Fructele și florile de măceșe sunt folosite încă din antichitate în diferite scopuri terapeutice. Se cunoaște deja faptul că fructele de măceșe conțin de până la 50 de ori mai multă vitamina C spre deosebire de citrice și de 200 de ori mai multă decât merele. Sunt o sursă extraordinară de vitamine, datorită substanțelor din compoziție, așa că ceaiul de măceșe este un tratament natural pentru ameliorarea simptomelor gripei, răcelii și tusei.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Cum se recoltează măceșele

Perioada optimă de culegere a măceșelor este din luna iunie până în septembrie. După cules, măceșele se lasă la uscat, după care se zdrobesc ori se macină pulbere.
Cel mai indicat este ca măceșele să fie culese atunci când capătă culoarea cărămizie spre roșie, fără să aibă pete verzi pe ele ori să fie moi. Fructele se culeg cu mâna în coșuri, apoi se pot transporta în saci din material textil.

Fructele de măceșe nu trebuie culese atunci când sunt complet coapte și devin moi, deoarece conținutul maxim de vitamina C îl au în momentul în care pulpa este încă tare.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Cum se păstrează fructele de măceșe

Imediat cum au fost culese, fructele de măceșe trebuie prelucrate, tocmai pentru a evita degradarea substanțelor active din compoziție. Fructele se așază în coșuri din lemn, plastic sau vase de ceramică smălțuită în cantități de câte 8-10 kg și se transportă către locul de uscare ori de centralizare, în cazul în care se folosesc în stare proaspătă. Fructele se usucă în locuri ferite de umezeală sau de soare.

Procesul de uscare durează până la 1-3 săptămâni, iar dintr-un kilogram de fructe proaspete, după uscare, vor rezulta aproximativ 400 de grame de măceșe deshidratate.

După uscare, fructele se păstrează în spații curate, în săculeți de hârtie sau de material textil, în locuri bine aerisite și cu o iluminare indirectă.

Măceșe uscate

Cum se prepară ceaiul de măceșe

Iată câteva recomandări:

  • Pentru a se conserva mai bine vitamina C, pentru un ceai de măceșe bun, este indicat să lași apa până fierbe bine, apoi să adaugi fructele uscate și zdrobite de măceșe.
  • Pentru ceai de măceșe infuzie: Într-o cană cu apă clocotită se adaugă 2 – 2,5 gr de fructe de măceșe și se lasă la infuzat pentru 10 minute. După acest timp, se strecoară și se bea ceaiul pe durata întregii zile.
  • Decoct: Se pun într-un litru de apă 30-35 de gr de fructe măcinate de măceșe, apoi se lasă la infuzat pentru 15 minute, după care se strecoară. Decoctul se poate bea pe parcursul zilei sau doar la micul dejun.
  • Ceai de măceșe crude: Se taie două linguri de măceșe proaspete, se adaugă într-o cană de apă călduță și se lasă totul la infuzat pentru aproximativ 6 ore. Se strecoară și se bea ceaiul.

Ceaiul de măceșe se bea în cure de 2-3 săptămâni, 2 până la 4 căni pe zi.

Ceai de măceșe – beneficii pentru sănătate

Ceaiul de măceșe întărește sistemul imunitar

Ideal pentru a preveni sau trata gripa și răceala, ceaiul de măceșe este băutura naturală care întărește sistemul imunitar. Datorită conținutului ridicat de vitamine, ceaiul este considerat de sute de ani remediul natural pentru prevenirea răcelilor de sezon.

Scade sau previne tensiunea arterială

Conform unui studiu realizat în anul 2013, Universitatea din Arizona, infuzia de măceșe este prescrisă în aproximativ 10 țări de pe glob tocmai datorită beneficiilor sale pentru hipertensiune.

Consumul regulat de ceai de măceșe poate duce la scăderea tensiunii arteriale sistolică sau diastolică, chiar și până la zece puncte în cazul pacienților cu hipertensiune moderată sau ușoară.

Încetinește degenerarea celulară

Datorită antioxidanților din compoziție, ceaiul de măceșe protejează organismul de radicalii liberi ce pot duce la îmbolnăvire ori pot accelera procesul de îmbătrânire. Consumat regulat, ceaiul ajută la neutralizarea efectului radicalilor liberi și implicit asigură un plus de vitalitate și energie.

Beneficiile consumului de ceai de măceșe

Bun protector hepatic

Este un tratament natural care protejează ficatul de efectele nocive ale unei diete alimentare nesănătoase ori în urma unui consum repetat de substanțe chimice periculoase. Datorită antioxidanților, ceaiul de măceșe de tip infuzie poate fi un bun protector hepatic.

Asigură o digestie sănătoasă și poate reduce riscul obezității

Este un ceai cu efect diuretic, iar asta asigură o bună funcționare a sistemului gastrointestinal și, automat, poate reduce șansele constipației ori indigestiei. Tot în urma anumitor studii efectuate, s-a demonstrat faptul că ceaiul de măceșe poate contribui la menținerea greutății corporale, ajutând la absorbția de amidon și glucoză.

Consumul de ceai de măceșe ameliorează stările anxioase sau depresive

Deoarece este bogat în flavonoizi, ceaiul de măceșe este considerat un relaxant pentru sistemul nervos. Consumat cu regularitate, el poate diminua stările depresive, dar și tulburările anxioase.

Remediu pentru dureri

Ceaiul de măceșe are și proprietăți analgezice datorită carotenoizilor și flavonoidelor din compoziție. Indiferent dacă este o durere cronică a artritei ori o durere acută provocată de leziuni sau entorse, ceaiul are proprietăți analgezice și antiinflamatorii ce poate reduce rapid durerea.

Ceaiu de măceșe este un bun calmant și pentru:

  • Tuse;
  • Insomnii;
  • Oboseală fizică cronică;
  • Migrene;
  • Astenii nervoase;

Poate ajuta la scăderea în greutate

Studiile arată că măceșele din planta Rosa canina au un conținut ridicat de un antioxidant numit tilirosidă, care poate avea proprietăți de ardere a grăsimilor.

Într-un studiu de 12 săptămâni efectuat pe 32 de adulți cu exces de greutate, administrarea zilnică a 100 mg de extract de măceș a scăzut semnificativ greutatea corporală și grăsimea stomacală, comparativ cu grupul placebo.

Cu toate acestea, cercetările actuale se limitează la efectele extractului concentrat de măceș – nu la ceai. Sunt necesare mai multe studii la om pentru a evalua relația dintre ceaiul de măceșe și pierderea în greutate.

Ceai de măceșe – contraindicații

  • Ceaiul de măceșe poate fi consumat pe perioade lungi de timp, cure de câte 2-3 săptămâni, însă nu este indicat să fie consumate și semințele de măceșe, deoarece perișorii acestora pot provoca iritații la nivelul aparatului digestiv.
  • Persoanele care suferă de diabet ori care urmează un tratament medicamentos pentru scăderea hipertensiunii trebuie să urmeze un dozaj strict stabilit cu medicul specialist.
  • Nu este recomandat femeilor însărcinate deoarece poate induce menstruația.

Înainte de a urma orice cură cu ceaiul de măceșe este indicat să consulți medicul specialist pentru o opinie avizată.

Urmărește-ne pe Google News