Rădăcina şi frunzele de păpădie sunt bogate în fructoză şi insulină, conţin principii active, acizi fenolici şi steroli (sursa). Beneficiile păpădiei sunt numeroase datorită proprietăților sale terapeutice, așa că te învățăm cum să faci acasă ceai de păpădie, dar și cum să îl consumi.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Ceai de păpădie – mod de preparare
Infuzia de păpădie se face din 250 ml de apă fierbinte/clocotită, se adaugă 10 grame de frunze uscate de păpădie și se lasă la infuzat pentru aproximativ 10 minute. După ce a stat la infuzat, ceaiul se strecoară și se consumă ca atare sau cu puțină miere, dacă vrei să-l îndulcești.
Decoct de păpădie
Se pregătește doar din rădăcină de păpădie. Într-un vas se pun 250 ml de apă, 2 linguri de rădăcină de păpădie uscată și mărunțită și totul se lasă la fiert pentru 15 minute, la foc mic. Dacă apa se evaporă, se mai completează cu apă. După acest timp, decoctul se filtrează, se lasă să se răcească și se păstrează la frigider.
Decoctul de papadie se administrează de 3 ori pe zi, înainte de fiecare masă, maxim 2 linguri. Cura cu decoct de păpădie poate fi ținută pentru aproximativ 3 săptămâni.
Cataplasma de păpădie
Cataplasma este destinată strict utilizării externe și este indicată pentru tratarea eczemelor cutanate. Pentru a obține cataplasma este nevoie de zdrobirea florilor și frunzelor proaspete de păpădie. Preparatul obținut se pune peste zona afectată și se lasă să acționeze.
Beneficiile ceaiului de păpădie
- Îmbunătățește circulația sângelui;
- Reduce glicemia;
- Crește diureza (Sursa);
- Tonic pentru organism;
- Îmbunătățește digestia și este benefic pentru constipație (Sursa);
- Stimulează circulația;
- Detoxifiază corpul și are efect heptaoprotector (Sursa);
- Elimină lichidele reținute în exces în corp;
- Reduce inflamațiile;
- Previne balonarea;
- Reduce stresul;
- Diuretic natural.
Valori nutriționale pentru 200 ml ceai de păpădie
- 25 calorii (kcal);
- 42mg Sodiu;
- 220mg Potasiu;
- 5g carbohidrati;
- 7% fibre;
- Vitaminele K, A, B6, C (si altele in cantitati mici);
- Calciu, fier si magneziu.
Ceaiul de păpădie – contraindicații
Consumul de ceai de păpădie nu este periculos, însă utilizarea acestuia nu trebuie făcută în exces. Pentru că este posibil ca planta să interacționeze cu anumite medicamente, este indicat să consultați medicul, înainte de a începe o cură cu ceai de păpădie, pentru a stabili dacă acesta poate interacționa cu anumite medicamente sau tratamente pe care le urmați.
- Vezi cum se prepară sirop de păpădie și pentru ce este bun!