Cuprins:
Biblia ne spune că preotul este înzestrat cu har, astfel că doar dacă simți „chemarea” de a îmbrăca sutana poți să devii preot, iar acest lucru trebuie să-l știe toți cei care s-au gândit măcar o dată să se facă preoți.
Cei care consideră că au vocație și sunt interesați să devină slujitori ai Bisericii este bine să știe toate detaliile legate de procesul prin care ajung preoți.
Cine se poate face preot
Un bărbat poate să intre în rândul preoților prin Sfânta Taină a Hirotoniei, care este realizată doar de către un episcop. Cel care se învrednicește de primirea Tainei Hirotoniei și mai ales a preoției trebuie să fie un creștin ortodox, să fie major, absolvent de școală teologică și să aibă calități sufletești sau duhovnicești exemplare.
Acesta trebuie să fie curat sufletește și neîntinat de păcate care să-i împiedice intrarea în starea preoțească. De asemenea, el trebuie să dea dovadă de integritate sufletească și de o viață personală exemplară, în conformitate cu vrednicia înaltei slujiri la care acesta este chemat.
La școala teologică, candidatul la preoție trebuie să deprindă învățătura de credință, scrie Doxologia.ro. El trebuie să fie, în același timp, sănătos trupește și sufletește și să dovedească faptul că este pregătit pentru a sluji Biserica, atât din punct de vedere intelectual, cât și moral, mai precizează sursa citată.
Persoanele care devin preoți pot fi căsătoriți, însă atât el, cât și soția lui trebuie să fie cununați înainte de Taina Hirotoniei deoarece, după acest act, nu li se va mai permite să se cunune. Dacă preotul rămâne văduv, nu se va mai putea recăsători. Dacă un celibatar este hirotonit, ca să poată sjuli în continuare ca preot, va trebui să devină monah.
Femeile nu pot primi Taina Hirotoniei, lucru care este specificat atât în Sfânta Scriptură, cât și în dispozițiile bisericești ulterioare.
Cum poți să te faci preot
Pentru a devenit preot este obligatoriu să fii absolvent de Seminar Teologic, pe care îl poți face fie imediat după terminarea liceului, fie în timp ce urmezi cursurile unei facultăți.
Absolvenții de studii universitare care dețin o diplomă de licență vor intra într-un seminar teologic mult mai ușor, iar durata studiilor va fi redusă cu 2 ani. O diplomă în domeniul teologic reprezintă un atu important.
Structura învăţământului teologic universitar a fost modificată începând cu anul universitar 2005-2006 conform cerinţelor aderării României la UE şi potrivit principiilor Chartei de la Bologna.
Cursurile sunt organizate pe un singur domeniu, și anume cel al teologiei ortodoxe. Acestea se întind pe 3 sau pe 4 ani, în funcție de specializare, după cum urmează: Teologie Didactică, Teologie Socială și Teologie Artă Sacră (3 ani), respectiv Teologie Pastorală (4 ani).
În plus, participarea studenților teologi la programul liturgic fixat de Biserică pentru facultățile de teologie reprezintă o componentă obligatorie a programului de formare teologică. Absolvenții unei facultăți de teologie vor urma apoi studii universitare de master (2 ani) și, pentru cei care doresc, încă 3 ani de studii universitare de doctorat.
Unde poate profesa un proaspăt absolvent de teologie
Cei mai buni absolvenți ai unei facultăți de teologie pot ocupa prin concurs posturi de asistenți în învățământul superior. Astfel, absolvenții de Teologie Didactică pot ocupa posturi de profesori titulari de religie în învățământul preuniversitar, conform UniBuc.ro.
La rândul lor, absolvenții de Teologie Socială pot profesa ca asistenți sociali pe lângă parohii, protopopiate și centre eparhiale, azile, fundații, centre de ocrotire a minorilor etc., care se află sub patronajul Bisericii Ortodoxe și al unor diverse asociații.
Absolvenții de Teologie Artă Sacră pot deveni pictori bisericești, restauratori de biserici sau de pictură bisericească, în timp ce absolvenții de Teologie Pastorală pot fi hirotoniți ca preoți pentru parohii sau pentru capelele din spitale sau unități militare sau se pot axa pe cercetare.
Vezi şi cum poți să devii judecător în România!