Cum să creşti colesterolul bun
– supraveghează-ţi greutatea! Kilogramele în plus favorizează excesul de colesterol. Iată de ce e important să îţi păstrezi greutatea în limitele normale, nu numai pentru aspectul estetic, ci şi pentru sănătate;
– fă sport! Practicarea unei activităţi fizice contribuie la diminuarea colesterolului rău şi, mai ales, la creşterea celui bun. Orice activitatea e bună, cu condiţia să fie practicată în mod regulat;
– nu mai fuma! Dacă ai acest obicei nesănătos, află că tutunul reduce colesterolul bun şi creează probleme cardiovasculare;
– consumă preponderent grăsimi vegetale care cresc colesterolul bun: uleiul de măsline, de soia sau din germeni de grâu;
– consumă alcool cu moderaţie. Două pahare pe zi pentru bărbaţi şi unul pentru femei sunt suficiente.
Cure cu legume şi plante
Legumele şi fructele sunt foarte utile în tratamentul hipercolesterolemiei. Iată care sunt cele mai bune plante pentru tratamente:
– frunze de anghinare. Fierbe-le în apă, strecoară-le şi bea o cană de lichid călduţ pe zi, timp de o lună.
– flori şi frunze de urzică. Se fierb precum spanacul şi se consumă o dată pe zi, 20 de zile.
– flori şi frunze de păpădie de primăvară. Se consumă în salate, cu ulei de măsline şi lămâie.
– o ceapă crudă în fiecare dimineaţă.
– mere. Mănâncă un măr, cu tot cu coajă, în fiecare zi, de preferinţă dimineaţa, pe stomacul gol. Fă o cură de 20 de zile pe lună.
– infuzie cu frunze de mesteacăn. Pune 30 g într- un litru de apă, lasă 10 minute şi apoi strecoară. Bea una-două căni pe zi, timp de 20 de zile pe lună.
– infuzie de rădăcină de păpădie. Pune 100 g la un litru de apă, lasă să fiarbă timp de 10 minute, apoi filtrează. Bea una- două căni pe zi, timp de 10 zile pe lună.
Aromoterapie
Împotriva colesterolului rău pune într-o linguriţă cu ulei de măsline câte o picătură din următoarele uleiuri esenţiale: morcov, lămâie, siminoc. Bea 2-3 linguriţe pe zi, timp de 20 de zile.