Busuiocul este folosit adesea în gastronomie drept plantă aromatică petru salate, supe sau alte preparate culinare, dar este și planta cu substanțe active și proprietăți antiinflamatoare benefice mai multor afecțiuni. Vezi de ce este indicat să consumi ceai de busuioc, cum îl prepari acasă și cum se consumă.
Cuprins:
Valori nutriționale ale busuiocului
Nutrienți pentru o linguriță de busuioc (2 grame) de frunze verzi:
- Vitamina A – 3% din necesarul zilnic;
- Vitamina K – 13% din necesarul zilnic;
- Calorii – 0,6;
- Calciu – 0,5 din necesarul zilnic;
- Fier – 0,5 din necesarul zilnic;
- Mangan – 1,5% din necesarul zilnic.
Nutrienți pentru o linguriță de busuioc (2 grame) de frunze uscate, mărunțite:
- Vitamina A – 4% din necesarul zilnic;
- Vitamina K 0 43% din necesarul zilnic;
- Calorii – 5;
- Calciu – 4% din necesarul zilnic;
- Fier – 5% din necesarul zilnic;
- Mangan – 3% din necesarul zilnic.
Busuiocul – beneficii pentru sănătate
- Îmbunătățește nivelul glicemiei și colesterolului;
- Ajută la relaxarea vaselor de sânge și subțiază sângele;
- Reduce pierderile de memorie asociate cu stresul;
- Reduce stările de depresie;
- Reduce accidentele vasculare cerebrale.
Busuioc – acțiune/ proprietăți
- Antiseptică;
- Antiemetică;
- Antiinflamatoare;
- Antifungică;
- Diuretică;
- Carminativă;
- Febrifugă.
Ceai de busuioc – mod de preparare
Pentru o cană de 250 ml de apă fierbinte ai nevoie de o linguriță de busuioc. Totul se lasă la infuzat pentru 10 minute, după care ceaiul se strecoară și se consumă.
Ceaiul se bea cald, neîndulcit, dar dacă vrei să-i schimbi gustul, poți adăuga puțină miere. Se pot consuma până la două ceaiuri de busuioc pe zi.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3Beneficii ceai de busuioc
Protejează rinichii
Ceaiul de busuioc are efect diuretic și este ideal de consumat pentru a sprijini funcțiile renale și pentru eliminarea toxinelor. Datorită proprietăților antiinflamatoare, ceaiul de busuioc curăță rinichii și îi ajută să funcționeze normal, prevenind apariția insuficienței renale.
Ceai de busuioc – adjuvant împotriva stresului
Extractele naturale de busuioc acționează ca un agent anti-stres care te ajută să te relaxezi în doar câteva minute. Este recomandat consumul regulat, dar în cantități mici deoarece previne producția excesivă de cortizol, hormonul stresului și stimulează secreția de endorfine.
Ajută la prevenirea infecțiilor orale
Compușii antibacterieni ajută la crearea unei bariere protectoare împotriva germenilor și infecțiilor ce pot provoca afecțiuni orale. Ceaiul de busuioc curăță gura în profunzime și ajută la eliminarea rezidurilor alimentare ce pot duce la înmulțirea bacteriilor.
Ceai de busuioc – remediu pentru durerile de cap
Ceaiul este un remediu natural datorită proprietăților antiinflamatoare și calamente și ajută la optimizarea oxigenării celulelor și implicit la îmbunătățirea circulației. Este un adjuvant pentru durerile de cap provocate de tensiune.
Previne îmbătrânirea prematură
Cu un conținut ridicat de taninuri și flavonoide, ceaiul ajută la prevenirea îmbătrânirii premature a celulelor. Astfel, consumul regulat protejează țesuturile împotriva daunelor provocate de radicalii liber și previne apariția diferitelor boli severe.
Bun pentru digestie
Este ceaiul care reglează procesele inflamatoare din corp, care hrănește flora intestinală și stimulează tranzitul. Consumul regulat ajută la excesul de gaze intestinale, ameliorează durerile de stomac și stimulează eliminarea retenției de apă.
Alte beneficii ale ceaiului de busuioc
- Tratează cefaleea;
- Stimulează lactația;
- Tratează afecțiuni ale pielii;
- Infuzia de busuioc este recomandată în infecții urinare, răceală, gripă crampe abdominale;
- Calmează astmul bronșic;
- Ajută la întărirea sistemului imunitar;
- Conferă energie organismului;
- Stimulează pofta de mâncare.