Descoperirile făcute de unii dintre aceștia au rămas pentru eternitate, redescoperind Pământul și transformându-l pentru totdeauna. De altfel, aceste descoperiri geografice se înscriu în așa-numita Epocă a Marilor Explorări.

În cele ce urmează îți vom spune care au fost cei mai cunoscuți exploratori pe care i-a dat omenirea și care au fost descoperirile pentru care numele lor au rămas scrise cu litere de aur.

Care au fost cei mai mari exploratori din istorie

Marco Polo (1254-1324)

Ilustru comerciant venețian, Marco Polo a pornit în 1271 într-o călătorie spre Asia împreună cu tatăl și unchiul său. A călătorit prin Persia, Afganistan, Mongolia și China, traseul pe care l-a urmat fiind cunoscut sub numele de „Drumul Mătăsii”.

El a rămas în China timp de 17 ani, unde a servit drept guvernator al orașului Yangzhou. Mai târziu, conducătorul mongol Kubilai Khan din dinastia Yuan l-a numit funcționar al Consiliului Privat.

A părăsit China în jurul anului 1292. La întoarcerea acasă el a fost închis în timpul războiului dintre puterile comerciale mediteraneene: Genova și Veneția.

În închisoare, a dictat povești despre călătoriile sale către unul dintre nefericiții săi vecini, un anume Rustichello din Pisa. Acesta din urmă a adunat relatările lui Marco Polo în cartea „Descrierea lumii dictată de Marco”, care a apărur în 1298.

Patrimoniul Muzeului Național de Istorie, în pericol. Guvernul nu oferă banii necesari mutării acestuia într-un sediu provizoriu. „E inestimabil. Dacă se pierde, o să fim niște copii fără mamă, fără tată, fără acte”
Recomandări
Patrimoniul Muzeului Național de Istorie, în pericol. Guvernul nu oferă banii necesari mutării acestuia într-un sediu provizoriu. „E inestimabil. Dacă se pierde, o să fim niște copii fără mamă, fără tată, fără acte”

Vasco da Gama (1460-1524)

A fost primul explorator care a legat Europa de Asia prin rute maritime. La 8 iulie 1497, exploratorul portughez a pornit de la Lisabona, în fruntea unei flote de patru nave.

Împreună cu Vasco da Gama, au pornit în această călătorie trei interpreți, doi vorbitori de limba arabă și unul care vorbea mai multe dialecte bantu.

Flota lui a traversat Oceanul Atlantic și Oceanul Indian pentru a ajunge la „est”. Acest lucru a dus la mai multe călătorii pe mare din toată Europa. El a fost primul european care a navigat peste Capul Bunei Speranțe.

Cristofor Columb (1451-1506)

Navigator genovez aflat în slujba Spaniei, Cristofor Columb a vrut să refacă traseul lui Vasco da Gama și să descopere Indiile. El și-a propus să navigheze spre vest pentru a găsi o rută maritimă mai bună către țara de est, sperând să facă ocolul lumii.

La 3 august 1492 a ridicat ancora și a navigat peste Oceanul Atlantic în speranța că va găsi o nouă cale spre Indii. Dar, avea să debarce în Bahamas. De atunci, Columb a făcut patru călătorii în ținutul vestic și a stabilit legături comerciale între Europa și America.

Cristofor Columb a murit, se pare, de artrită severă în urma unei infecții, pe 20 mai 1506, convins fiind că a descoperit legendarul drum către coasta estică a Indiei.

CTP se teme că Rusia poate pune președintele în România: În 1989 l-au pus pe Iliescu după Ceaușescu, de ce nu ar face-o și acum?
Recomandări
CTP se teme că Rusia poate pune președintele în România: În 1989 l-au pus pe Iliescu după Ceaușescu, de ce nu ar face-o și acum?
Monumentul lui Cristofor Columb
Monumentul lui Cristofor Columb

Amerigo Vespucci (1454-1512)

Exploratorul florentin a explorat cele mai multe părți ale coastei de est a Americii de Sud și a realizat că acest continent nu este nici legat de Asia și nici nu era pe cât de mic se credea la acea vreme.

A lansat mai multe expediții din Spania și Portugalia și a descoperit Amazonul. În ultima sa expediție a descoperit Rio de Janeiro și Rio de la Plata din prezent. Crezând că a descoperit un nou continent, a numit America de Sud Lumea Nouă.

Cele două Americi au fost numite după numele lui deoarece a fost primul care a ajuns la concluzia că masa de pământ pe care o explora nu era Asia. A murit de malarie la Sevilla, la 22 februarie 1512.

John Cabot (1450-1499)

Pe numele său adevărat Zuan Chabotto, Cabot a fost un explorator și navigator venețian. S-a angajat în serviciul Regelui Henric al VII-lea și a jucat un rol esențial în descoperirea și colonizarea Americilor.

Urmărește banii! Culisele scandalului PSD-PNL-USR pe tema noului Guvern
Recomandări
Urmărește banii! Culisele scandalului PSD-PNL-USR pe tema noului Guvern

A devenit cunoscut pentru expediția din 1497 în America de Nord, unde a descoperit zona canadiană. cunoscută astăzi drept Newfoundland sau Maine. Unii istorici susțin că acesta a ajuns pe insula Cape Breton sau pe continentul New Scotland.

Se crede că John Cabot a murit în 1499 sau în 1500, dar ultimele sale zile rămân și azi un mister. În februarie 1498 a plecat din Bristol (Anglia) cu cinci nave către America de Nord. Pe drum, o navă a cotit-o spre Irlanda, iar celelalte patru și-au continuat drumul. Din acel punct, nu se mai știe ce s-a întâmplat cu Cabot.

