Ce este cimbrișorul

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Este specia de plante din genul Thymus, cu flori purpurii de culoarea roz și ciclam, care înflorește în perioada verii sau toamna. Se găsește în zona montană, pe pajiști ori pășuni alpine, mai mult pe stânci. Pentru a beneficia de proprietățile acestuia, de la cimbrișor se folosesc doar părțile aeriene ce au fost recoltate în timpul înfloririi și ulterior uscate natural, la umbră.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Ceai pentru tuse – cimbrișor

Cum se recoltează cimbrișorul

Recoltarea cimbrișorului se face de la 10-15 cm de la sol și constă în tăierea ramurilor tinere, fără partea lemnoasă. Recoltarea se face la prima oră a dimineții, imediat după ce s-a ridicat roua. În primul an de cultură, cimbrișorul se recoltează doar o dată, în vară, pentru ca plantele să fie fortificate înainte de intrarea în iarnă. Din al doilea an de cultură, plantele se recoltează în două reprize: prima recoltare – până la sfârșitul lunii mai, iar a doua recoltare până la sfârșitul lunii iulie sau în luna august.

După recoltare, cimbrișorul trebuie păstrat în spații curate, bine uscate și aerisite. Se poate depozita în pungi de hârtie, săculeți de pânză sau cutii de carton.
Temperatura nepotrivită, dar și umiditatea sunt factori care pot influența degradarea principiilor active.

Cum se prepară ceaiul de cimbrișor

Se adaugă 1-2 lingurițe de cimbrișor uscat și bine mărunțit în 250 ml de apă fiartă. Recipientul se acoperă cu un capac și ceaiul se lasă la infuzat pentru 30 de minute. După acest timp, ceaiul se filtrează și se poate consuma pe durata întregii zile.

Cum se consumă ceaiul de cimbrișor

Se pot consuma până la trei căni pe zi, în cure de 2-3 săptămâni. Ceaiul este indicat să fie consumat înaintea meselor principale.

Ceai de cimbrișor – beneficii

Ceaiul de cimbrișor, datorită uleiului eteric, are efect curativ în:

  • Gripă;
  • Infecții respiratorii;
  • Tuse convulsivă;
  • Tuberculoză;
  • Laringită;
  • Traheită;
  • Rinită cronică;
  • Enterocolită;
  • Combaterea viermilor intestinali.

Ceai de cimbrișor – antitusiv natural și expectorant

Ceaiul de cimbrișor, cât și pulberea și siropul din cimbrișor sunt eficiente împotriva tusei uscate. Consumul de ceai acționează ca un antiseptic natural pentru căile respiratorii, previne suprainfectarea și favorizează expectorația.

Ameliorează durerile de cap

Datorită proprietăților sale, ceaiul hrănește celulele nervoase și ajută la tonifierea și la detensionarea lor. Este un adjuvant natural pentru ameliorarea durerilor de cap și acționează ca un sedativ natural, inducând starea de relaxare.

Ameliorează crampele intestinale

Substanțele din compoziția cimbrișorului ajută la relaxarea musculaturii și implicit la îndepărtarea crampelor. Este un tratament natural pentru calmarea durerilor menstruale și a crampelor provocate de acestea.

Un adjuvant pentru funcționarea normală a ficatului

Ceaiul de cimbrișor este folositor pentru îndepărtarea toxinelor acumulate la nivelul ficatului, iar consumul regulat, în cure de câte 2-3 săptămâni, favorizează secreția bilei.

Consumul de ceai este recomandat și pentru:

  • Scleroză în plăci;
  • Nevroză astenică;
  • Anemie;
  • Stări de somnolență și slăbiciune;
  • Depresie psihică;
  • Migrene;
  • Apatie;
  • Epilepsie.
Ceai ce cimbru/cimbrișor

Ceai de cimbrișor proprietăți

Consumul des de ceai are următoarele proprietăți:

  • Expectorante;
  • Antitusive;
  • Antiseptice pulmonare și intestinale;
  • Antiasmice;
  • Antispastice;
  • Diuretice;
  • Ușor depurative;
  • Antivirale;
  • Dezinfectante;
  • Tonice locale;
  • Hemostatice;
  • Stimulare ale funcțiilor rinichilor;
  • Antidiareice;
  • Sedative ale sistemului nervos;
  • Hepatoprotectoare.

Contraindicații ceai de cimbrișor

Ceaiul nu este recomandat persoanelor care suferă de insuficiență pancreatică și nici persoanelor care suferă de gastrită severă.
Consumul în exces de ceai poate provoca afecțiuni gastro-intestinale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News