Românii continuă să ia cu asalt litoralul bulgar și la începutul lunii septembrie, conaționalii noștri bucurându-se de o vacanță târzie și la prețuri mai prietenoase decât în timpul sezonului estival. Stațiunile și orașele Balcic, Albena, Kranevo, Nisipurile de Aur, Obzor, Sunny Beach, Nessebar ori Sozopol atrag în special familiile cu copii, cu câteva zile înaintea debutului anului școlar 2021/2022.
Bulgaria se numără printre țările aflate în zona galbenă pentru România, începând cu 29 august, astfel că la revenirea în țară conaționalii noștri – cei care nu sunt vaccinați – trebuie să prezinte la vamă dovada unui test negativ RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore, pentru a evita carantina. Singurele categorii exceptate de la măsura carantinei de 14 zile sunt: persoanele care s-au imunizat anti-COVID cu schema completă de cel puțin 10 zile, persoanele care au fost infectate cu coronavirus în ultimele 180 de zile și copiii până la vârsta de 6 ani.
Informații la fiecare hotel
Românii care frecventează litoralul bulgar de mai mulți ani s-au reunit în diverse „comunități” în social media, pe Facebook, interacționând, schimbând impresii, solicitând sfaturi și informații directe, iar subiectele ultimei săptămâni au fost, în afara condițiilor de cazare și ponturi pentru septembrie, cele legate de locațiile unde cei nevaccinați pot efectua testul RT-PCR, în condiții optime și la ce preț.
Turiștii care și-au făcut vacanța în ultimele zile pe litoralul vecinilor au publicat pe grupul de Facebook „Travel in Bulgaria – Călător în Bulgaria” o listă cu prețurile existente în acest moment la cabinetele medicale din stațiuni. Prețurile sunt în moneda locală, leva, o leva fiind 2,52 de lei, conform cursului BNR.
Astfel, în Albena există un loc de testare, centrul medical de lângă Hotelul Dobrudja, tariful fiind standard – 120 de leva. Tot la fel la Kranevo, o singură locație, Hotel Effect Algara, 30 de leva, dar este exclusiv pentru oaspeții de acolo. În Nisipurile de Aur sunt o multitudine de hoteluri, iar unele asigură chiar testele RT-PCR gratuit, dacă oaspeții și-au achiziționat un sejur mai lung de 5 nopți. În rest, sunt prețuri între 60 și 100 de leva. În Sunny Beach și Nessebar, în fapt localități învecinate, sunt foarte multe centre de testare, fie la hotel, fie la centrul medical, cu prețuri între 30 și 90 de leva. De fapt, la recepția fiecărui hotel se oferă informații despre locul recomandat pentru testare, dacă stabilimentul respectiv nu oferă acest serviciu.
Vă puteți testa și în România, dar atenție!
De asemenea, turiștii români nevaccinați care se întorc acasă pot opta să se testeze în țară. În ipoteza în care persoana în cauză nu furnizează unul dintre documentele menționate, certificat de vaccin sau test RT-PCR negativ, va fi plasată în carantină pentru o perioadă de 14 zile, la locuința acesteia sau la altă adresă la care aceasta a indicat că va locui.
Măsura carantinei poate fi ridicată dacă în 24 de ore de la momentul intrării, persoana în cauză prezintă DSP un rezultat negativ al unei testări PCR. Întrucât imediat de la punctul de frontieră este informat DSP cu privire la situația fiecărui cetățean, se completează un formular, iar datele informative sunt recepționate prin SMS. Cel mai apropiat centru de testare este în Constanța, lângă Metro 2, iar prețul este de 180 de lei. Sau există exemplele turiștilor bucureșteni, care și-au programat testarea RT-PCR în Capitală, la diverse centre medicale ce lucrează și în weekend, apoi anunță DSP de rezultat.
Noi condiții de intrare în Bulgaria
Autoritățile de frontieră bulgare au informat Inspectoratul General al Poliției de Frontieră Române că au emis noi reglementări privind condiţiile de călătorie în țara de la sud de Dunăre, aplicabile începând cu 1 septembrie 2021, ora 0.00. Românilor, fiind în zona verde pentru vecini, li se permite intrarea pe teritoriul Bulgariei odată cu prezentarea unui certificat COVID digital UE valid pentru vaccinare, trecere prin boală, test RT-PCR sau test antigen.
Între categoriile speciale de persoane exceptate de la cerința prezentării de documente COVID la intrarea în Republica Bulgaria se află persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria, în cazul în care se garantează părăsirea imediată a teritoriului acestui stat și copiii cu vârsta de până la 12 ani.
Totodată, cetăţenilor români le este permisă intrarea pe teritoriul Bulgariei numai prin puncte de trecere a frontierei unde se află personal medical bulgar. Astfel, din România se poate intra pe teritoriul statului vecin, prin:
– Giurgiu – Ruse, judeţul Giurgiu
– Calafat – Vidin, judeţul Dolj
– Bechet – Oriahovo, judeţul Dolj
– Turnu Măgurele – P.T.F. Somovit-Nikopol, judeţul Teleorman
– Vama Veche – Durankulak, judeţul Constanţa.