Visezi şi tu să ai un port-fard burduşit cu toate obiectele necesare pentru un machiaj “profi”, ca să arăţi trăsnet la orice petrecere? Mirela Vescan, make-up artist Rimmel London, îţi dezvăluie ce trebuie să existe în trusa ta şi cum să-ţi alegi fardurile când mergi la cumpărături. Iar noi te ajutăm, arătându-ţi ce produse poţi găsi în magazinele de cosmetice B&B.
Ia-ţi unul-două rujuri mai deschise, pentru zi, şi unul într-o nuanţă mai puternică, pentru seară. Rămâne la latitudinea ta să alegi rujuri sidefate sau mate, în funcţie de ce anume te avantajează.
Nu-ţi lua mai mult de două, pentru că rişti să ţi se învechească în portfard. Una neagră, waterproof, şi alta colorată, dacă ştii că te avantajează, îţi vor fi de ajuns.
Fondul de ten e baza oricărui machiaj, aşa că trebuie să ai mare grijă când îl cumperi. Ideal ar fi să alegi unul exact în nuanţa naturală a tenului tău, fluid, nu solid. Îl poţi aplica fie cu mâna (care trebuie să fie foarte curată!), fie cu un bureţel special.
Ai nevoie şi de creioane – pentru ochi, dar şi pentru sprâncene şi pentru conturul buzelor. Pentru ochi, cumpără-ţi unul negru şi alte câteva culori care te avantajează. Pentru sprâncene, ai nevoie de unul în culoarea acestora, ca să le accentuezi sau să le corectezi forma, iar pentru buze, de creioane în nuanţe apropiate rujurilor pe care le foloseşti.
Ia-ţi anticearcănul în culoarea tenului. Dacă alegi unul solid (baton), ai grijă să hidratezi pielea de sub ochi înainte de aplicare.
Pudra perfectă este cea transparentă, deoarece poate fi folosită cu succes în orice moment al zilei şi în orice sezon. Acelaşi sfat ca în cazul fondului de ten şi al corectorului anticearcăn: alege-ţi una în nuanţa tenului tău. O nuanţă diferită, mai deschisă sau mai închisă, va crea senzaţia de artificial, iar machiajul va arăta ca o mască. Opţional, îţi poţi cumpăra o pudră strălucitoare, pentru machiajul de petrecere.
Fardul de obraz trebuie să fie într-o nuanţă fructată – caisă, piersică. Sau de un roz pal, dacă ştii că te avantajează. Oricum, evită culorile tari.
Ia-ţi câteva farduri de pleoape în culori care te avantajează. Dacă eşti o tipă care respectă tendinţele şi îşi adaptează machiajul la trendul sezonului, află că se poartă culorile îndrăzneţe – roz, bleu, de exemplu.
Alte lucruri strict necesare în portfard
Când te machezi mai ai nevoie de câteva lucruri, pe lângă pudră, mascara sau creioane. Iată ce mai trebuie să existe în portfardul fiecărei femei:
• bureţel pentru aplicarea fondului de ten (care trebuie spălat zilnic şi păstrat într-o punguţă curată, separat de farduri;
• un set de pensule de toate mărimile, dacă nu te descurci cu aplicatoarele ataşate fardurilor ori truselor de farduri pe care le cumperi;
• o pensulă medie, pentru fardul de obraz, şi una mare, pentru aplicarea pudrei. Cel mai bine ar fi să cauţi unele retractabile, cu capac, pentru că sunt cele mai igienice;
• oglindă. Pentru împrospătarea machiajului, la serviciu ori la vreo petrecere, îţi va fi suficientă cea ataşată fardului de obraz ori pudrei compacte, dar pentru acasă, cumpără-ţi o oglindă cu două feţe – una normală, una care măreşte (lupă). Aceasta din urmă te va ajuta să maschezi orice imperfecţiune.
• o ascuţitoare prevăzută cu un capac protector;
• câteva şerveţele dezinfectante;
• câteva beţişoare cu vată;
• un balsam pentru buze (frigul, vântul, soarele, acidul din fructe atacă pielea sensibilă a buzelor, iar tu trebuie să ai grijă să le hidratezi constant);
• picături de ochi, dacă ştii că ţi se irită ochii de la farduri ori de la mascara. Cel mai bine e să ceri sfatul medicului specialist înainte de a le cumpăra.
Nu împrumuta rujul şi pensulele!
Trebuie să ştii că produsele din trusa de machiaj nu se împrumută. Înstrăinând rujul, poţi lua herpes, dacă persoana căreia i l-ai dat are acest virus în organism. Dacă dai cuiva să folosească fardul de ochi ori creionul, te poţi alege cu conjunctivită, iar împrumutând pensulele, cu cine ştie ce boală de piele!
Nici când încerci testerele din magazine, nu o face direct pe buze ori pe faţă, ci pe mână! Alte două lucruri pe care trebuie să le ţii minte: pensulele pentru farduri trebuie spălate des, cu şampon, iar bureţeii pentru fond de ten, zilnic. O dată pe lună, verifică data expirării fiecărui produs. Nu e bine să le foloseşti după data inscripţionată, pentru că te poţi alege cu tot felul de probleme dermatologice.