Ce este socul și când sunt florile bune pentru socată

Cel mai bun moment pentru pregătirea socatei este în perioada mai – iunie, pentru că este perioada de înflorire a socului. Băutura aceasta naturală se face cel mai bine din flori proaspete. Socata se poate face și iarna sau toamna din flori uscate de soc, ținute în prealabil într-un loc răcoros, în pungi de hârtie. Este posibil ca florile uscate de soc sa nu fie la fel de aromate însă se pot adăuga puțin mai multe flori, pentru un plus de savoare.

Rețetă de socată - cum faci cea mai bună socată (Foto: Pixabay)Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Socul este cea mai veche plantă cultivată de omenire, ea fiind prezentă de peste patru milenii în societate. Socul are denumirea botanică Samabucus nigra, este un arbust de dimensiuni medii cu o tulpina răsfirată, în medie de până la cinci metri și înflorește începând cu luna mai și până în iunie-iulie. Fructele plantei sunt bace negre, lucioase, de 6-8 mm în diametru, cu suc violet-purpuriu și gust dulceag-acrișor. Din aceste fructe se pot face dulcețuri sau gemuri.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
flori de soc pentru socata
Florile de soc

În ceea ce privește socata, pentru o rețetă de socată ca pe vremea bunicii, răcoroasă și gustoasă, avem nevoie de florile de soc. Acestea e bine să fie recoltate la începutul înfloririi,  cand 70-80% dintre ele sunt înflorite. Daca sunt culese prea târziu florile devin amare iar socata nu mai iese la fel de savuroasă. Evitați tulpinile verzi și folosiți doar inflrescența, deoarece și tulpinile pot da o amăreală socatei.

Cum se face socata

Ingrediente socată – rețeta bunicii

Pentru o socată tradițională ca pe vremea bunicii, avem nevoie de:

  • 12-14 flori de soc mari cât palma, parfumate
  • 4 lămâi,
  • 10 litri de apă,
  • 1 kg de zahăr,
  • 10 boabe de orez (pentru fermentație) sau 5 grame de drojdie proaspătă.
socata cu lamaie
Socată cu lămâie

Cum se prepară socata

Florile de soc se pun într-un borcan curat de 10 litri, fără urme de grăsime. Adăugăm apa şi lămâile tăiate felii și stoarse bine de suc în apă. Pentru a nu da un gust foarte amar, puteți pune doar pulpa de lămăie și fâșii din coaja galbenă. Partea albă a cojii este cea care dă gustul amar. Borcanul se acoperă şi se lasă o zi.

A doua zi punem zahărul și boabele de orez sau drojdia, amestecăm bine, acoperim borcanul și lăsăm la fermentat încă 3-4 zile. Nu închideți complet borcanul pentru a lăsa socata să „respire”. Compoziția trebuie amestecată de cel puțin două ori pe zi. Când apa devine gălbuie și mirosul este plăcut trebuie să strecurăm sucul printr-o sită deasă sau printr-o pânză de tifon. Socata este gata, se pune în sticle cu dop/capac, eremtic și se depozitează la loc întunecos și rece.

Pentru că socata se acidulează în sticle, nu agitați recipientul înainte de deschidere.

Socata este adesea păstrată în borcane mari de sticlă deoarece, pe parcursul procesului de fermentare, socata produce dioxid de carbon, ceea ce poate duce la acumularea presiunii în interiorul recipientului. Borcanele mari de sticlă, cu un capac etanș, sunt capabile să reziste presiunii și să prevină scurgerile sau exploziile.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

De asemenea, în timpul fermentării, socata poate crește în volum din cauza proceselor microbiologice. Utilizarea unui borcan mare de sticlă oferă suficient spațiu pentru ca socata să crească, evitând riscul de scurgeri.

Socată fără zahăr – rețetă

Ingrediente socată fără zahăr:

  • 10-12 flori de soc înflorite;
  • 125 de grame de stafide (stafide care au fost rehidratate peste noapte și zdrobite cu blenderul);
  • 3 lămâi feliate, cu tot cu coajă.

Cum se prepară socata fără zahăr:

Toate ingredientele se adaugă într-un borcan de 3 litri și se acoperă cu apă plată, filtrată. Borcanul trebuie lăsat în lumina soarelui, iar socata trebuie amestecată de două ori pe zi: dimineața și seara, cu o lingură de lemn. După două zile, poți gusta socata pentru a verifica dacă îți dorești o băutură și mai acidulată.

După ce are gustul perfect, socata fără zahar, se strecoară și se pune în sticle, după care se păstrează la frigider.

Socată acidulată – rețetă

Ingrediente socată acidulată

  • 10-12 flori de soc;
  • 10 litri de apă;
  • 2 Kg de zahăr;
  • 2 Lămâi mari;
  • 25 de gr de drojdie proaspătă;
  • 4 Linguri de oțet de mere;
  • Un pliculeț de sare de lămâie.

