Ceaiul de ghimbir este una dintre cele mai apreciate și consumate tipuri de infuzii datorită beneficiilor pe termen lung. O cană de ceai de ghimbir este o sursă excelentă de potasiu, magneziu, cupru și vitamine pentru organism, rădăcina de ghimbir fiind compusă din aproximativ 500 de compuși benefici. Din fericire, rădăcina proaspătă de ghimbir se poate păstra la frigider ori se poate congela, iar în felul acesta se va folosi doar când este nevoie de ceai de ghimbir.
Ceai de ghimbir – cum se prepară
Cuprins:
Rădăcina de ghimbir proaspăt (o rădăcină de ghimbir de dimensiuni medii) se spală bine, se taie felii ori se dă prin răzătoare, pentru o aromă intensă. Între timp, la foc mediu se pune la fiert un vas cu un litru de apă, iar când apa clocotește, se adaugă ghimbirul. Se mai lasă la fiert pentru un minut, după care se stinge focul și se lasă vasul acoperit la infuzat pentru 30 de minute.
Se strecoară ceaiul sau se scot bucățelele de ghimbir și asta-i tot.
- Este recomandat, conform spuselor specialiștilor, să bei ceai de ghimbir neîndulcit, două căni pe zi: dimineața și seara. Dacă nu poți să bei ceai neîndulcit, atunci poți adăuga în el puțină miere ori zeamă de lămâie.
Rădăcină de ghimbir – proprietăți
- Calorii – 79;
- Lipide totale – 0,8 g;
- Sodiu – 13 mg;
- Colesterol – 0 mg;
- Potasiu – 415 mg;
- Zahăr – 1,7 g;
- Calciu – 16 mg;
- Proteine – 1,8 g;
- Vitamina C – 5 mg;
- Vitamina B6 – 0,2 mg;
- Fier – 0,6 mg;
- Magneziu – 43 mg.
Ceai de ghimbir – beneficii
Ceaiul de ghimbir stimulează funcția digestivă
Consumul regulat de ceai de ghimbir ajută la eliminarea disconfortului digestiv, balonarea ori indigestia. Ceaiul stimulează enzimele cu rol eficient în absorbția nutrienților. De asemenea, datorită proprietăților antiinflamatorii, ceaiul de ghimbir relaxează mușchii stomacali și lasă sistemul digestiv să proceseze bine hrana.
Remediu eficient împotriva răcelii și gripei
Ceaiul de ghimbir îmbunătățește sistemul imunitar și ajută organismul să lupte împotriva agenților patogeni (viruși și bacterii). Datorită gingerolului, compus ce se regăsește în rădăcina ghimbirului, ceaiul este un adjuvant și în problemele respiratorii și scade riscul de infecții.
Consumul de ceai de ghimbir îmbunătățește circulația sângelui
Ceaiul de ghimbir ajută la oxigenarea creierului și implicit la lupta cu stresul cotidian. Ghimbirul poate trata problemele circulatorii și poate crește nivelul de eritrocite (globule roșii din sânge care transportă oxigenul molecular între țesuturile organelor) din sânge.
Ghimbirul reduce durerea
Consumul de ceai de ghimbir poate reduce durerile de cap, menstruale, articulare și musculare. Poate înlocui cu succes administrarea medicamentelor, singura regulă pe care trebuie să o respecți este să nu combini ceaiul de ghimbir cu medicamentele.
Contribuie la îngrijirea pielii și a părului
Ghimbirul este un ingredient utilizat și în tratamente cosmetice, mai exact în tratamente împotriva căderii părului. Extractul de ghimbir contribuie la regenerarea foliculilor. De asemenea, ghimbirul are și un efect antioxidant și hrănitor în produsele cosmetice.
Ceaiul de ghimbir te ajută să slăbești
Consumul de ceai de ghimbir, două căni pe zi, suprimă, pe cale naturală, apetitul și reduce poftele alimentare. Din acest motiv, ceaiul contribuie la pierderea kilogramelor în plus.
Contraindicațiile ghimbirului
- Pentru că este un aliment natural, consumul de ghimbir trebuie făcut întotdeauna în dozele recomandate de către medicii specialiști, fără depășiri.
- O cantitate prea mare de ceai de ghimbir poate cauza probleme digestive, respectiv senzații de vomă sau diaree.
- Pentru că are un efect tonic, ceaiul de ghimbir nu trebuie consumat seara târziu, deoarece poate cauza insomnie.
- Nu se cunosc contraindicații speciale ale consumului de ghimbir, însă administrarea ceaiului la femeile însărcinate ori care alăptează, dar și la copii, trebuie făcută doar cu recomandarea medicului de specialitate.
Citește și cum se prepară și ce beneficii are consumul de ceai de gălbenele.