalitatea de dezghețare. Poate fi manuală, automată ori cu funcție NoFrost;
  • Numărul rafturilor și compartimentarea interioară;
  • Nivelul de zgomot produs în timpul funcționării;
  • Consumul energetic. Optează pentru un frigider cu clasificare energetică A++ sau A+++.
  • Caracteristici și dotări moderne (afișaje digitale, funcții smart, etc.);
  • Raportul calitate-preț.

Ce temperatură ar trebui să fie în frigider

Setarea temperaturii optime în frigider este esențială pentru a ne asigura că produsele alimentare și băuturile durează cât mai mult posibil. De asemenea, este una dintre cele mai simple modalități de a preveni bolile de origine alimentară cauzate de consumul de ouă și produse lactate expirate. Așadar, indiferent că este iarnă ori vară, temperatura optimă în frigider trebuie să fie constantă pentru a putea păstra alimentele în siguranță.

Economistul Radu Georgescu: „Dacă aș fi angajat, mâine aș face primul drum la Registrul Comerțului pentru a face o firmă”
Recomandări
Economistul Radu Georgescu: „Dacă aș fi angajat, mâine aș face primul drum la Registrul Comerțului pentru a face o firmă”
Ce temperatură e bine să ai în frigider - Imagine cu o persoană care reglează temperatura pe panoul electronic al unui frigider.
Temperatura optimă într-un frigider este cuprinsă între 2 și 4°C

Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) recomandă ca temperatura frigiderului să fie egală sau mai mică de 4°C, iar temperatura congelatorului să fie egală sau mai mică de -18°C. Cu toate acestea, temperatura ideală în interiorul frigiderului ar trebui să fie de fapt și mai scăzută. Concret, experții de la RealSimple.com recomandă să menținem temperatura între 2 și 4°C, un interval apropiat de pragul înghețului, dar fără să fie atât de periculos astfel încât alimentele să înghețe.

Temperaturile care depășesc acest interval pot fi prea ridicate, mai ales dacă indicatorul de temperatură încorporat în frigider este inexact, iar în aceste condiții alimentele se pot altera rapid și, implicit, ne putem confrunta cu diverse probleme digestive din cauza bacteriilor care se dezvoltă peste 4°C, așa cum este cazul Salmonella, Listeria și E. coli.

Semne că trebuie să ajustezi temperatura în frigider

Păstrarea alimentelor la frigider este cea mai bună modalitate de a le avea proaspete în orice moment și de a preveni dezvoltarea bacteriilor, care sunt dăunătoare sănătății. Așa cum am precizat deja, setarea unei temperaturi optime în interiorul frigiderului încetinește dezvoltarea bacteriilor, astfel încât alimentele se vor menține cât mai mult timp fără să se altereze. Există, însă, câteva semne care ne indică faptul că trebuie să ajustăm temperatura frigiderului.

Cel mai vizibil dintre aceste indicii constă în alterarea prematură a alimentelor, iar acest lucru este cauzat de o temperatură prea ridicată. În schimb, dacă produsele alimentare îngheață pe rafturile principale ale frigiderului, acesta este un semn că temperatura este prea scăzută. De asemenea, formarea unui surplus de gheață pe pereții interiori ai frigiderului reprezintă un alt „simptom” al unei temperaturi neadecvate. În sfârșit, dacă pe pereții interiori ai frigiderului apare condens, acesta este cauzat de o temperatură inadecvată sau fluctuantă, relatează TodaysHomeowner.com.

Cum se măsoară o temperatură precisă în frigider

Măsurarea temperaturii din frigider este esențială pentru a fi siguri că alimentele, precum carnea, legumele, fructele sau lactatele, rămân proaspete și sigure. Trebuie să știi că nu toate termometrele cu care sunt dotate frigiderele sunt precise. Este posibil ca frigiderul tău să fie setat la 4°C dar, în realitate, temperatura interioară să prea scăzută (0°C) ori prea ridicată (5°C). Nu este deloc neobișnuit ca frigiderele să indice cu câteva grade în afara valorii pe care ai setat-o.

Mai mult, unele frigidere nu afișează deloc temperatura. Acestea permit reglarea temperaturii în frigider pe o scară de la 1 la 5, unde 5 este opțiunea cea mai caldă. În aceste condiții, fără un termometru nu vei ști care este temperatura reală în frigiderul tău. De aceea, pentru a măsura temperatura sigur și ușor poți să folosești un termometru special. Pentru asta, pune termometrul în frigider (sau în congelator) și lasă-l acolo timp de 20 de minute. Apoi verifică temperatura. Dacă valoarea este apropiată de cea ideală nu este nevoie să umbli la termostatul de ajustare a temperaturii. În caz contrar, va trebui să setezi o valoare cuprinsă între 2 și 4°C.

Cum setezi temperatura corectă în frigider

Dacă valoarea temperaturii din frigider a ieșit din intervalul de siguranță va trebui să setezi temperatura adecvată, utilizând termostatul special conceput, care există în interiorul acestuia. În cazul frigiderelor de generație nouă, panoul de control este digital, în timp ce la cele mai vechi există un cadran cu valori numerice. Pentru a seta temperatura corectă trebuie să parcurgi câțiva pași. În primul rând, va trebui să consulți manualul producătorului pentru a înțelege setările specifice, apoi plasează un termometru special pe raftul de mijloc al frigiderului pentru a verifica temperatura exactă, iar la final ajustează termostatul astfel încât temperatura să fie cuprinsă între 2 și 4°C.