Cum se prepară socata acidulată

Într-un vas de 10 litri cu apă se adaugă florile de soc și lămâile tăiate în cubulețe potrivite, după care se pune totul la fiert. Când socata începe să fiarbă, mai ții totul pe foc doar pentru cinci minute, după care lași să se răcească. Când socata este călduță, se adaugă sucul de lămâie și drojdia și se amestecă totul foarte bine.

Socata se păstrează în același vas timp de 6 zile, iar de două ori pe zi trebuie amestecată, dimineața și seara.

După 6 zile, socata se poate pune în sticle și se păstrează la frigider

cum se face socata

Suc de soc – rețetă

Rețetă tradițională pentru suc de soc – socată

Ingrediente suc de soc:

  • 10-12 flori de soc (pot fi adăugate și mai multe flori, dacă îți dorești un suc concentrat);
  • 1 kg de zahăr;
  • 8 gr de drojdie;
  • 8 litri de apă rece;
  • 2-3 lămâi mari;
  • Un borcan de 10 litri.

Cum se prepară sucul de soc:

Florile de soc trebuie spălate foarte bine și puse pe fundul borcanului, după care se adaugă zahărul, sucul de lămâie și cojile de lămâie tăiate felii, se pune apa și se lasă la macerat până ziua următoare.

A doua zi, borcanul trebuie umplut cu apă rece, se adaugă drojdia și se amestecă foarte bine. Se acoperă sucul de soc cu un tifon și se lasă la păstrat într-un loc însorit pentru 2, maxim 3 zile.

Sucul de soc trebuie amestecat în fiecare zi, dimineața și seara, iar atunci când a ajuns la nivelul de acciditate pe care ți-l dorești, îl poți strecora în sticle și îl poți depozita în frigider.

Vin de soc – rețetă

Ingrediente vin de soc

  • 10 flori de soc (uscate sau proaspete);
  • 1 kg de zahăr brun;
  • 2 linguri zahăr brun;
  • 1 Lămâie;
  • 100 ml de oțet de vin;
  • 46 litri de apă;

Mod de preparare vin de soc

Se adaugă apa într-un vas și se pune pe foc împreună cu zahărul, până ce acesta se dizolvă. Florile de soc se amestecă cu zeama de la lămâie într-un borcan de 10 litri, iar peste adaugi siropul de zahăr cu apă. Gura borcanului trebuie acoperită cu o bucată de tifon, iar deasupra trebuie așezată o farfurie, pentru o stabilitate mai bună. Amestecul se ține la temperatura camerei pentru 48 de ore, dar se amestecă de 3, maxim 4 ori pe zi cu o lingură de lemn.

După cele 48 de ore, strecori lichidul obținut într-un alt vas, tot printr-un tifon, și caramelizezi băutura cu cele 2 linguri de zahăr pe care le-ai amestecat înainte cu 3 linguri de apă. Se amestecă tot conținutul foarte bine, după care se adaugă oțetul.

Vinul de soc se omogenizează bine și se strecoară în sticle de un litru, pe care le astupi cu un dop de plută și le depozitezi la rece.

Socată de casă cu lămâie și miere – rețetă

Ingrediente socată de casă cu lămâie

  • 10 flori de soc, mari cât palma
  • 350 g zahăr sau 250 grame miere de albine
  • zeama de la 2 lămâi
  • coaja unei lămâi
  • 5 L apă plată
  • 1/2 pliculeț drojdie (opțional)


Mod de preparare socată de casă cu lămâie

Pune 0.5 L de apă din toata cantitatea într-o cratiță, împreună cu zahărul. Adu cratița la foc mic și las-o până când zahărul se dizolvă (nu trebuie să fiarbă).


Lasă apa să se răcească. În răstimp, pregăteste celelalte ingrediente pentru socată: spală florile de soc pentru a le curăța de praf și eventuale insecte, răzuiește una din lămâi de coajă, apoi stoarce-le pe amândouă.


Într-un borcan mare de murături, se pun florile de soc, coaja, zeama de lămâie și drojdia granulată, dacă folosești (rolul drojdiei e de a grăbi procesul de fermentare, însă nu e neapărat necesară).


Deasupra lor toarnă siropul răcit, restul de apă și amestecă energic pentru omogenizare. Lasă borcanul acoperit cu o farfurie/folie de plastic, la soare. Amestecă în fiecare zi, de două ori pe zi. După 3-4 zile, depozitează socata la frigider și consum-o cât mai repede.
✽ Optional, dacă preferi o socata pentru adulți, o poți combina cu un vin spumant neutru, nearomat cu fructe.

