Astfel că, de-alungul timpului, istoria României a fost marcată de copii supradotați, pentru care preocuparea principală nu a fost joaca, ci învăţarea vorbirii şi a citirii corecte sau studierea mai multor limbi străine.
Când vorbim despre mințile luminate ale lumii, ne referim la Iulia Hașdeu, a cărei inteligență a uimit o lume întreagă și până Cleopatra Stratan, care făcea furori pe scenă încă de la trei ani.
Crina „Coco” Popescu
Crina „Coco” Popescu s-a născut la 3 decembrie 1994, la Râșnov. S-a remarcat încă de mică drept o pasionată a alpinismului.
A realizat numeroase recorduri începând de la vârsta de 10 ani, majoritatea reușitelor fiind premiere pentru categoria ei de vârstă. La vârsta de 14 ani a obținut titlul de Maestru al Sportului, iar în 2010, la vârsta de 15 ani, a escaladat cel mai înalt vârf al Oceaniei – Carstensz Pyramid (4.884 m) din Indonezia, devenind astfel cea mai tânără alpinistă din lume care a escaladat acest munte.
Este prima alpinistă din lume care a terminat circuitul Seven Volcanoes, la vârsta de 16 ani. A făcut parte din prima echipă care a urcat Muntele Sidley, cel mai înalt vulcan din Antarctica, fiind prima alpinistă din lume care a atins vârful, la 24 ianuarie 2011, record omologat de World Records Academy.
Cleopatra Stratan
Cleopatra Stratan s-a născut în anul 2002, iar la împlinirea a trei ani a devenit cel mai tânăr artist care a înregistrat un adevărat succes comercial. În 2006, a făcut furori cu albumul “La vârsta de trei ani”, a cântat live timp de două ore, în faţa unui public numeros, a primit un premiu MTV şi a ajuns cu celebrul „Ghiţă” pe locul I în topul Romanian Singles Chart.
World Records Academy i-a recunoscut nu mai puţin de 6 recorduri mondiale pentru: cel mai tânăr artist care a lansat un album de succes, cel mai tânăr interpret care a susţinut un concert live de 2 ore în faţa unui public numeros, cel mai bine plătit artist care a primit 10.000 de euro pentru o singură piesă, cel mai tânăr interpret care a primit 3 premii MTV, cel mai tânăr interpret care a avut un hit pe locul 1 într-o ţară şi cel mai tânăr cântăreţ de success, conform wonderslist.com, citat de rador.ro.
Alexandra Nechita
Alexandra Nechita s-a născut în august 1985, în Vaslui. Alexandra s-a stabilit alături de părinţi în SUA şi a început să picteze de la vârsta de doi ani, talentul său extraordinar făcându-i pe cei din jur şi pe specialişti să o numească „micuţa Picasso.”
Recunoscută în lumea întreagă pentru picturile sale în stilul cubist realizate la o vârstă fragedă, Alexandra Nechita a avut la opt ani prima expoziţie personală la Biblioteca Municipală din Los Angeles. În scurt timp a atras atenţia criticilor de artă, care au început să scrie despre maniera abstractă, unică, lirică a tinerei artiste.
Încă de la opt ani, creaţiile sale se vindeau mult mai bine decât realizările artistice ale unor creatori interbelici consacraţi de la noi. Tablourile Alexandrei Nechita se regăsesc în muzee din întreaga lume, de la colecţia de artă a Vaticanului, până la colecţii particulare ale unor celebrităţi precum David Letterman, Whoopi Goldberg sau Calvin Klein
Akrit Jaswal
Akrit Jaswal este considerat cel mai tânăr chirurg al lumii. Lumea a aflat despre acest tânăr indian în anul 2000, când Akrit Jaswal, pe atunci în vârstă de 7 ani, a efectuat o complicată procedură chirurgicală: a refăcut mâna unei fetiţe indiene care suferise arsuri grave, în urma cărora degetele unei mâini rămăseseră lipite între ele.
Gregory Smith
Gregory Smith s-a născut în 1990, în SUA. La doi ani ştia deja să citească, iar la 10 ani, a fost admis la universitate. Dar Gregory nu se mulţumeşte să acumuleze cunoştinţe, ci călătoreşte prin lume, militând pentru pace şi pentru drepturile copiilor.
Fabiano Luigi Caruana
Fabiano Luigi Caruana s-a născut în anul 1992, fiind un copil-minune al şahului. În 2007, la 14 ani, obţinea titlul de Mare Maestru al acestui sport al minţii, fiind cel mai tânăr deţinător al acestui calificativ.