Cum menții o temperatură constantă în frigider

După ce ai setat temperatura corectă, va trebui să te asiguri că menții o temperatură constantă în frigider, iar pentru asta este important să ții cont de anumite aspecte. În primul rând, nu deschide ușa inutil sau pentru perioade lungi deoarece aerul cald din bucătărie va intra în frigider și va afecta temperatura internă. De asemenea, pentru a proteja totul în interior, lasă mâncarea să se răcească puțin (nu până la temperatura camerei, deoarece ar putea dura prea mult) înainte de a le acoperi și a le pune în frigider.

În general, frigiderul folosește aceeași cantitate de energie indiferent dacă este plin sau gol. Cu toate acestea, supraîncărcarea lui poate îngreuna reglarea temperaturii frigiderului. Păstrează-l plin, dar nu supraaglomerat și așează alimentele lăsând spațiu între ele deoarece, în acest fel, aerul va circula mai bine, detaliu esențial pentru distribuirea uniformă a frigului. Potrivit site-ului 2-10.com, foarte important este să nu blochezi orificiile de aerisire cu farfurii, cratițe sau cu diverse pachete cu mâncare.

Verifică periodic etanșeitatea ușii și înlocuiește garniturile de cauciuc de pe marginea ușii dacă acestea sunt uzate, care trebuie să fie curată și în stare bună pentru a preveni pierderile de aer rece. În plus, aspiră peretele posterior al aparatului la fiecare șase luni pentru a îmbunătăți eficiența. Nu în ultimul rând, dacă spațiul îți permite, poziționează frigiderul la câțiva centimetri de perete, nu lipșit de acesta. În felul acesta, aerul va putea circula prin spatele frigiderului, ceea ce ajută la compensarea unei părți din căldura pe care o acesta o generează. Asta înseamnă că acesta nu trebuie să lucreze la fel de mult.

Află şi cât timp rezistă alimentele gătite în frigider!

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

DEMISIE neașteptată în televiziune! Vedeta pleacă de la celebrul post TV după 10 ani!
Unica.ro
DEMISIE neașteptată în televiziune! Vedeta pleacă de la celebrul post TV după 10 ani!
Uluitor ce se întâmplă la doar o săptămână de la nunta lui Jador cu Oana Ciocan: ”Acum te iubește, după se supără pe tine. Eu am fost lângă el și...”. Anunțul care a luat pe toată lumea prin surprindere
Viva.ro
Uluitor ce se întâmplă la doar o săptămână de la nunta lui Jador cu Oana Ciocan: ”Acum te iubește, după se supără pe tine. Eu am fost lângă el și...”. Anunțul care a luat pe toată lumea prin surprindere
Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță, imagini superbe de pe pârtie. Cum s-au afișat într-o stațiune de lux: „Sport, soare și iubire”. Cei doi soți trăiesc o lună de miere continuă
Libertateapentrufemei.ro
Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță, imagini superbe de pe pârtie. Cum s-au afișat într-o stațiune de lux: „Sport, soare și iubire”. Cei doi soți trăiesc o lună de miere continuă
Ce a pățit o româncă după ce a ajuns la cazare în Sinaia. A rămas șocată când a văzut cum arată pensiunea: ”Te cazează în cocină și te ia și la mișto”
FANATIK.RO
Ce a pățit o româncă după ce a ajuns la cazare în Sinaia. A rămas șocată când a văzut cum arată pensiunea: ”Te cazează în cocină și te ia și la mișto”
Alina Pușcaș, PRIMELE DECLARAȚII despre plecarea Andreei Bălan din juriul emisiunii Te cunosc de undeva: „S-a implicat și foarte mult în noua relație…”
Elle.ro
Alina Pușcaș, PRIMELE DECLARAȚII despre plecarea Andreei Bălan din juriul emisiunii Te cunosc de undeva: „S-a implicat și foarte mult în noua relație…”
Cosmin Seleși face praf o destinație de vacanță aleasă de mulți români! Mărturia lui e cutremurătoare! 'Fiica mea de 9 ani a fost scuipată pe stradă!' Prezentatorul TV a făcut publice toate detaliile! 'De ce nu spune nimeni?'
Unica.ro
Cosmin Seleși face praf o destinație de vacanță aleasă de mulți români! Mărturia lui e cutremurătoare! 'Fiica mea de 9 ani a fost scuipată pe stradă!' Prezentatorul TV a făcut publice toate detaliile! 'De ce nu spune nimeni?'
Mesajul unei ucrainence fugite de război în România: "Fiți mai recunoscători și haideți să luptăm împreună"
Observatornews.ro
Mesajul unei ucrainence fugite de război în România: "Fiți mai recunoscători și haideți să luptăm împreună"
Horoscop 3 ianuarie 2025. Capricornii se bucură de sprijin solid din partea celor din anturajul apropiat, de sfaturile și sugestiile lor
HOROSCOP
Horoscop 3 ianuarie 2025. Capricornii se bucură de sprijin solid din partea celor din anturajul apropiat, de sfaturile și sugestiile lor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI