Ce vă trebuie pentru aluat
– 500 g de faina
– 250 ml de lapte
– 125 g de zahar (noi am încercat cu o cană de zahăr, pentru că ne place mai dulce)
– 100 ml de grasime (unt topit si ulei)
– 25 g de drojdie ( sau un plic de drojdie uscata )
– 2 galbenusuri
– arome (vanilie, esenta de rom, coaja de lamaie si portocala)
– sare
Ingrediente pentru umplutură
– 500 g de branza dulce de vaci
– 2 oua
– 1 pahar de zahar pudra
– 80 g de unt topit
– 2 plicuri de zahar vanilat
– coaja de lamaie
– 2 linguri de faina
– o mana de stafide inmuiate in rom timp de 1 ora ( sau chiar in apa calduta aromatizata cu esenta de rom )
Cum se face
1. Pentru aluat se pun ingredientele in cuva masinii de paine, urmand urmatoarea regula : intai se vor pune ingredientele lichide , apoi cele soilide.
a) Zaharul se dizolva in lapte cald si impreuna cu galbenusurile, sarea, o parte din grasime si arome, se pun in cuva masinii de paine.
b) Se adauga toata faina si drojdia granulata dizolvata in putina apa calduta ( daca folosim drojdie proaspata, atunci facem o maia).
c) Se porneste Masina de paine si in primele 10 minute de framantare se picura cate putin, tot restul grasimii ( eu una am pus cred ca ceva mai multa grasime cam 30-40 ml in plus- asa mi-a cerut aluatul ).
Acum depinde de fiecare ce tip de masina are; eu la a mea am ales programul 6 – pentru aluaturi dulci, grase si am lasat sa faca primele 2 framantari. Cam dupa o ora si jumatate, aluatul este gata; il scoatem din cuva si il imaprtim in 2 parti aproximativ egale: si intr-o tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu unt se aseaza o foaie, iar din restul de aluat se face o impletitura in trei-care se aseaza peste foaia de coca, formand un inel. Se lasa la crescut pentru inca 30 de minute.(la un loc caldut)
In acest timp se prepara umplutura: mixam bine toate ingredintele, iar stafidele le adaugam la final. Dupa ce aluatul a crescut in tava,
chiar inainte de a baga Pasca la cuptor, se pune compozitia de branza in causul format in tava.
Se coace, la inceput la foc mai iute, 180 grade Celsius, apoi se scade temperatura la 165 de grade si se lasa timp de 35 – 40 de minute. Faceti testul cu scobitoarea. Fierbinte, scoasa din cuptor, se dă cu miere ( mierea trebuie usor topita la microunde), cu ajutorul unei pensule.