Valeriana este cunoscută sub numele științific de Valeriana officinalis și crește în Europa, Asia și America de Nord. Înflorește în timpul verii și are flori albe, roz ori mov. Rădăcina valerianei conține uleiuri volatile și acizi valerianici responsabili pentru efectul calmant al valerianei.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Ce conține valeriana
- Alcaloizi – Cu rol analgezic și antibacterian;
- Izovaleramida – Cu proprietăți sedative și anxiolitice;
- Acid gama-aminobutiric – Reduce excitabilitatea de la nivelul sistemului nervos;
- Acidul izovaleric – Are rol anticonvulsiv;
- Acid salicilic;
- Acid cafeic;
- Flavonoizi;
- Tanini;
- Vitamine (A, B1, B2, B6, B9, C, E, K);
- Minerale (fier, fosfor, calciu, magneziu, potasiu);
- Acizi grași esențiali Omega 3;
- Clorofilă;
- Fibre.
Valori nutriționale pentru 100 de grame de valeriană
- Proteine 4,63 grame;
- Grasimi 1,17 grame;
- Fibre insolubile 77%;
- Fibre solubile 7,3%;
- Carbohidrati 2,24 grame;
- Vitamina C 44,9 miligrame;
- Fosfor 328 de miligrame;
- Calciu 829 de miligrame;
- Fier 272 de miligrame;
- Zinc 4,8 miligrame;
- Cupru 2,69 miligrame;
- Mangan 11,47 miligrame;
- Crom 249 de micrograme;
- Carotenoizi 132,7 miligrame.
Ceai de valeriană – mod de preparare
Se pune o linguriță (2-3 grame) de rădăcină mărunțită de valeriană în 250 ml de apă fierbinte și se lasă totul la infuzat pentru 10-15 minute. Se pot bea 2 căni de ceai pe parcursul zilei sau seara, înainte de culcare.
Ceaiul de valeriană poate fi consumat în cure de două săptămâni, dar întotdeauna după îndemnul unui medic specialist.
- Îți recomandăm să citești și informații utile despre ceai de rostopască – cum se prepară ceaiul adjuvant în spasmele tractului gastrointestinal.
Beneficiile valerianei
Valeriana combate insomnia și reduce anxietatea.
Unul dintre beneficiile importante ale valerianei este combaterea insomniei. Consumul ceaiului de valeriană înainte de culcare îmbunătățește calitatea somnului. De asemenea, valeriana stimulează producția de acid aminobutiric, acid responsabil pentru reglarea activității celulelor nervoase și reducerea anxietății.
Calmează crampele menstruale
Consumul de rădăcină de valeriană are efect sedativ și antispasmodic, adjuvant pentru reducerea disconfortului resimțit în perioada menstruației.
Reduce stresul
Pentru că valeriana stimulează producerea de acid aminobutiric din creier, asta ajută și la reducerea stresului resimțit în perioadele aglomerate. Consumul de valeriană ajută și la menținerea serotoninei la un nivel normal.
Ameliorează digestia
Datorită antioxidanților din compoziție, valeriana are beneficii și asupra tractului digestiv și ameliorează afecțiuni precum dureri la stomac provocate de constipație, balonare ori indigestie.
Reduce durerile de cap
Pentru că are proprietăți sedative, dar și antiinflamatoare, valeriana ajută la reglarea tensiunii arteriale și implicit la calmarea tensiunilor de la nivelul capului și reducerea migrenelor.
Așadar, dacă este consumat cu regularitate, ceaiul de valeriană te ajută să ai un somn liniștit și odihnitor și să combați stările de anxietate.
Ceai de valeriană pentru somn
Cel mai frecvent valeriana este folosită pentru combaterea insomniei. Mai multe studii arată îmbunătățiri ale somnului pentru persoanele care au consumat produse din extract de valeriană.
De altfel, din analizarea efectelor pe care le au 11 plante medicinale asupra somnului, valeriana s-a dovedit a fi cea mai eficientă.
Ceai de valeriană – efecte adverse
Deși dă rezultate în majoritatea cazurilor, ceaiul de valeriană trebuie consumat cu moderație, fără a se face exces, deoarece poate avea efecte adverse.
Cele mai frecvente efecte adverse ale valerianei potrivit mai multor studii sunt: palpitații la inimă, gură uscată și constipație și dureri de cap.
Salată de valeriană
În magazine se găsește de cumpărat la raionul cu verdețuri valeriană pentru salată. Trebuie să știți că numirea acestei plante drept valeriană este o greșeală care se face în limba română din cauza asemănării denumirii latine a ei, Valerianella locusta. De fapt adevărata denumire a acestei plante este fetica. Chiar producătorii români au făcut această greșeală, care în timp s-a împământenit.
Valeriana și fetica nu au nimic în comun, de altfel, denumirea latină a valerianei este valeriana officialis. Cele două plante sunt din familii diferite, iar valeriana nu se consumă sub formă de salată.