Elaina Smith
Elaina Smith a ajuns celebră în urma unei emisiuni radio: o femeie care fusese părăsită de partenerul ei a sunat la un post de radio britanic, cerând sfaturi despre cum să depăşească starea de nefericire în care se găsea.
Elaina Smith a sunat şi ea, la rândul ei, pentru a-i răspunde ascultătoarei: a sfătuit-o să meargă la bowling cu prietenii şi să bea o cană cu lapte cald. Postul de radio i-a oferit, la scurt timp, o slujbă, astfel încât Elaina, care avea doar 7 ani, dădea remarcabile sfaturi de viaţă adulţilor necăjiţi de fel şi fel de probleme.
Pablo Picasso
Pablo Picasso a fost unul dintre fondatorii mişcării cubiste şi este considerat unul dintre cei mai mari artişti ai secolului XX.
Picasso a realizat, la vârsta de opt ani, una dintre celebrele lui opere, „Micul Picador”, prima sa pictură în ulei, iar la 15 ani el a realizat prima sa pictură complexă în ulei, fiind ajutat de tatăl său. Tabloul „Prima confesiune” a fost expus la Barcelona. Un an mai târziu el a fost premiat cu medalie de aur pentru opera „Ştiinţă şi caritate”.
Wolfgang Amadeus Mozart
Wolfgang Amadeus Mozart dă dovada geniului său muzical. Tatăl său, Leopold Mozart, a fost un talentat violonist în orchestra de la curtea principelui-arhiepiscop de Salzburg, fiind apreciat și pentru aptitudinile sale pedagogice.
În ianuarie 1762, Leopold Mozart obține de la arhiepiscopul Sigismund von Schrattenbach un concediu de trei săptămâni, pentru „a arăta lumii acest miracol” în vârstă de 6 ani. La vârsta de 13 ani, Mozart a primit de la Papa de la Roma, titlul de cavaler, ca o recunoaştere a geniului său muzical. A murit la doar 35 de ani şi a lăsat în urma sa peste 600 de compoziţii muzicale.
Iulia Hașdeu
Iulia Hasdeu, fiica savantului şi scriitorului Bogdan Petriceicu Hasdeu, s-a născut în anul 1869. A fost considerată copilul genial al culturii române.
La vârsta de doi ani, cea alintată „Lilica” vorbea deja limba franceză, iar la împlinirea vârstei de patru ani începuse să scrie. La vârsta de cinci ani crea nuvele, iar la şapte ani scria naraţiuni precum „Mihai Vodă Viteazul“ sau poeme precum „Domnia lui Ţepeş Vodă“, sau „Oaselor lui Ţepeş Vodă“.
Neha Ramu
Neha Ramu s-a născut la Londra, în Marea Britanie, părinţii ei fiind indieni. La 13 ani, în 2013, a fost acceptată ca membru Mensa, după ce a obţinut un coeficient de inteligenţă de 162. Fata este îndrăgostită de şah şi declara ca visează să studieze neurologia la Universitatea Harvard. Comparată cu alte genii celebre, Neha spunea modestă: „Stephen Hawking, Albert Einstein au realizat atât de multe. Nu e corect să mă compar cu ei doar pe baza IQ-ului.”
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 11Luis Roberto Ramirez
Născut în Mexic, Luis Roberto Ramirez are astăzi 12 ani, iar din 2013 a început să studieze fizica cuantică la Universitatea Harvard, conform publicaţiei Times Of India. Luis are un IQ de peste 150, intrând în categoria lui Albert Einstein (150-160), la numai 5 ani a învăţat singur limba engleză, iar între timp a reuşit să înveţe franceza şi chineza, potrivit Adevărul.ro
De asemenea, un coreean ar putea trece drept “anonim”, dacă nu ar avea un IQ de peste 210. El conduce topul celor mai deștepti oameni din lume.
Kim Ung Yong
Kim Ung Yong a intrat in Cartea Recordurilor cu un IQ estimat la 210. La vârsta de patru ani era capabil să citească în japoneză, coreeană, germană și engleză. La cinci ani, rezolva ecuații diferențiale și calcule cu integrale. Mai târziu, invitat la o televiziune japoneza, și-a demonstrat fluența în chineză, spaniolă, vietnameza, tagalong, germană, engleză, japoneză și coreeana.
La vârsta de trei ani, Kim a fost invitat sa participe la cursurile de fizica ale Universitatii Hanyang, iar la șase ani își petrecea timpul alături de savanții de la NASA, potrivit știrileprotv.ro.