Sirop de soc cu lămâie

Sirop de soc cu lămâie
Sirop de soc cu lămâie

Ingrediente sirop de soc cu lămâie

  • 400 g flori de soc curățate de tulpini
  • 1,5 kg miere/zahăr
  • 4 lămâi
  • 2 L apă


Mod de preparare sirop de soc cu lămâie

Spală socul și curăță fiecare inflorescentă în parte, separând floricelele de partea verde a plantei. Trece dinții unei furculițe prin fiecare inflorescență, impingând florile într-un castron.
✽ Partea bogata in clorofila a socului da gust amar siropului de soc, deci cu cat separi mai bine florile, cu atat vei obtine un sirop mai bun.

Într-un borcan de murături, așaza florile de soc astfel curățate, miere sau zahărul, coaja de la cele 4 lămâi si sucul lor.

Pune apa la fiert într-o cratiță încăpătoare. Când apa a dat în clocot, toarn-o direct peste restul de ingrediente, în borcanul de murături.

Amestecă bine și lasă compoziția la frigider pentru 2 zile. Strecoară siropul de soc după două zile și toarnă-l într-un recipient de sticlă sterilizat (fiert minim 10 minute), cu dop perfect etans.

Astfel depozitat, siropul poate fi păstrat pentru 1-2 săptămâni sau chiar mai mult la frigider.

În situația în care dorești să păstrezi siropul de soc pentru mai mult timp, adaugă 1-2 pliculețe de sare de lămâie (acid citric), conservant ce te poate ajută să păstrezi siropul de soc pentru 3-6 luni la frigider sau în camara.

Servește siropul de soc cu apă minerală plată sau carbogazoasă și bucură-te de gustul socatei cât e vară de lungă! (sursa:retetepractice.ro)

Beneficiile socului

Ceaiul de soc vindecă tusea

Ceaiul de flori de soc este bun pentru vindecarea tusei, în afecțiunile aparatului respirator (răceala, gripă, bronșita), dar și în reumatism sau boli ale aparatului urinar. Ceaiul de soc facilitează eliminarea apei din corp, prin dizolvarea excesului de strat adipos, astfel că este recomandat în curele pentru slăbit. El are și proprietati diuretice și laxative, dar și efecte benefice în afecțiuni dermatologice, oculare sau cardiace.

Socul conține vitamina A, complexul vitaminic B și vitamina C. Combinarea lor cu unele fitochimicale, precum flavonoizii, îi conferă socului efecte remarcabile antiinflamatoare, anticancerigene și antivirale.

flori de soc lamaie

Socul poate ajuta la combaterea febrei

Socul poate ajuta în stările febrile Are și efecte favorabile în reumatism şi boli eruptive (cum ar fi rujeola, scarlatina etc.). Mai au și acţiune diuretică, uşor laxativă.

Sunt recomandate și în combaterea obezităţii și a hemoroizilor. Farmacistul Ovidiu Bojor recomandă o infuzie din flori de soc dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă, seara înainte de culcare. Din fructele bine coapte (o lingură la o cană cu apă) se prepară un decoct. Se beau două-trei căni pe zi. Trebuie să fii atentă pentru că cele verzi sunt toxice.Extern, infuzia concentrată din 40 de g de flori la un litru de apă poate fi folosită pentru cataplasme aplicate în degerături și contuzii.

Socul poate combate blocajele de la nivel psihic

Socata, în ciuda faptului că nu conține alcool, are efecte euforizante semnificative, fapt ce o face un remediu excelent pentru relaxarea organismului și pentru depășirea blocajelor psihice. Terapia cu socată este indicată persoanelor emotive ori interiorizate.

Socata poate stimula lactația

Socata are efect galactogog, mai exact stimulează secreția de lapte femeilor care alăptează. În urma discuției cu mediul specialist, acesta poate recomanda o cură cu socată, în funcție de nevoie. Consultați medicul specialist.

Socată în sarcină

Trebuie știut că socul (socata sau ceaiul de soc) nu este indicat în timpul sarcinii.

Socată tradițioanală, ceai de soc sau vin de soctoate sunt băuturi ideal de consumat pe perioada verii. Sunt naturale, pot fi făcute cu ușurință acasă și oferă o mulțime de beneficii organismului!

Surse:

An Evidence-Based Systematic Review of Elderberry and Elderflower (Sambucus nigra ) by the Natural Standard Research Collaboration

WebMD

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!  

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (10)

Irinel   •   10.05.2024, 07:38

Am consumat socata ,este foarte buna.

Nicoleta1807   •   16.11.2023, 14:41

O rețeta foarte ușoară de încercat!

Any0205   •   23.10.2023, 21:35

Un articol foarte interesant!

Vezi toate comentariile (10)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Libertateapentrufemei.ro
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Pe cine susține Gigi Becali în turul 2: Lasconi sau Georgescu?
FANATIK.RO
Pe cine susține Gigi Becali în turul 2: Lasconi sau Georgescu?
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
GSP.RO
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Unica.ro
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Observatornews.ro
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI