Despre nașii de cununie sau botez

Nașii sunt printre cele mai importante persoane la un botez sau o nuntă.

Nașii de botez

Nașii de botez sunt părinții spirituali ai finului pe care îl creștinează. Aceștia îi vor servi drept model și îl vor încuraja pe finul lor să se dezvolte armonios.

În creștinism, nașii sunt cei care garantează pentru finul lor în ritualul botezului. La botezul modern al unui bebeluș sau al unui copil, nașul sau nașii fac o profesiune de credință pentru persoana care este botezată (finul) și își asumă obligația de a servi drept împuterniciți ai părinților dacă aceștia fie nu pot, fie neglijează să asigure educația religioasă a copilului, în îndeplinirea promisiunilor de botez.

Chiar și atunci când părinții îi oferă copilului lor o educație religioasă, un naș servește la încurajarea creșterii spirituale a copilului în timp și reprezintă un exemplu de alt adult cu maturitate în credință.

Instituția nașilor datează încă din primul secol al Bisericii Creștine. Oricine se apropia de botez, fie că era copil sau adult, era obligat să aibă un naș.

În cazul unui prunc, nașul este cel care vorbește în numele copilului, răspunzând la întrebările puse de preot în timpul slujbei de botez. Dar nu se oprește aici.

Nașul este însărcinat de Biserică cu datoria de a se asigura că noul botezat este instruit în învățăturile Bisericii, rămâne un participant frecvent în cadrul Bisericii și rămâne activ în Biserică. 

În cazul unui copil, nașii sunt cei cărora părinții le încredințează copilul, știind că nașul va rămâne să sprijine activ copilul în cadrul vieții Bisericii. În cazul în care părinților li se întâmplă ceva, nașul este cel care, în mod tradițional, se va asigura că copilul continuă să fie dus la biserică și rămâne ortodox.

Din cauza responsabilității impresionante a nașilor, este cu atât mai important să se acorde o mare atenție atunci când se alege o persoană care își va asuma acest rol. 

Biserica nu permite nimănui să devină naș care nu este ortodox. Prin urmare, nașul trebuie să fie o persoană cu o înaltă ținută morală și capabilă să îi inspire pe noii botezați să își îndeplinească jurămintele de botez.

Atunci când noul botezat se apropie de sfântul potir în primele trei duminici consecutive după botez, nașul este cel care îl însoțește pentru a primi Sfintele Taine. Prin urmare, nașul trebuie să fie o persoană care este se împărtășește frecvent.

În plus, nașul trebuie să fie o persoană care este activă în viața Bisericii, susținând Biserica cu zeciuiala, respectând posturile și trăind altfel în toată evlavia și sfințenia.

Persoana aleasă să acționeze ca naș trebuie să fie cineva dispus să își onoreze angajamentul față de noul botezat pentru o viață întreagă și dispus să ajute la hrănirea vieții și dezvoltării spirituale a copilului pe tot parcursul vieții sale. 

Nașii sunt datori să continue să ofere sprijin nașului lor, chiar și la vârsta adultă. Ei trebuie să fie cineva care își va aminti să își onoreze finul sau fina la ocazii speciale, cum ar fi ziua de naștere sau ziua onomastică. 

Nașii de cununie

În Biserica Ortodoxă, taina căsătoriei este foarte importantă. În cadrul ceremoniei de nuntă, Biserica Ortodoxă cere un o pereche de nași ortodocși practicanți. Aceștia sunt cei care stau ca martori în numele Bisericii Ortodoxe în timpul ceremoniei. Prin urmare, este obligatoriu ca aceste persoane să fie creștin ortodoxe; nu există excepții de la această regulă. Nașii schimbă inelele și coroanele în timpul ceremoniei. Participând la ceremonie în acest mod, nașii fac un angajament de a fi un ghid și un sprijin pentru căsătorie.

Conform obiceiului, nașii sunt cei care (dacă soții sunt de acord) pot, în cele din urmă, să boteze primul copil al cuplului. De obicei, un singur naș schimbă atât inelele, cât și coroanele. Dacă sunt doi nași, unul poate schimba inelele și celălalt coroanele.

Ce trebuie să facă nașii de cununie sau botez

Nașii de cununie

Pentru început, nașa de cununie va ajuta mireasa să își găsească rochia potrivită. În unele părți, nașa cumpără voalul miresei. 

În ziua nunții, nașa ajută mireasa să se pregătească, dar de asemenea procură turta și o rupe deasupra capului miresei când aceasta iese din casă.

Totodată, nașa alege lumânările de cununie și le cumpără. Aproape de finalul nunții, aceasta va scoate voalul miresei și îl va prinde în părul domnișoarei care a prins buchetul.

După ce îi dă voalul jos miresei, nașa îi va acoperi capul cu un batic. 

Totodată, există tradiția ca nașii să îi cumpere buchetul de flori miresei.

Aceștia vor da noului cuplu și un cadou, iar la biserică ei vor fi cei care țin lumânările și vor face ritualurile specifice nunții ortodoxe.

Mirii vor pupa mâna nașilor și se vor împărtăși în taina căsătoriei alături de părinții lor spirituali.

Nașii de botez

Nașii de botez sunt părinții spirituali ai copilului botezat. Nașii vor trebui să cumpere hăinuțe de botez copilului. Două seturi de haine vor cumpăra nașii. Un compleu pentru slujbă și unul după ce copilul a fost creștinat.

Tot nașii trebuie să cumpere lumânările de botez, trusoul de botez pe care îl oferă micuțului. Setul este format dintr-un prosop pentru copil, unul pentru preot, pânză de mir, sticluță de mir, fașă și săpun.

Aceștia trebuie să cumpere cruciulițele care se prind în pieptul invitaților care participă la creștinarea copilului în biserică. 

Pânza de mir este acea bucată de material în care se înfașă bebelușul după ce a fost scos din cristelniță. Trebuie să fie din pânză albă, neprelucrată. 

De asemenea, nașii pot cumpăra o bijuterie pentru a îi oferi în dar copilului.

Nașa este cea care îmbracă bebelușul în hainele de botez. Ambii nași vor înconjura de trei ori masa de botez și cristelnița apoi vor primi copilul nou botezat. Tot nașii vor trebui să achite o taxă de biserică. 

Aceștia trebuie să participe și la baia de a doua zi. Pentru acest eveniment, nașii trebuie să aducă mir, lumânarea de botez, fașa de botez, prosop, hăinuțe noi, săpun și șampon, păturică, scutec, o crenguță de busuioc și alte elemente care se adaugă în apa din cadă, cum ar fi bani sau bijuterii. 

După baie, copilul se unge cu mirul de la botez și se va îmbrăca cu hainele noi. 

Sursa foto: 123rf.com

Vezi şi Prohodul Maicii Domnului – când se citește și care este semnificația!

Urmărește-ne pe Google News