Ceaiul de pelin este remediul tradițional folosit de sute de ani pentru tratarea mai multor tipuri de afecțiuni. Este recunoscut drept un ajutor pentru persoanele fumătoare care vor să renunțe la acest viciu, dar și pentru bolile de stomac sau afecțiunile din sfera dermatologică precum dermatitele. Vezi cum este indicat să consumi ceai de pelin și ce beneficii are.
Cuprins:
Ceai de pelin – mod de preparare
Pentru a face ceai de pelin ai nevoie de frunze și tulpini uscate. În 250 – 300 ml de apă clocotită vei adăuga o lingură de pelin uscat. Vasul se acoperă și se lasă la infuzat pentru 5-10 minute. Ceaiul se strecoară și se consumă cald.
Este recomandat să fie consumat neîndulcit, dar dacă gustul este greu de suportat, atunci poți adăuga puțină miere și câteva picături de lămâie.
- Ceaiul de pelin se bea înainte cu jumătate de oră de masă.
Ceai de pelin – beneficii
Tratează afecțiunile gastrointestinale
Pelinul este recomandat adesea pentru problemele digestive, în special pentru viermii intestinali și bacteriile dăunătoare. Consumul de ceai de pelin tratează balonarea, indigestia, arsurile gastrice, formele ușoare de gastrită, dar poate fi și un adjuvant în tratamentul hepatitei și icterului.
Ameliorează tusea
Consumat cu regularitate, ceaiul de pelin poate vindeca tusea apăsătoare provocată de bronșită ori pneumonie. În combinație cu mierea, poți scăpa și de iritațiile din gât produse de crizele de tuse.
- Citește și beneficiile consumului de ceai de tei
Vindecă leziunile de la nivelul pielii
Comprese de ceai de pelin aplicate pe piele, pe răni sau arsuri, curăță în profunzime, grăbesc vindecarea și previn infectarea rănilor.
Previne apariția cancerului de esofag
Datorită proprietăților anitumorale, ceaiul de pelin poate fi consumat drept adjuvant în cazurile de cancer de esofag.
Are proprietăți diuretice
Ceaiul de pelin este un diuretic natural, stimulează urinarea, cea mai bună modalitate de a elimina toxinele. Curăță rinichii și vezica urinară și reduce apariția infecțiilor.
Alte beneficii ale ceaiului de pelin
- Calmează durerile menstruale;
- Îmbunătățește digestia;
- Reduce stările de depresie și anxietate;
- Întărește sistemul imunitar;
- Ajută în reglarea glicemiei;
- Ajută în pierderea în greutate;
- Tratează insomnia;
- Tratează retenția de apă.
- Eficient în tratarea bolii Crohn;
- Tratează hemoroizii;
- Vindecă tuberculoza.
Tinctură de pelin – cum se face
Ai nevoie de două lingurițe de pelin uscat și mărunțit peste care se adaugă 100 ml de alcool de 50 de grade și se lasă la macerat timp de 10 zile. Se amestecă în recipient zilnic. După ce a stat la macerat, tinctura se filtrează printr-un tifon și se lasă la decantat într-un spațiu răcoros sau chiar în frigider pentru 6 zile. Se filtrează din nou tinctura și se păstrează într-un flacon.
Tinctura de pelin se administrează în picături, conform indicațiilor medicului specialist, în apă sau ceai în cure de 2, maximum 3 săptămâni urmate de pauză.
Tinctura de pelin este benefică pentru
- Insuficiența secreției gastrice;
- Boli ale stomacului;
- Insuficiență biliar – picături de tinctură într-o cană de ceai de păpădie;
- Inapetență – în puțină apă înainte de masă;
- Pentru paraziții intestinali;
- Astm bronșic;
- Dereglări metabolice;
- Crampe stomacale;
- Diabet zaharat;
- Holeră;
- Icter;
- Eczeme.
Ulei de pelin
În 250 ml ulei de măsline ușor încălzit se adaugă 2 lingurițe de frunze și tulpini de pelin. Se lasă totul pe foc timp de 5 minute, după care se filtrează. Uleiul de pelin se folosește pentru uz extern și se poate aplica sub formă de comprese pentru a ameliora:
- Alergii cutanate;
- Urticarii;
- Înțepături de insecte;
- Răni;
- Ulcerații cronice (aplicații locale).
Ceai de pelin – contraindicații
Pelinul nu trebuie consumat în cantități mari și în cure mai lungi de maximum trei săptămâni. Orice cură trebuie urmată după indicațiile medicului specialist. În anumite cazuri, dacă nu este consumat corect, pelinul poate crește riscul de crize de convulsie, mai ales persoanelor predispuse, dar și insuficiență renală ori alte afecțiuni