O vacanță care însă are un preț prohibitiv pentru majoritatea dintre noi. Și totuși, în Maldive e posibil să ajungi chiar dacă nu ești foarte bogat. Pentru că există, de fapt, două moduri diferite în care poți explora unul din cei 22 de atoli care formează acest loc de vis. Fie alegi una din insulele pe care există un resort, fie una din cele 200 de insule – din cele 1.200 ale arhipelagului – pe care trăiesc localnici.
Sistemul resort e de tip rezervație: ajungi acolo cu transferul furnizat de resort, la prețul impus de resort. Stai cât timp ai rezervare, consumând la restaurantele și barurile resortului. Dacă vrei activități, apelezi tot la reprezentanții… resortului.
Doar că de câțiva ani, li s-a permis localnicilor să deschidă pensiuni și hoteluri și pe insulele unde își duc viața și pe care până de curând străinii nu aveau acces. Așa a apărut varianta mai ieftină de vacanță în Maldive și, din multe puncte de vedere, mai autentică. E esențial însă să știi că pe aceste insule sunt reguli stricte, care îți pot altera experiența. Două sunt de reținut – nu se consumă alcool și nu se poate face plajă oriunde în costum de baie.
Resort vs. insulă a localnicilor.Costuri cazare
Cazările pe insulele localnicilor sunt de 10 ori mai ieftine. Într-un resort, o cameră într-un bungalow pe malul oceanului costă peste 300 de euro pe noapte, iar bungalow-urile din lagune au prețuri de peste 500 de euro pe noapte, cele mai spectaculoase depășind 800 de euro. Pentru o zecime din aceste costuri puteți sta într-o cameră modestă, dar curată, a unei pensiuni pe o insulă a localnicilor.
Plajă
Pe insulele localnicilor nu poți face plajă în bikini (foto) oriunde și nici nu poți să te plimbi în bikini. Maldive este o țară declarată 100% musulmană și este nevoie de o ținută decentă când o vizitezi. Totuși, au fost amenajate plaje doar pentru turiști, unde nu există restricții. Mai mult, localnicii sunt organizați și te pot transporta cu bărcile pe insule pustii din apropiere, unde, de asemenea, nu ai nici o restricție.
Excursii
În Maldive, pe lângă plajă, atracțiile principale sunt scufundările, snorkellingul, excursiile pentru a vedea delfinii. Într-un resort, o excursie de două ore în lagună pentru delfini și snorkeling costă minimum 100 de dolari de persoană. O excursie similară de o jumătate de zi organizată de maldivieni costă 30 de dolari de persoană.
Oamenii
În resorturi, maldivienii fac de obicei muncile de jos și ai contact doar cu niște angajați ai hotelurilor, care nu au mare legătură cu locul în care muncesc, fiind veniți din toată lumea. Pe insulele autentice, poți cunoaște localnicii, extrem de prietenoși și glumeți, care se străduiesc să îți facă fiecare zi specială. Una din amintirile cele mai plăcute din Maldive este legată un meci de fotbal jucat pe terenul cu nocturnă de pe insulă de o jumătate de kilometru pătrat, Mathiveri, dintre o echipă mixtă româno-rusă completată cu prieteni maldivieni și o formație a localnicilor. Cel mai tare moment a fost când Igor, programator la Moscova, ajuns la teren după începerea meciului, a intrat direct pe gazon și imediat un maldivian a ieșit ca să nu fie un om în plus. Și chiar dacă Igor părea că nu știe nimic despre fotbal și joacă în premieră, coechipierii tot încercau să-i paseze, cu toate că mingea ajungea astfel, inevitabil, la adversari.
Nisipul, delfinii, coralii
Nisipul alb format din resturi de corali e la fel, indiferent de insula aleasă. Și ține loc și de asfalt pe drumurile insulare. Delfinii, diavolii de mare, peștii colorați din lagune, printre care poți să înoți, sunt la fel de spectaculoși oriunde ai merge. Coralii diferă, dar nu sunt mai diverși în funcție de cât de mult ai plătit ca să-i vezi. Cel mai sudic atol, Addu, format din două insule cu resorturi și una a localnicilor, are coralii cei mai sănătoși din toată zona, fiind printre puținii neafectați de fenomenul de “albire”, cauzat de încălzirea globală. Un snorkeling în această zonă te poate face să crezi că ești parte a unui documentar HD de pe National Geographic.
Transferuri
Pentru a ajunge la insula unde ai cazare ai nevoie de un transfer. Resorturile organizează transferurile cu hidroavioane sau avioane de mici dimensiuni, în funcție de distanța dintre aeroportul din capitala Male și insula resortului, acesta costând în jur de 250-300 de dolari de persoană. Când mergi pe o insulă a localnicilor poți lua feriboturi locale, cu costuri infime, dar trebuie să te pregătești de ore bune petrecute pe un ocean agitat. Dacă insula nu e foarte departe de aeroport, pensiunea locală îți organizează transferul cu o barcă rapidă, pentru aproximativ 50 de dolari.
Imaginile pentru Instagram
Cei care aleg varianta mai ieftină, dar nu pot suporta gândul că, fiind în Maldive, nu vor putea posta imagini printre bungalow-urile de deasupra lagunelor, e bine să știe că localnicii s-au gândit la o soluție pentru ei. Pot face o excursie pe o insulă cu un resort și, pentru o taxă de aproximativ 100 de euro, pot să și petreacă ziua printre cei care plătesc 500 de euro pe noapte și pot desigur să facă rost astfel și de imaginile mult râvnite.
Cum ajungi?
Din București trebuie să zbori spre Male. Aeroflot, Turkish, Qatar, Emirates au cele mai bune variante, dar prețul unui bilet nu scade aproape niciodată sub 700 de euro. Apoi, din Male trebuie să ajungeți la insula unde aveți cazarea fie cu barca, dacă nu e foarte departe de capitală, fie cu un hidroavion. Pentru Addu Atol e nevoie să luați un avion local spre aeroportul Gan, al doilea al țării. Avionul Maldivian Airlines decolează doar după ce se spune o rugăciune, iar în timpul zborului de o oră și jumătate fiecare pasager primește o diplomă care atestă că a trecut Ecuatorul.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 6