Ceapa roșie are un conținut ridicat de antioxidanți benefici pentru organism și face parte din lista alimentelor bune pentru consum. Vezi ce rețete cu ceapă roșie poți încerca acasă!

Beneficiile consumului de ceapă roșie

Ceapa roșie, spre deosebire de ceapa albă sau ceapa verde, datorită pigmentului roșu care îi oferă culoare, quercitina, aduce organismului, o cantitate mai mare de antioxidanți imediat ce a fost consumată. Și coaja cepei roșii este recomandată pentru consum, în diferite forme, deoarece aduce un plus de sănătate și îmbunătățește starea organismului.

Ceapa roșie are în compoziție calciu, mangan, cupru, magneziu, fier, zinc, fosfoc, potasiu, celuloză și acizi organici. De asemenea, pulpa unei cepe conține vitamina K, B5, B6 și beta-caroten împreună cu acid ascorbic. Toate acestea sunt un adjuvant natural pentru organism în caz de răceală ori simptome asociate virozelor.

Este leguma care, dacă este consumată regulat, în cantități moderate, ajută în eliminarea toxinelor și substanțelor toxice din corp, previne stresul oxidativ, are efecte benefice asupra sistemului nervos și scade nivelul de zahăr din sânge.

Ceapa roșie ajută în gestionarea simptomelor alergice, are efect diuretic și ajută la scăderea edemului și reduce nivelul colesterolului din sânge.

Este leguma care ajută la întărirea sistemului imunitar oferind protecție corpului în fața virușilor și răcelilor în timpul infecțiilor sezoniere.

Pentru că are efect diuretic, ceapa roșie ajută și la eliminarea infecției din pelvis și la normalizarea nivelurilor hormonale, și implicit la reglarea ciclului menstural.

Pentru că este bogată în flavonoide, compuși sulfurici și vitamina C, ceapa roșie previne și apariția anumitor boli neurodegenerative și cardiovasculare, dacă este consumată corect, în cantități moderate.

Spre deosebire de praz și usturoi, ceapa roșie conține mai mulți polifenoli, iar aceștia din urmă sunt responsabili cu creșterea numărului de bacterii bune din intestine, care au rol semnificativ în creșterea imunității.

Ceapa are în compoziție și crom, mineral care ajută la reducerea poftei de dulce și care are rolul de a proteja organismul de afecțiuni cardiovasculare.

Ce este quercitina

Quercetina considerat un pigment sau colorant al plantelor și este antioxidantul care se regăsește în fructe și legume intens colorate în special în frunze verzi, legume colorate sau fructe de pădure.

Este antioxidantul cu o capacitate ridicată în combaterea radicalilor liberi, moleculele instabile care pot duce la deteriorarea celulelor din interiorul organismului și pot produce daune semnificative și boli precum diabet, cancer sau alte boli cardiace.

Quercetina este antioxidantul care ajută la neutralizarea radicalilor liberi, are proprietăți antihistaminice și antiiinflamatorii și poate fi obținut în mod natural prin consumarea diferitelor alimente, și a unui consum regulat de ceapă roșie.

Cum se poate consuma ceapa roșie

  • Suc de ceapă;
  • Ceai de ceapă;
  • Salată de ceapă roșie;
  • Supe creme;
  • Ceapă murată;
  • Ceapă roșie în mâncăruri precum tocănițe și garnituri;
  • Ceapă roșie în marinate.

Contraindicațiile consumului de ceapă roșie

Ceapa roșie este una dintre cele mai sănătoase legume și este recomandată întotdeauna cu moderație. În caz contrar, ceapa roșie poate aduce disconfort în special persoanelor care se confruntă cu sindrom de intestin iritabil și au consumat ceapă mai mult decât este cazul.

Simptomele care pot apărea în urma consumului de ceapă roșie, din cauza faptului că alimentului nu a fost absorbit ușor de către intestin sunt: crampe abdominale, balonare, senzația de arsuri la stomac, greață, vărsături sau gaze intestional.

