Cuprins:
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Ce este ceaiul negru și de unde provine
Cele mai multe deovezi arată că ceaiul provine din China. Totuși, este vorba despre ceaiul verde delicat, cu gust proaspăt, care a devenit popular în societatea estică și este încă baza culturii ceaiului acolo și astăzi.
Pe măsură ce cultura ceaiului s-a răspândit și ceaiul a fost procesat pentru export în comerț, țări învecinate și, în cele din urmă, peste oceane, s-a descoperit că ceaiul negru, mai mult oxidat, și-ar păstra prospețimea și aroma mai bine în timpul călătoriilor lungi decât fratele său verde minim oxidat.
În primele zile ale comerțului de frontieră între China, Tibet și alte țări vecine, ceaiul a fost fermentat, uscat și presat în cărămizi pentru a fi folosit ca monedă de schimb. Până în prezent, cea mai mare parte a ceaiului negru produs în China este exportat în afara țării.
Olandezii au adus prima dată ceaiul în Europa în 1610, acesta a ajuns în Anglia în 1658, iar apoi a crescut în popularitate în coloniile americane ale Angliei de-a lungul anilor 1700. Cererea de ceai a cunoscut salturi uriașe în anii 1700, când Anglia a extins importurile de zahăr din coloniile sale din Caraibe.
Până în 1800, englezii consumau anual 2,5 kilograme de ceai și 17 kilograme de zahăr pe cap de locuitor. Unii susțin că tendința în creștere de a adăuga zahăr la ceai a crescut cererea de ceai negru puternic față de importurile mai reduse de ceai verde.
Următorul salt în producția de ceai negru a venit în anii 1800, când soiul de plante de ceai Camellia sinensis assamica a fost descoperit în 1823 în regiunea Assam din India. Acest soi nativ era mult mai potrivit pentru producerea ceaiurilor negre consistente, îndrăznețe, care erau la mare căutare. Nu după mult timp, în 1835, englezii au început să planteze grădini de ceai în regiunea Darjeeling din India, lângă Nepal. Deoarece India era o colonie britanică, aceste varietăți diferite de ceaiuri negre au devenit rapid exporturi populare în Anglia.
Descoperă istoria ceaiului și lucruri interesante despre ceai.
Ceaiul negru – proprietăți și beneficii
Ceaiul negru este bogat în antioxidanți care pot oferi beneficii, inclusiv îmbunătățirea sănătății inimii și a intestinului, scăderea colesterolului LDL „rău”, a tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr din sânge.
Pe lângă apă, ceaiul negru este una dintre cele mai consumate băuturi din lume. Provine din planta Camellia sinensis și este adesea amestecat cu alte plante pentru diferite arome, cum ar fi Earl Grey sau chai.
Ceaiul negru este mai puternic ca aromă și conține mai multă cofeină decât alte ceaiuri, dar mai puțină cofeină decât cafeaua.
Ceaiul negru oferă, de asemenea, o varietate de beneficii pentru sănătate, deoarece conține antioxidanți și compuși care pot ajuta la reducerea inflamației în organism.
Proprietăți antioxidante
Antioxidanții sunt cunoscuți pentru beneficiile lor pentru sănătate.Consumul acestora poate ajuta la eliminarea radicalilor liberi și la reducerea daunelor celulare din organism. În cele din urmă, acest lucru poate ajuta la scăderea riscului de boli cronice.
Polifenolii sunt un tip de antioxidant care se găsește în anumite alimente și băuturi, inclusiv în ceaiul negru.
Grupurile de polifenoli, inclusiv catechine, teaflavine și tearubigine, sunt principalele surse de antioxidanți din ceaiul negru și pot promova sănătatea
De fapt, un studiu a examinat rolul teaflavinelor și tearubiginelor în ceaiul negru și riscul de diabet, obezitate și colesterol crescut.
Beneficii pentru inimă și sistemul circulator
Ceaiul negru conține și un alt grup de antioxidanți numiti flavonoide, benefici pentru sănătatea inimii. Alături de ceai, flavonoidele pot fi găsite în legume, fructe, vin roșu și ciocolată neagră.
Consumul lor regulat poate ajuta la reducerea multor factori de risc pentru boli de inimă, inclusiv hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, nivelurile crescute de trigliceride și obezitatea, arată stiudiile.
O analiză amplă a studiilor a constatat că pentru fiecare ceașcă de ceai consumată zilnic, a existat un risc cu 4% mai mic de deces din cauza bolilor de inimă, un risc cu 2% mai mic de atac de cord și alte evenimente cardiovasculare, un risc cu 4% mai mic de accident vascular cerebral și un Risc cu 1,5% mai mic de deces din toate cauzele.
Un alt studiu prospectiv amplu a constatat că persoanele care au băut ceai zilnic au avut un risc redus cu 8% de boli de inimă și un risc redus cu 10% de evenimente cardiace majore, cum ar fi atacul de cord, în comparație cu cei care nu au băut ceai în ultimele 12 luni.
Studiile au descoperit că consumul de ceai negru poate ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de accident vascular cerebral.
Un studiu prospectiv pe 365.682 de persoane a analizat asocierea dintre consumul de ceai sau cafea și riscul de accident vascular cerebral, demență și demență post-accident vascular cerebral.
După ce au urmărit participanții timp de peste 11 ani, studiul a constatat că cei care au băut cel puțin două căni de ceai au avut un risc cu 16% mai mic de accident vascular cerebral ischemic în comparație cu cei care nu au băut ceai.
Poate reduce colesterolul
Organismul conține două lipoproteine care transportă colesterolul în tot organismul.Una este lipoproteina cu densitate joasă (LDL), iar cealaltă este lipoproteina cu densitate mare (HDL).
