Cuprins:
Cimbrul este folosit des în bucătărie, în special în preparatele tradiționale, dar frunzele uscate de cimbru sunt un medicament natural benefic pentru sănătate. Te-ai gândit ce afecțiuni poți trata cu ceai de cimbru? Îți spunem noi cele mai importante beneficii.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Când și cum se culege cimbrul
Originar din zona mediterană și din anumite zone ale Africii, cimbrul este folosit de sute ani, la început a fost folosit de egipteni, pentru tratarea mai multor tipuri de afecțiuni. Frunzele proaspete ori deshidratate se consumă sub formă de ceai, tinctură sau pulbere.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3Cimbrul se recoltează imediat după perioada de înflorire, iar pentru o savoare intensă este recomandată recoltarea dimineața, imediat cum s-a ridicat roua.
- Perioada de înflorire poate fi eșalonată, începând din iulie și terminându-se chiar în luna octombrie.
Nu este o plantă pretențioasă, reușește să se mențină pe aproape toate tipurile de sol, singura condiție este să fie cât mai curate de buruieni. Crește și se dezvoltă vine și tulpina poate ajunge până la 70 de cm înălțime, ramificată chiar aproape de bază.
Frunzele de cimbru sunt de culoarea verde închis, cu vârful ascuțit, iar florile sunt de diferite culori (alburii, lila, violacee, albe cu puncte roșii).
Cum se culege cimbrul? Se taie ramuri deasupra unui nod, astfel încât să nu impacteze ramificarea și să ai mereu frunze tinere și proaspete de cimbru.
Cimbrul cules se lasă la uscat într-un loc umbrit, bine aerisit, acolo unde se păstrează un timp îndelungat, până este în totalitate uscat.
Îți recomandăm să citești și:
- Rostopasca – cum se folosește și ce beneficii are iarba de negi
Diferența dintre cimbru și cimbrișor
Ambele ierburi aromatice, cimbrul și cimbrișorul fac parte din aceeași familie botanică, familia Lamiaceae, familia plantelor aromatice care dau savoare preparatelor culinare. Adesea se fac confuzii între cimbrul de câmp, cimbrul de grădină și cimbrișorul. Iată care sunt diferențele
Cimbrul de grădină
Este planta folosită drept condiment, cu frunze netede și ascuțite. Tulpina de cimbru de câmp poate crește până la 60 cm în înălțime, înflorește începând cu luna iulie și până toamna târziu, în octombrie, și nu are nevoie de un sol pretențios.
Cimbrul de câmp
Conține aproximativ aceleași principii active ca și cimbrul de grădină, substanțe volatile, substanțe amare și uleiuri eterice. Însă, spre deosebire de cimbrul de grădină, acesta este o plantă multianuală care își dezvoltă o rădăcină pivotantă puternic ancorată în pîmânt în primul stadiu de dezvoltare. Ulterior, în următorii ani, rădăcina se va ramifica, iar din ramificații pleacă în vegetație și alte plante, deoarece dă naștere unei tufe formată dintr-o rădăcină și multe tulpini.
Cimbrișorul
Este ruda sălbatică a cimbrului de câmp și mai este denumit tămâița sau iarba cucului. Este folosit atât pentru condimentarea preparatelor culinare, dar și pentru prepararea ceaiurilor în medicina naturistă.
- Citește cum se face ceai de cimbrișor
Ceai de cimbru – cum se face
Pune 250 ml de apă la fiert, iar când dă în clocot, adaugă o lingură de frunze de cimbru. Lasă-l la fiert pentru 5-10 minute, după care lasă-l la infuzat încă 10 minute. Strecoară infuzia și consumă. Dacă vrei să-i schimbi gustul, poți adăuga puțină miere și zeamă de lămâie.
Ceai de cimbru pentru tratarea infecțiilor – mod de preparare
Pentru o cană de 250 ml de apă ai nevoie de o lingură de frunze de cimbru uscate. Se pune apa la fiert, iar când dă în clocot, se adaugă cimbru. Se lasă la fiert pentru 10 minute, după care se lasă să se răcească, se strecoară ceaiul și se pune într-o sticlă cu pulverizator. Se aplică la nevoie pe zona afectată pentru a curăța și dezinfecta.
Tinctură de cimbru – mod de preparare
Tinctura se prepară din frunze și inflorescențe de cimbru. Se pun într-o sticlă 15 linguri de cimbru uscat peste care se adaugă 400 ml de alcool de 50 de grade, se amestecă și se lasă la macerat pentru 12 zile. După ce a stat la macerat, tinctura se strecoară și se pune în sticluțe mici, închise la culoare.
