Cuprins:
Ciorba, preparatul ideal pentru dietă
Mulți români și-au propus ca o dată cu intrarea în noul an să slăbească. Iar Mihaela Bilic, cunoscuta nutriționistă are soluția: „Slăbiți cu ciorbă!”
Mihaela Bilic susține că ciorba are numeroase beneficii nutritive, fiind un preparat sățios și dietetic.
„Ciorba este cunoscută în tradițiile multor popoare ca fiind preparatul ideal pentru slăbit. Iar luna ianuarie ar putea fi dedicată ciorbei, un fel de strategie dietetică după excesele de sărbători”, a scris nutriționista pe Facebook.
Cu un conținut de peste 80% apă și cantități moderate de carne, legume și făinoase, ciorba oferă sațietate fără a aduce un aport caloric ridicat.
„În cărțile de nutriție se spune: “de la ciorbă încoace nu s-a inventat nimic mai echilibrat și mai sănătos la capitolul alimentație”- chiar dacă vorbim de ciorbă de perișoare, ciorbă de cartofi cu afumătură sau ciorbă de porc acrită cu zeamă de varză”, continuă Mihaela Bilic.
Cum ajută ciorba la slăbit
Mihaela Bilic subliniază că ciorba are mai multe avantaje și nu atât de multe calorii.
„Indiferent cât de consistentă este, o porție de ciorbă va fi echivalentă cu jumătate de porție de felul 2!”, atrage atenția specialista.
Apoi, „în ciorbă nu se poate “ascunde” grăsimea”, care se ridică la suprafață și poate fi îndepărtată ușor.
„Ciorba ține stomacul plin de două ori mai mult timp decât o porție de felul 2, fenomen numit “paradoxul ciorbei”- deci e și sățioasă și dietetică! Nu contează dacă ciorba e acrită cu borș sau zeamă de varză, ambele produse sunt fermentate, conțin bacterii benefice și au efect probiotic.”, mai spune Mihaela Bilic.
Recomandarea Mihaelei Bilic: ciorba la fiecare masă
Specialista recomandă consumul de ciorbă la prânz și cină, sugerând că acest preparat ar trebui să devină o parte importantă a alimentației zilnice.
„La capitolul porție corectă puteți fi generoși, 2-3 polonice de ciorbă satură și umplu stomacul cât să nu mai rămână loc pentru alte mâncăruri periculoase pentru siluetă.
Ciorba hidratează, încălzește și hrănește cu puține calorii. Indiferent că e cu carne sau doar cu legume, că o mâncați caldă sau rece, că este acră sau dulce, reconsiderați ciorba și supa în alimentația zilnică.
Și nu, nu se mănâncă ciorba doar la masa de prânz, ci și la cină- nu uitați că francezii numesc masa de seară “souper”. Iar pentru cei care vor să slăbească, ciorba este felul unic de consumat la orice masă”, ne sfătuiește Mihaela Bilic.
Mai mult, acest fel de mâncare este ieftin și poate fi gătit pentru mai multe zile.
„Nimic nu satură mai bine decât ciorba- e spornică, ieftină și practică- dintr-o oală de ciorbă poți mânca câteva zile. Deci abuzați de ciorbă după sărbători și o să aveți surpriza să slăbiți fără să vă fie foame”, concluzionează nutriționistul.