Cuprins:
Scorțișoara conține calciu, fier, mangan și fibre, iar calitățile sale antibacteriene sunt un ajutor pentru prevenirea mai multor tipuri de afecțiuni. Ceaiul de scorțișoară poate fi consumat într-o varietate de moduri, alături de alte ingrediente sănătoase, care sporesc beneficiile sale pentru sănătate.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
De ce să bei ceai de scorțișoară
- Consumul ceaiului la micul dejun ajută la – stimularea circulației sanguine, reglarea nivelului glucozei, și stimularea activității cerebrale;
- Consumul ceaiului la masa de prânz ajută la – stimularea digestiei și metabolizarea grăsimilor;
- Consumul în sezonul rece are efect antibacterian și antiviral, îmbunătățește sistemul imunitar;
- Consumul în sezonul cald te poate ajuta să slăbești într-un mod sănătos, deoarece te ajută să ajungi la senzația de sațietata mai repede și astfel vei mânca doar cantitatea de care organismul tău are nevoie.
Îți recomandăm să citești și tot ce trebuie să știi despre scorțișoară – tipuri, beneficii și proprietăți.
Ceai din bețișoare de scorțișoară
Poți prepara ceai din fierberea unui bețișor de scorțișoară într-un ibric cu 250 ml de apă. Se fierbe totul timp de 10-15 minute, după care se strecoară ceaiul și se consumă cald, neîndulcit.
Vezi și Istoria ceaiului – unde a apărut, beneficii, curiozități, arta ceaiului
Ceai de scorțișoară cu ghimbir și miere
Ai nevoie de o linguriță de scorțișoară măcinată, o lingură de pudră de ghimbir ori ghimbir proaspăt răzuit și două linguri de miere.
Se pune la fiert un litru de apă, peste care se adaugă scorțișoara și ghimbirul și se lasă la fiert pentru 10 -15 minute. După ce s-a răcit ceaiul, se adaugă și mierea și se lasă totul la frigider peste noapte. Cantitatea de ceai obținută se bea a doua zi, înainte de mesele principale ori la două ore după cină.
Ceai de scorțișoară cu frunze de dafin
Ai nevoie de un litru de apă, o linguriță de scoțișoară măcinată, șase frunze de dafin și miere, opțional.
Se pune apa la fiert și se lasă până dă în clocot, după care se adaugă scorțișoara și frunzele de dafin. Se mai lasă la foc mic să fiarbă pentru încă cinci minute. După ce se răcește ceaiul, se strecoară și se servește călduț. Se poate îndulci cu puțină miere. Ceaiul se bea pe durata întregii zile.
Ceai de scorțișoară și lămâie
Pentru 250 ml de apă ai nevoie de un bețișor de scorțișoară, 5 linguri de zeamă de lămâie și o linguriță de miere.
Pune pe foc apa, mierea și bețișorul de scorțișoară, lasă-le să fiarbă timp de 5 minute sau până dau în clocot. Când ceaiul a fiert, îndepărtează bețișorul și adaugă zeama de lămâie. Ceaiul este recomandat dimineața, în timpul micului dejun pentru a întări sistemul imunitar.
Ceai de scorțișoară cu mentă
Ai nevoie de o jumătate de baton de scorțișoară, o linguriță de frunze de mentă și 250 ml de apă. Se pune apa la fiert, iar când a dat în clocot se adaugă batonul de scorțișoară și se lasă totul la fiert pentru 7-8 minute, după care se adaugă și menta. Se lasă totul la infuzat pentru încă 5 minute, se strecoară și se consumă cald.
Beneficiile ceaiului cu scorțișoară
Benefic pentru sistemul digestiv
Ceaiul de scorțișoară ajută la reducerea nivelului de gaze din stomac, alungă senzația de greață sau vomă și previne formarea ulcerelor. Datorită consumului de ceai, alimentele sunt digerate mai ușor și este reglat ritmul intestinal.
Reduce nivelul de colesterol
Consumul regulat, în cantități moderate, poate reduce nivelul de colesterol și trigliceride din sânge, iar asta ajută la prevenirea formării ateroamelor și a trombilor, factori ce încetinesc circulația sângelui.
Un adjuvant pentru gripă și răceală
Scorțișoara are proprietăți antibiotice, poate reduce inflamațiile și ameliora simptomele răcelii precum febră sau tuse. Este de ajutor și în ameliorarea durerilor de cap și migrenelor.
Sporește capacitatea de concentrare
Scorțișoara stimulează activitatea creierului, sporește puterea de concentrare, crește nivelul de productivitate, vigilența și viteza de auto răspuns. Acest lucru este posibil deoarece scorțișoara are capacitatea de a controla nivelul de insulină din sânge.
Stimulează circulația sângelui
Scorțișoara are proprietăți anticoagulante și este un ingredient care subțiază sângele și îmbunătățește circulația. Consumul regulat purifică sângele, reduce durerea și crește rata metabolică.
Benefic asupra sindromului de colon iritabil
Este un ceai calmant, relaxant, care reduce senzația de balonare și infecție a intestinelor. Datorită faptului că este considerat un dezinfectant natural, ceaiul este un adjuvant în cazul sindromului de colon iritabil, reducând și riscul de cancer de colon.
Contraindicații
Scorțișoara conține cumarină, substanță care, dacă este consumată în exces, poate deveni toxică. Nu trebuie consumată în cantități exagerate deoarece poate irita mucoasa gastrică.
Orice cură cu scorțișoară trebuie urmată conform indicațiilor medicului specialist.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Daniel9090 • 10.12.2023, 15:27
Ceaiul de scorțișoară: infuzează, serveste și favorizează digestia sănătoasă. Este important să consumi scorțișoara cu măsură, deoarece cantități mari pot fi nocive