Fie că îți dorești să-ți întemeiezi o familie sau să te retragi la bătrânețe într-o altă țară, trebuie să ai în vedere un aspect important: venitul lunar impus pentru a primi viza de rezidență. Aproape orice cerere de viză include un chenar în care trebuie să completezi veniturile pe care le poți dovedi în mod legal, iar în funcție de acestea, solicitarea îți este sau nu aprobată.
MarketWatch, site specializat în domeniul financiar, a realizat o cercetare privind banii pe care trebuie să-i câștigi lunar pentru a te putea stabili în mod legal în diferite țări din Europa, Asia și America Latină.
Atenție, aceste sume sunt necesare pentru a putea obține dreptul de a locui permanent pe un anumit teritoriu, însă ele nu echivalează neapărat cu costul vieții din respectivele țări. Spre exemplu, în Franța, traiul este mai scump decât în Thailanda și, cu toate acestea, pentru a obține viza de rezidență în țara din Asia de Sud-Est ai nevoie să faci dovada unui venit lunar de patru ori mai mare decât cel solicitat de autoritățile franceze, care este de circa 600 de euro, dacă nu ești pensionar. De asemenea, sumele prezentate în articol pot suferi modificări, în funcție de fluctuațiile valutare.
Portugalia, cea mai avantajoasă alegere europeană
Țările europene sunt cele mai căutate de către vârstnici și persoane care vor să se stabilească definitiv în străinătate. În topul favoritelor se află Portugalia, unde costurile de trai sunt moderate, clima este blândă, iar sistemul de sănătate, printre cele mai bune din lume.
În 2018, țara din Peninsula Iberică a înregistrat un record de străini stabiliți între granițele sale – 480.300 de persoane, dintre care 30.908 români, al treilea cel mai mare număr de cetățeni străini mutați în Portugalia.
Cetățenii din statele membre ale Uniunii Europene, cum este și România, au dreptul de a locui într-o țară din UE până la trei luni fără a avea nevoie de vreun act. După această perioadă, sunt obligați să se înregistreze la autoritățile competente. În cazul solicitării unor vize de ședere permanentă, unele țări din UE impun chiar și pentru cetățenii europeni un venit minim lunar. De pildă, în Portugalia, pragul este de 600 de euro, aproximativ egal cu salariul minim pe economie stabilit la nivel național, care este de 740 de euro.
Sume mici pentru țările din America Latină
În țările din America Latină, sumele impuse pentru obținerea vizei de rezidență sunt ceva mai mici. De pildă, în toamna anului 2020, Ecuador și-a scăzut venitul minim lunar la 333 de euro, fără costuri suplimentare pentru soț sau soție.
Argentina solicită 30.000 de pesos, care, în momentul de față, echivalează cu 292 de euro. Pe de altă parte, pentru a vă stabili în Columbia veți avea nevoie de un venit lunar de 2.633 de milioane de pesos, aproximativ 638 de euro, ceea ce înseamnă însă triplul salariului minim pe economie la nivel național.
În Peru, Costa Rica și Panama, venitul minim lunar necesar se ridică la 833 de euro/persoană. Pentru cuplu, Panama crește suma cu 209 euro, iar Peru – cu 417 euro.
Chile solicită un venit lunar cuprins între 833 și 1.250 de euro, Uruguay impune 1.250 de euro, Mexic – 1.350 de euro, în timp ce Belize e în top, cu 1.668 de euro.
Multe state asiatice solicită și garanții financiare
Asia tinde să fie un continent ceva mai solicitant în ce privește veniturile impuse pentru obținerea rezidenței. Cu toate acestea, există și câteva țări care oferă vize speciale pentru o anumită categorie: pensionarii. În aceeași linie, există și multe state care, pe lângă dovada veniturilor lunare, solicită depozite în bănci.
Așadar, persoanele care își doresc să se retragă în Thailanda vor avea nevoie de un venit lunar de 65.000 de bahți, echivalentul a 1.813 euro, plus o garanție de 800.000 de bahți, adică 22.311 euro. Pentru Malaysia, suma crește ușor – 2.084 de euro.
În Filipine, veniturile lunare impuse pentru obținerea rezidenței permanente sunt considerabil mai mici: 667 de euro/persoană; 833 de euro/cuplu, însă este necesar un depozit în valoare de 8.337 de euro.
Vietnam și Cambodgia nu oferă vize de ședere pe termen lung străinilor, însă mulți optează pentru rezidența temporară, pe care o pot prelungi la nesfârșit. În plus, niciuna dintre țări nu are impus un venit lunar mediu pentru a-ți permite să te stabilești acolo.