Ceapa roșie este indicat să fie păstrată într-un loc răcoros, bine aerisit și nu în recipiente închise, în pungi de plastic sau la frigider. Dacă nu este păstrată corect, într-un mediu optim, atunci pulpa ei se deteriorează mai repede și poat apărea pete pe pulpă sau poate prinde urme de mucegai.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Ceapă roșie, beneficii

Rețete cu ceapă roșie

Ceapă roșie murată

Ingrediente

  • 3 cepe mari;
  • 200 ml apă;
  • 100 ml oțet;
  • O lingură de zahăr sau miere;
  • O linguriță sare grunjoasă.

Mod de preparare

Curăță ceapa și taie-o în felii subțiri, după care spală bine. Pune apoi inele de ceapă într-un borcan de sticlă, curat.

Pune apa împreună cu oțetul al fiert, adaugă și zahărul sau mierea peste, iar când lichidul ajunge în punctul de fierbere, ia de pe foc și toarnă totul peste ceapa din borcan.

Închide borcanul ermetic, întoarce-l cu capul în jos și lasă-l deoparte până când se răcește complet. Păstrează apoi ceapa murată la frigider.

Dulceață de ceapă roșie

Ingrediente

Mod de preparare

Curăță ceapa de coajă, spală-o și taie-o în feliuțe mici. Stropește-o cu puțină zeamă de lămâie pentru a nu se oxida.

Într-o cratiță mare, pune puțin ulei, iar când s-a încins adaugă 5 linguri de zahăr și amestecă energic până ce acesta se topește și se caramelizează. Pune acum ceapa peste și călește-o până când devine sticloasă. Amestecă des.

Când ceapa s-a călit, adaugă peste și vinul, restul de zahăr, oțetul și condimentele. Amestecă bine totul și lasă să fiarbă, la foc potrivit, pentru aproximativ 40 de minute.

Când dulceața este gata, pune-o în borcane curate din sticlă, închide ermetic cu un capac și lasă-le cu gura în jos până când dulceața se răcește.

Depozitează apoi dulceața de ceapă roșie în cămară sau într-un loc răcoros și întunecat.

Salată de ceapă roșie

Ingrediente

Mod de preparare

Curăță ceapa, spală-o și taie-o în bucățele mai mici. Adaugă peste sarea, amestecă și lasă-o deoparte pentru 10 minute, pentru a se topi sarea. Adaugă acum și restul de ingrediente și toacă deasupra verdeață proaspătă. 

Ceapă roșie la cuptor

Ingrediente

  • ½ kg ceapă roșie;
  • 300 gr ciuperci pleurotus;
  • 5 linguri oțet;
  • 3 linguri de ulei;
  • O lingură de unt;
  • Sare, piper, oregano.

Mod de preparare

Ceapa se curăță, se spală și se taie în două. Se pune într-un vas de ceramică, pentru cuptor, care a fost uns în prealabil cu puțin unt.

Se spală bine și ciupercile, se taie mărunt și se pun peste ceapă. Se adaugă acum uleiul, oțetul, condimentele și se amestecă bine. Se dă totul la cuptor, la 180 de grade, pentru 40 de minute.

Garnitura cu ceapă și ciuperci este gata și poate fi consumată alături de orice fel principal cu carne.

Supă cremă de ceapă

Ingrediente

  • 2-3 cepe roșii;
  • 4-5 cartofi;
  • 20 g unt;
  • 1/2 litru apă;
  • 200 ml lapte;
  • Câteva fire de mărar:
  • Nucşoară, sare şi piper

Mod de preparare

În oala de fiert supa se topeşte untul şi ceapa roșie se adaugă, tăiată rondele. Se amestecă şi se lasă 10 minute să se înmoaie Se adaugă cartofii curăţaţi şi tăiaţi rondele foarte subţiri. Se lasă 2 minute să se călească uşor. Se adaugă sare, piper, nucşoară, lapte şi apă şi se lasă la fiert 30 de minute. Apoi, se mixează până când devine o compoziție cremoasă și se mănâncă imediat, caldă, cu mărar.

Sursă info: sciencedirec; pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Citește și: Rețetă de mazăre cu pui

Sursă foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News