LDL este considerată lipoproteina „rea”, deoarece transportă colesterolul către celulele din organism. Între timp, HDL este considerată lipoproteina „bună”, deoarece transportă colesterolul departe de celule, către ficat, pentru a fi eliminat din sânge.
Când există prea mult LDL în organism, acesta se poate acumula în artere și poate provoca depozite numite plăci. Acest lucru poate duce la probleme precum insuficiența cardiacă sau accidentul vascular cerebral.
Din fericire, unele studii au descoperit că consumul de ceai poate ajuta la reducerea colesterolului LDL.
O revizuire a unor studii bine concepute a constatat că consumul de ceai negru a redus semnificativ colesterolul LDL cu 4,64 mg/dL. Acest efect a fost mai pronunțat la persoanele cu risc cardiovascular mai mare.
Ajută digestia și flora intestinală
Studiile au descoperit că flora intestinală poate juca un rol semnificativ în menținerea sau deteriorarea sănătății generale.
În timp ce unele dintre bacteriile din intestin sunt benefice pentru sănătate, altele nu sunt. De fapt, unele studii au sugerat că tipul de bacterii din intestin poate juca un rol important în reducerea riscului anuitor afecțiuni de sănătate, cum ar fi boala inflamatorie intestinală, diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, obezitatea și chiar cancerul.
Polifenolii găsiți în ceaiul negru pot ajuta la menținerea unui intestin sănătos prin promovarea creșterii bacteriilor bune și inhibând creșterea bacteriilor dăunătoare.
În plus, ceaiul negru poate avea proprietăți antimicrobiene care ucid substanțele nocive și îmbunătățesc bacteriile intestinale și imunitatea, ajutând la repararea mucoasei tractului digestiv.
Poate reduce tensiunea arterială
Hipertensiunea arterială poate crește riscul de insuficiență cardiacă și renală, accident vascular cerebral, pierderea vederii și atacuri de cord. Din fericire, schimbările în dieta și stilul de viață vă pot reduce tensiunea arterială.
Un sudiu a analizat efectele consumului de ceai asupra tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune sau hipertensiune arterială.Analiza a constatat că consumul regulat de ceai a ajutat la scăderea tensiunii arteriale sistolice cu 4,81 mm Hg și a tensiunii arteriale diastolice cu 1,98 mm Hg la persoanele cu hipertensiune arterială.
Poate reduce nivelul de zahăr din sânge
Cercetările sugerează că consumul de ceai negru poate ajuta la scăderea zahărului din sânge după o masă sau o gustare, cunoscută și sub denumirea de glucoză postprandială.
Un studiu mic, bine conceput, a analizat efectul consumului de ceai negru asupra nivelului de zahăr din sânge după consumul unei băuturi bogate în zahăr. Douăzeci și patru de persoane, atât cu și fără pre-diabet, au consumat o băutură bogată în zahăr împreună cu o doză mică sau mare de ceai negru sau un placebo. Cei care au băut doza mică sau mare de ceai negru au avut glicemie postprandială (după ce au mâncat) semnificativ mai scăzută comparativ cu cei care au băut un placebo.
Îmbunătățește capacitatea de concentrare
Ceaiul negru conține cafeină și un aminoacid numit L-teanină, care poate îmbunătăți vigilența și concentrarea.
L-teanina crește activitatea alfa din creier, rezultând relaxare și o concentrare mai bună. Studiile au descoperit că băuturile care conțin L-teanină și cofeină au cel mai mare impact asupra concentrării datorită efectelor L-teaninei asupra creierului.
Ceaiul negru – riscuri și contraindicații
Consumul de ceai negru în cantități moderate este în general sigur pentru majoritatea oamenilor. Nu se cunoaște însă, din studii, o cantitate potrivită de băut. Ingredientele și calitatea ceaiului pot varia foarte mult. Acest lucru face dificilă stabilirea unei doze standard.
Consumul de cantități mari de ceai negru – mai mult de patru sau cinci căni pe zi – poate provoca probleme de sănătate. Acest lucru este în mare parte din cauza efectelor secundare legate de cofeină.
Efectele secundare ale ceaiului negru în cantități mari pot include:
- Anxietate și dificultăți de somn
- Respirație mai rapidă
- Durere de cap
- Urinare crescută
- Bătăi neregulate ale inimii
- Greață și vărsături
- Nervozitate și neliniște
- Tremurături
- Tensiune arterială crescută
Curiozități despre ceaiul negru
- Ceaiul negru cel mai des consumat (aproximativ 84 la sută din totalul de ceai din întreaga lume), este și cel mai procesat – dar acest lucru nu se referă la utilizarea de aditivi artificiali sau zaharați nesănătoși. Mai degrabă, frunzele sunt lăsate să fermenteze până devin negre, apoi se usucă și se ambalează.
- În timpul oxidării, oxigenul interacționează cu pereții celulari ai plantei de ceai pentru a transforma frunzele de la maro închis la negr. Oxidarea modifică și profilul de aromă al unui ceai negru, ajutând la adăugarea de note de fructe sau chiar afumat, în funcție de ceai.
- Ceaiul Oolong urmează un proces similar cu ceaiul negru, cu toate acestea, fiecare etapă individuală nu este la fel de lungă.
- Sute de soiuri și plante hibride au evoluat din plante Camellia sinensis de-a lungul timpului. Dar, din punct de vedere tehnic, orice tip de ceai – alb, verde, galben, oolong, negru sau pu-erh – poate fi făcut din frunzele oricărei plante Camellia sinensis.
Surse: healthline.com, webmd.com, teatulia.com, ncbi.nlm.nih.gov.