Tinctura de cimbru se folosește în caz de viroze respiratorii, bronșite, arsuri și răni pe piele, ulcere pe piele sau micoze. Se recomandă câte o linguriță în cure de 12 zile, dar la indicațiile medicului specialist.
Ceai de cimbru – beneficii
Ceai de cimbru – dezinfectant natural
Ceaiul de cimbru este un dezinfectant natural pentru reducerea inflamațiilor, aftelor sau ulcerațiilor bucale, dar și dezinfectarea zonei cu probleme, deoarece are proprietăți antiseptice.
Calmează problemele respiratorii
Tusea sau răceala pot afecta sistemul respirator, iar ceaiul de cimbru are proprietăți bronhodilatatoare și poate trata o gamă variată de afecțiuni respiratorii, de la bronșită până la astm.
Previne indigestia
Pentru a preveni senzația de balonare sau prea plin după masă, ceaiul de cimbru este soluția naturală. Elimină mucusul din tractul intestinal și ajută la combaterea balonării și flatulenței.
Scade tensiunea arterială
Ceaiul de cimbru ajută la îmbunătățirea sănătății venelor și arterelor, dar și la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, cimbrul, folosit ca și condiment, poate înlocui sarea din mâncarea, pentru a preveni retenția de apă.
Întărește sistemul imunitar
Ceaiul de cimbru este bogat în vitamina A și C, vitamine de ajutor pentru o imunitate slăbită.
Ceaiul de cimbru este benefic și pentru:
- Stimularea circulației sanguine;
- Pentru tratarea disbiozei intestinale;
- Pentru îmbunătățirea dispoziției;
- Pentru neutralizarea mirosurilor neplăcute (apă de gură din ceai de cimbru);
- Pentru ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual;
- Pentru prevenirea indigestiei;
- Pentru prevenirea îmbătrânirii premature.
Dacă este consumat cu regularitate, dar după indicațiile medicului specialist, ceaiul de cimbru este benefic pentru o serie de afecțiuni ale organismul.
Ceai de cimbru- contraindicaţii
Pe lângă multele beneficii, planta are şi contraindicaţii și nu trebuie consumată în exces.
Risc de avort- nu trebuie consumat de femeile însărcinate
Pentru femeile însărcinate, folosirea cimbrului este deosebit de periculoasă: efectele administrării acestuia mergând până la pierderea sarcinii.
Produce delir dacă e consumat în doze mari
Pentru orice tratament cu cimbru cereţi mai întâi sfatul unui specialist. Foarte importantă este respectarea dozelor recomandate.
Provoacă greață
Consumul prea mult de ceai de cimbru poate duce la greață, amețeală, dureri de cap, vărsături şi dureri de stomac.
Provoacă alergii
Ca şi în cazul oricărui alt tip de plante, unii oameni vor avea reacții alergice la cimbru, în special dacă o persoană este alergică şi la alte plante din familia Lamiaceae, inclusiv rozmarin, mentă şi oregano. Această reacție alergică poate provoca dificultăți de respirație, erupție cutanată, dureri toracice şi alte simptome relativ grave.
Probleme de inimă
Studiile au arătat că persoanele cu afecțiuni cardiace anterioare pot avea efecte secundare negative dacă beau în exces ceai de cimbru.
De ce se bea ceai de cimbru seara
Consumul unei căni de ceai de cimbru seara înainte de culcare poate preveni afecțiunile respiratorii specifice sezonului rece. Eficiența cimbrului în ceea ce privește prevenirea răcelii și a gripei se datorează conținutului bogat de vitamina A, C, cupru și uleiuri esențiale care întăresc imunitatea, au efecte antioxidante, antibacteriene și antiseptice și previn infecțiile. Astfel, ceaiul de cimbru vine în ajutor în caz de tuse, bronșită, inflamații ale tractului respirator și dureri în gât, grație efectelor expectorante și antispasmodice ale acestor uleiuri esențiale. Pentru un efect antigripal, cimbrul se poate de asociat cu frunze de mentă și fructe de soc în părți egale. Totodată, ceaiul de cimbru poate fi consumat și dimineața în loc de cafea, datorită efectelor sale energizante.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
andreea28s • 16.01.2024, 15:07
eu beau ceai de cimbrisor cand sunt racita, pentru a reduce inflamatia din gat si tusea. nu are gust rau. cu putina miere e chiar bun
Daniel9090 • 08.12.2023, 14:41
Antioxidant, antiinflamator, preparat simplu, revigorant, pentru imunitate crescută și sănătate