Ferdinand Magellan (1480-1521)

Fernando Magellan
Fernando Magellan

Aflat în slujba Spaniei, exploratorul portughez este cel de numele căruia se leagă prima călătorie în jurul lumii. De asemenea, este cel care a găsit rute maritime care să-i ajute și pe alții să ocolească planeta.

Magellan a fost, de asemenea, primul navigator care și-a croit drum prin America de Nord și America de Sud și a ajuns în Oceanul Pacific. Calea navigabilă găsită de el este denumită „Dreapta lui Magellan”.

În martie 1521, echipajul lui Magellan a debarcat pe insula Homonhon din Filipine. Magellan nu a apucat însă să-și termine expediția deoarece a fost ucis într-o bătălie în Insula Mactan. Parte din echipajul său a reușit să se întoarcă în Spania, încheind cu succes prima călătorie în jurul lumii.

Hernán Cortés (1485-1547)

Conchistadorul spaniol a devenit faimos pentru răsturnarea regelui Montezuma și cucerirea Imperiului Aztec. A câștigat Mexicul pentru coroana Spaniei și a construit Ciudad de Mexico deasupra ruinelor capitalei aztece.

În bătăliile sângeroase contra aztecilor se estimează că Hernán Cortés și oamenii săi au ucis până la 100.000 de indigeni. Regele Carol I al Spaniei, cunoscut și sub numele de Împăratul Sfântului Roman Carol al V-lea, l-a numit guvernator al Noii Spanii, în anul 1522.

Cortés a pornit pentru prima oară spre Lumea Nouă pe când avea 19 ani. El s-a alăturat mai târziu unei expediții în Cuba, iar în 1518, a pornit să exploreze Mexicul.

Sir Francis Drake (1540-1596)

Un apropiat al reginei Elisabeta I a Angliei, amiralul Sir Francis Drake a fost comerciant de sclavi, corsar și influent om politic al vremii.

Drake își are locul lui în istorie, fiind cel de-al doilea om, după Magellan. care a făcut înconjurul lumii (1577-1580). După finalizarea cu succes a călătoriei, Drake a fost numit cavaler de către regină.

Opt ani mai târziu, în 1588, britanicul scria o nouă pagină glorioasă din istoria țării sale reușind să învingă Invincibila Armadă spaniolă. S-a stins din viață în 1596 din cauza dizenteriei, în timpul asediului portului iberic San Juan din Puerto Rico.

James Cook (1728-1779)

Căpitanul Cook a servit ca ucenic, iar mai târziu s-a alăturat marinei britanice. La vârsta de 29 de ani a fost promovat comandant de navă capturată pentru Marina Regală în timpul războiului de șapte ani (1756-1763).

El este omul care a cartografiat Newfoundland (estul Canadei) și cel care a condus cele trei expediții în Pacific din 1770. El a descoperit atunci Australia, a ocolit Noua Zeelandă și Hawaii și a călătorit mii de kilometri făcând acest lucru.

Niciun alt explorator nu a călătorit atât de mult precum Cook. A călătorit pe toate cele șapte continente, a traversat ambii poli și a navigat pe toate oceanele cu HMS Endeavour, nava care  dat denumirea navetei spațiale cu același nume.

Vezi și: Descoperiri și invenții care au schimbat lumea

Charles Darwin (1809-1882)

Naturalistul englez a cărui teorie științifică a evoluției prin selecție naturală a devenit baza studiilor evolutive moderne, a plecat pe când avea 22 de ani într-o călătorie de explorare a coastei de est a Americii de Sud.

Tânărul Darwin a traversat Oceanul Atlantic și Oceanul Indian pentru și a explorat Noua Zeelandă, părți din Australia unde a studiat plantele și animalele.

Darwin a călătorit în jurul lumii timp de cinci ani, adunând o cantitate uriașă de informații despre flora și fauna planetei. Aceasta avea să fie cheia pentru devoltarea teoriei despre evoluția organismelor vii.

La capătul acestei călătorii, omul de știință s-a închis în casa lui din Kent pentru a studia în liniște materialul colectat și pentru a trage concluziile corecte.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Zodiile care vor avea un weekend de nota 10. Patru nativi vor avea cel mai mare noroc
FANATIK.RO
Zodiile care vor avea un weekend de nota 10. Patru nativi vor avea cel mai mare noroc
Radu Vâlcan, mesaj de dragoste pentru soția lui, Adela Popescu. Ce i-a transmis prezentatorul TV: "Eu înnebunesc aici..." FOTO
Elle.ro
Radu Vâlcan, mesaj de dragoste pentru soția lui, Adela Popescu. Ce i-a transmis prezentatorul TV: "Eu înnebunesc aici..." FOTO
O celebră prezentatoare TV a murit la doar 28 de ani. Colegii Anei au anunțat decesul ei într-o transmisiune live emoționantă
Unica.ro
O celebră prezentatoare TV a murit la doar 28 de ani. Colegii Anei au anunțat decesul ei într-o transmisiune live emoționantă
Cum calculezi valoarea reală a unui apartament. Preţul corect al unei locuinţe care se închiriază cu 500 de euro
Observatornews.ro
Cum calculezi valoarea reală a unui apartament. Preţul corect al unei locuinţe care se închiriază cu 500 de euro
Horoscop 20 decembrie 2024. Racii vor duce la bun sfârșit anumite inițiative foarte curajoase, cu condiția să fie atenți și la dorințele celorlalți
HOROSCOP
Horoscop 20 decembrie 2024. Racii vor duce la bun sfârșit anumite inițiative foarte curajoase, cu condiția să fie atenți și la dorințele celorlalți

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI