Informații utile despre ceai verde pe care le vei găsi mai jos:
- Originea ceaiului verde;
- Prelucrarea ceaiului verde;
- Tipuri de ceai verde;
- Cum se prepară și se consumă ceaiul verde;
- Ceai verde – beneficii;
- Măști pe bază de ceai verde;
- Dietă cu ceai verde;
- Contraindicații ceai verde;
- Valorile nutriționale ceai verde.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2020/01/beneficiile-consumului-de-ceai.jpg)
Originea ceaiului verde
Ceaiul verde își are originea în China și este obținut din planta Camellia Sinensis. Este ceaiul care se cultivă în mod preponderent în China, dar și India și alte țări din Asia de Est.
Are denumirea de ceai verde deoarece frunzele își păstrează nuanța de verde în momentul în care sunt preparate termic, mai exact, nu oxidează în timpul prelucrării. Asta înseamnă că ceaiul verde își păstrează proprietățile antioxidante importante și benefice pentru sănătatea organismului.
Prelucrarea ceaiului verde
În mod tradițional, prelucrarea ceaiului verde se face la începutul primăverii. Mai exact, se culeg frunzele de ceai, se prepară la abur, se lasă la uscat și se rulează. Cum se face prelucrarea ceaiului pas cu pas:
Culesul frunzelor de ceai verde
Recoltarea frunzelor se face la primele ore ale dimineții, înainte ca razele soarelui să activeze principiile active din conținutul frunzelor. Frunzele ceaiului verde se rup atunci când temperaturile sunt scăzute și încă se mai formează brumă. Imediat după ce sunt culese, frunzele de ceai verde se întind pe platouri de bambus și se lasă la soare pentru o oră sau două.
Prepararea la abur a frunzelor de ceai
Frunzele de ceai verde sunt preparate la abur, imediat după ce s-au uscat, pentru a preveni oxidarea catechinelor.
Uscarea și rularea frunzelor de ceai
După ce au fost preparate la abur, frunzele se rulează în diferite forme și se lasă la uscat. Rulatul frunzelor ajută la eliberarea uleiurilor naturale și a aromei în momentul infuziei.
Tipuri de ceai verde
Sencha
Crește sub razele directe ale soarelui, iar frunzele sunt recoltate imediat cum au înverzit. Frunzele recoltate trec prin același proces de preparare la abur și rulare.
Gyokuro
Planta are același proces de obținere precum ceaiul Sencha, însă singura diferență este faptul că, înainte de a fi culese frunzele, plantele sunt ținute într-un loc ferit de lumină. Acest procedeu se face pentru a priva planta de fotosinteză și pentru a facilita reținerea aminoacizilor puternic aromați.
Tencha
Are același proces de obținere precum ceaiul Gyokuro, dar în cazul acestui tip de ceai nu mai există etapa de rulare.
Matcha
Este asemănător cu ceaiul Tencha, dar la finalul procesului, frunzele sunt măcinate pentru a se obține pudra fină.
Bancha
Ceaiul Bancha se obține din frunzele culese din a doua recoltă, în perioada iunie-octombrie.
Ceylon
La finalul procesului de preparare, frunzele ceaiului sunt rulate și răsucite. Spre deosebire de celelalte tipuri de ceai verde, ceaiul Ceylon se obține din frunze închise la culoare, iar aroma este ușor picantă, cu un gust asemănător de nuci.
Cum se prepară și se consumă ceaiul verde
Pe piață, ceaiul verde se găsește sub formă de pliculețe, pudră sau vrac. Este ușor de preparat, însă pentru o preparare corectă, trebuie să ții cont de următoarele:
Temperatura apei în care urmează să pregătești ceaiul nu trebuie să fie mai mare de 85 de grade Celsius. Apa prea fierbinte îi dă ceaiului un gust amărui. Apa nu trebuie să clocotească.
Cu cât frunzele de ceai sunt lăsate mai mult timp la infuzat, cu atât aroma ceaiului este mai intensă. Timpul mediu de infuzat este de 3 minute.
Cum se consumă o cană de ceai verde
Ceaiul verde nu trebuie consumat pe stomacul gol deoarece poate crește nivelul de aciditate din stomac;
Ceaiul verde se consumă cu două ore înainte sau după mesele principale;
Ceaiul verde poate fi consumat cu două ore înainte de culcare, deoarece seara ajută la reducerea nivelului de stres și îmbunătățește somnul.
Ceai verde – beneficii
Ceaiul verde te scapă de acnee
Proprietăţile lui antioxidante, antibacteriene şi astringente îl recomandă ca pe unul dintre cele mai bune produse pentru tratarea tenului gras, cu pori dilataţi ori afectat de acnee.
Aplică regulat pe tenul curat comprese călduţe cu ceai , ori pulverizează ceai concentrat după fiecare demachiere. Procedeul e benefic şi în cazul punctelor negre sau al coşurilor. Dar ca să aibă într-adevăr efect, aceste metode trebuie completate cu o îngrijire din interior: 2-3 căni de ceai verde pe zi contribuie la detoxifierea organismului, la curăţarea porilor în profunzime şi chiar în ameliorarea unor infecţii cutanate.
Tonifiază tenul
Dă-i tenului obosit şi tern un plus de vitalitate! Prepară 300 ml de ceai verde, toarnă într-o formă pentru cuburi de gheaţă şi ţine-l la congelator. Foloseşte apoi cuburile pentru un masaj delicat al tenului, căci au rol în hidratarea şi micşorarea porilor şi în stimularea circulaţiei sangvine. Cu alte cuvinte, masajul funcţionează ca un adevărat lifting facial natural, căci echilibrează nivelul de hidratare a pielii, revigorează ţesuturile şi lasă tenul neted.
