Alergiile sunt o reacție anormală a sistemului imunitar la o
substanță care pentru majoritatea oamenilor este inofensivă.
În lunile de toamnă, cel mai mare dușman al persoanelor alergice este rugina sau pipirigul. Deși această floare începe polenizarea încă din august, chiar și târziu toamna, efectele ei înca se mai pot resimți.
Ce tip de persoane sunt afectate
Numarul de persoane care suferă de alergii este în continuă creștere. Se estimează că 25% din populația lumii sufera din cauza unei alergii, acestea având tendința de a fi o boală de familie.
Copiii ai caror părinți au alergii prezintă un risc mai mare. Majoritatea oamenilor dezvoltă alergii în copilărie, dar un număr important de persoane se îmbolnăvesc de alergii la maturitate
Polenul este foarte ușor si poate fi purtat de vânt sute de kilometri. Iar aceasta devine o problemă în special toamna, când curenții sunt mai puternici, potrivit sfatulmedicului.ro.
Acarienii, responsabili de unele alergii
Mucegaiul este și el vinovat de apariția alergiilor, în
special toamna, când umiditatea și lipsa soarelui favorizează acumularea lui.
Mucegaiul se găsește în colțuri întunecate, cu igrasie, în pivnițe, în case
neaerisite, iar în această perioadă este din plin și în stratul de frunze
moarte.
Acarienii sunt și ei responsabili de o parte a alergiilor.
Aceștia sunt musafiri nepoftiți pe care îi găsim, însă, aproape peste tot în
casă. Se hrănesc cu detritusuri organice, cum ar fi celule moarte exfoliate, și
se pot găsi în așternuturi, în covoare, la colțurile încăperilor.
Recomandări pentru prevenție
Evitaţi ieşirile în aer liber în intervalul orar 10.00-15.00, mai ales dacă în zonă sunt numeroşi alergeni aeropurtaţi. Curăţaţi ţevile, înainte să daţi drumul căldurii pentru prima dată.
Utilizaţi un purificator de aer, astfel încât aerul să fie cât mai curat. Utilizaţi un umidificator de aer, astfel încât umiditatea să fie în permanență între 30-50%.
Cum pot fi tratate alergiile
Tratamentul alergiilor de toamnă implică administrarea de:
- corticosteroizi, antihistaminice, descongestionanţi nazali
- antihistaminice descongestionante (prin combinarea celor două, s-a obţinut un preparat care poate ameliora o gamă mult mai largă de simptome, fiind considerate medicamente de linia întâi)
- vaccinuri antialergice (pot ameliora simptomele pentru o perioadă de timp mai lungă, uneori chiar ani, însă nici ele nu pot vindeca alergiile), mai precizează sursa citată.