Vitamine – A, B1, B2, C -, magneziu, fosfor, fier: nutrienţii de bază din compoziţia celor mai multe fructe sunt “potenţaţi”, în cazul merelor, de alte substanţe benefice: fibre esenţiale pentru digestie, prevenind constipaţia, quercitină, implicată în reducerea cu 50% a riscului de cancer pulmonar, antioxidanţi puternici, care resping atacul radicalilor liberi şi previn erodarea celulelor, pectină considerată o armă redutabilă împotriva colesterolului, potasiu, important pentru normalizarea valorilor tensiunii, flavonoizi – protectori ai circulaţiei sangvine periferice etc.
Fructul dulce mult aduce
Pe lângă doza de sănătate pe care o furnizează, merele mai au o mare virtute: potolesc falsa senzaţie de foame care te chinuie atunci când eşti stresat. Şi suplinesc cu succes o masă, atunci când vrei să mai dai jos câteva kilograme. În plus, ronţăind mere, dinţii se curăţă şi devin mai albi, iar gingiile nu mai sângerează.
Cum le alegi, cum le păstrezi
Merele mici şi cele uşor asimetrice sunt mai bogate în nutrienţi decât cele “expandate” şi cu forme perfecte: ca să fie mai arătoase, acestea din urmă au fost tratate chimic.
Coaja să fie intactă – la orice lovitură sau zgârietură, o enzimă din pulpa mărului se “activează”, alterând (dovadă nuanţa maronie) şi anulând efectul antioxidant.
Miroase coaja mărului, lângă codiţă: puterea aromei îţi dă indicii despre calitatea lui şi a condiţiilor în care a fost depozitat.
Le poţi păstra acasă chiar şi douătrei săptămâni, dacă le ţii învelite în hârtie, într-un loc răcoros şi uscat sau în frigider, într-o pungă din plastic, perforată şi stropită cu apă. Vor fi proaspete şi numai bune.

Bine de ştiut

Ca orice aliment, şi merele au contraindicaţii. Astfel, dacă suferi de gastrită sau de colită de fermentaţie, de sindromul colonului iritabil sau de diaree cronică, evită aceste fructe, fiindcă pot amplifica simptomele afecţiunilor amintite.

 
 

Urmărește-ne pe Google News