Diminuează cearcănele
Crezi că nimic nu te mai poate ajuta să scapi de inesteticele cearcăne şi pungi de sub ochi? Îţi dăm noi un sfat pe cât de simplu, pe atât de eficient: demachiază-te, apoi aplică pliculeţe fierte şi răcite (chiar ţinute la frigider) de ceai verde, căci ajută la creşterea imunităţii celulare şi la încetinirea procesului de îmbătrânire la nivelul pielii.
Efectul? Pungile se dezumflă şi se retrag, zona devine netedă şi hidratată, iar privirea îşi recapătă aspectul luminos. Ca îngrijire complementară, aplică seară de seară un gel special hidratant, cu proprietăţi antiîmbătrânire.
Măști pe bază de ceai verde
Măști pentru corp cu ceai verde
Pregăteşte un litru de ceai verde şi aplică-l pe pielea umedă, după baie, cu un burete moale. Lasă-l să intre în piele, căci are efect hidratant şi reconfortant;
Măști pentru gât şi decolteu
Chiar dacă nu sunt întotdeauna atât de expuse, aceste zone nu trebuie neglijate. Prepară o infuzie dintr-un pliculeţ de ceai , las-o să se răcească la temperatura camerei, apoi combin-o cu pastă de brânză de vaci. Amestecă bine şi aplică în strat uniform pe gât şi decolteu. După 10-15 minute, îndepărtează mixtura cu apă călduţă;
Pentru ten sensibil
Combină cantitatea de cremă hidratantă pe care o foloseşti de obicei cu o linguriţă de ceai verde proaspăt preparat şi aplic- o astfel pe tenul curat;
Măști împotriva ridurilor
Prepară un decoct din ceai (150 ml) şi amestecă jumătate din cantitate cu o linguriţă de miere. Întinde uniform, lasă câteva minute să pătrundă în piele, apoi clăteşte-te cu apă din abundenţă. La final, aplică, prin tamponări uşoare, restul de ceai.
Tratamente pentru frumusețe cu ceai verde
Mască hidratantă
Ai nevoie de o lingură cu ceai (granule) şi una cu albuş de ou. Amestecă, apoi masează-ţi faţa şi gâtul, lăsând să acţioneze timp de 20-30 de minute. Apoi, clăteşte din abundenţă cu apă călduţă. Pentru pielea fină şi sensibilă din jurul ochilor, poţi prepara următoarea mască: taie un măr în feliuţe subţiri, pe care le cufunzi în ceai verde rece timp de 5 minute şi aplică-le pe ochi. Nu necesită clătire.
Loţiune tonică
O mână de frunze de ceai se pun într-un bol cu apă minerală, la temperatura camerei, şi sunt lăsate să acţioneze o oră. Apoi, se strecoară lichidul şi care poate fi folosi imediat. În cazul în care îţi mai rămâne ceva din această loţiune, pune-o în sticle curate şi păstreaz-o la frigider până la următoarea întrebuinţare.
Această loţiune poate fi utilizată atât pentru împrospătarea tenului, dar şi în cazul ochilor umflaţi sau încercănaţi. De asemenea, se poate folosi pentru a trata eczeme uşoare sau tăieturi superficiale. În plus, este recomandată şi pentru punctele negre şi coşuri. Este indicat să se tamponeze zonele afectate de patru ori pe zi.Nu este necesară clătirea.
Dietă cu ceai verde
Ceaiul verde este adesea recomandat în curele de slăbire datorită beneficiilor multiple pentru organism, dar și rezultatelor vizibile în scurt timp. Ceaiul verde este un diuretic natural, are în compoziție antioxidanți și stimulează metabolismul pentru arderea grăsimilor.
De asemenea, ceaiul verde te ajută să ajungi la senzația de sațietate mai repede, chiar dacă mănânci mai puțin.
Consumul de ceai poate fi un înlocuitor al cafelei deoarece are în compoziție, într-o cantitate mai mică, și cafeină.
Pentru că este un diuretic natural, pentru a evita deshidratarea organismului, odată cu consumul de ceai verde, trebuie suplimentat și consumul de apă.
Cum se ține dieta cu ceai verde
Indiferent de forma aleasă, pliculețe, vrac sau capsule, ceaiul verde, imediat după ce l-ai preparat, trebuie lăsat la infuzat pentru 5-10 minute. Se pot consuma 3 căni pe zi, începând de la micul dejun și până la cină.
Ceaiul verde nu trebuie consumat la oră târzie, ci cu două ore înainte de somn, deoarece poate afecta calitatea somnului.
Contraindicații ceai verde
Consumul de ceai verde nu este recomandat persoanelor care au toleranță scăzută la cafeină, persoanelor care au probleme cu ficatul, care administrează medicație antidepresivă, anticoagulantă sau antibiotice. De asemenea, ceaiul verde nu este recomandat persoanelor anemice, cu deficiență de fier sau femeilor însărcinate ori care alăptează.
Consumul excesiv de ceai verde, mai mult de 5 căni pe zi, poate avea următoarele efecte secundare:
- Dureri de cap;
- Probleme digestive;
- Diaree;
- Palpitații;
- Creșterea tensiunii arteriale;
- Insomnie;
- Stări de vomă;
- Amețeală;
- Stări de nervozitate;
- Stări de confuzie.
Valorile nutriționale ale ceaiului verde
Valorile nutriționale ale ceaiului verde pentru 100 de grame:
- Proteine – 24.5 g
- Fibre – 8.7 g
- Calorii – 293 g
- Grasimi – 2.8 g
- Calciu – 327 mg
- Fier – 24.3 mg
- Sodiu – 50 mg
- Fosfor – 313 mg
- Magneziu – 1 mg
- Mangan – 0.18 mg
- Potasiu – 8 mg