Cea mai utilizată formă a extractului de gălbenele este infuzia sau, așa cum știm cu toții, denumirea de ceai de gălbenele. Se prepară ușor, rapid, iar beneficiile pentru sănătate sunt multiple, deoarece gălbenelele sunt considerate cele mai puternice plante medicinale.

Ceai de gălbenele – mod de preparare

Pune într-un vas 200, 300 de ml de apă și lasă-l la fiert până dă în clocot. Adaugă două lingurițe de floare uscată de gălbenele peste apa clocotită, ia vasul de pe foc, după care lasă ceaiul la infuzat pentru 10 minute
După ce a stat la infuzat, strecoară ceaiul și servește-l calduț de două ori pe zi. Ceaiul de gălbenele poate fi îndulcit cu miere de albine.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

  • Pentru a te bucura de beneficiile florilor de gălbenele, cel mai bine este să folosești flori întregi, pe care le-ai uscat în prealabil. Acestea au mai multe beneficii spre deosebire de pliculețele cu praf de gălbenele.
Ceai de gălbenele

Ceai de gălbenele – beneficii

Îmbunătățește sistemul digestiv

Consumul zilnic de ceai de gălbenele menține organele digestive sănătoase și previne apariția bolilor metabolice. Ajută la curățarea tractului digestiv și scăderea tulburărilor digestive.
Ceaiul de gălbenele este recomandat pentru ameliorarea simptomelor afecțiunilor gastrointestinale precum gastrita sau indigestia. Este benefic și pentru afecțiunile tractului urinar, dar și pentru a preveni arsurile stomacale.

Ceaiul de gălbenele ameliorează durerile în gât

Datorită proprietăților antiinflamatorii, consumul de ceai de gălbenele ajută la calmarea durerilor în gât și poate fi folosit chiar pentru a trata amigdalita. De asemenea, gargara cu ceai de gălbenele poate proteja sănătatea bucală și poate vindeca gingivita.

Consumul de ceai de gălbenele întărește sistemul imunitar

Betacarotenul din compoziția ceaiul de gălbenele ajută organismul să lupte împotriva virușilor și bacteriilor, întărind sistemul imunitar. Consumul regulat de ceai previne răcelile de sezon și grăbește vindecarea simptomelor deja instalate.

Aflăcum se prepară cea mai bună rețetă de cătină cu miere

Reduce crampele abdominale

Ceaiul de gălbenele, datorită flavonoizilor ce au efect antiinflamator, poate reduce intensitatea crampelor abdominale specifice sindromului premenstrual.

Elimină toxinele din corp

Consumul zilnic de ceai de gălbenele ajută la eliminarea toxinelor dăunătoare din corp, datorită efectului detoxifiant. Protejează ficatul, dar și alte organe interne și favorizează scăderea în greutate.

Ceai de gălbenele pentru îngrijirea tenului

Aplicarea compreselor cu ceai de gălbenele, în zonele problematice, ameliorează acneea și previne formarea ridurilor. Gălbenelele au proprietăți emoliente și catrizante și ajută la vindecarea iritațiilor, cicatricilor sau tăieturilor. Compresele de ceai de gălbenele tratează și alergiile locale pe piele și în zona ochilor, dar și iritațiile provocate de scutec, la nou născuți.

Ceai de gălbenele – proprietăți și substanțe active

Gălbenelele au efecte benefice pentru întregul corp, iar consumul de ceai de gălbenele prezintă proprietăți antiseptice, antiinflamatorii, antioxidante, antiparazitare, antimicrobiene și cicatrizante.
Florile de gălbenele conțin ulei volatil, vitamina C, steroli, tanini și flavonoide.

Ceai de gălbenele – contraindicații

Consumul de ceai de gălbenele este recomandat cu moderație în cazul în care se urmează un tratament pe bază de sedative, deoarece anumite substanțe din compoziția ceaiului pot amplifica efectul medicamentelor.
De asemenea, consumul de ceai de gălbenele este contraindicat femeilor însărcinate și femeilor care alăptează.

Cum se recoltează și se păstrează gălbenelele

Flori de gălbenele

Este bine de știut, dacă vrei să îți faci ceai de gălbenele din flori culese de tine, florile sunt culese manual începând cu luna iulie și până în octombrie, deci încă mai ai timp să îți pregătești recolta pentru ceai.

  • Recolta de flori de gălbenele se face dimineața, imediat după ce se ridică roua, iar până seara acestea se usucă în straturi subțiri.
  • După ce s-au uscat, florile de gălbenele se păstrează în spații curate și cu o umiditate constantă și iluminare indirectă. O temperatură și umiditate nepotrivită poate duce la degradarea principiilor active ale florilor.
  • Florile de gălbenele se pun la păstrat fie în săculeți de pânză ori radie, fie în cutii de carton sau în pungi de hârtie. Atenție, florile de gălbenele nu se ambalează niciodată în material plastic.
Flori de gălbenele uscate pentru prepararea ceaiului de gălbenele

Citește și cum se prepară și care sunt beneficiile consumului de ceai de ghimbir.

Sursă foto: 123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News