Cele cinci sfaturi de sănătate sunt date pe platforma amintită de diverși influenceri care susțin că aceste metode funcționează. Din acest motiv, ele au devenit și virale.

Totuși, specialiștii atrag atenția că unele sfaturi de sănătate sunt discutabile, putând fi ineficiente sau chiar periculoase, potrivit cotidianului elvețian Blick.

Banda pentru lipirea gurii (Mouth Taping)

Banda adezivă pusă pe buze seara închide gura, pentru a preveni respirația pe gură în timpul somnului.

Conform postărilor de pe rețelele sociale, presupusele avantaje ale acestei metode se referă la un somn mai odihnitor și o linie mai subțire a maxilarului.

Potrivit stomatologului Judith Aufenanger (49 de ani), lipirea gurii ar putea ajuta împotriva sforăitului deranjant, însă ea se îndoiește că ar îmbunătăți cu adevărat calitatea somnului.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

Foto: captură TikTok

În plus, „lipirea gurii nu ar trebui încercată niciodată fără consultarea prealabilă a unui medic. În special persoanele care au deja probleme cu respirația nazală, cum ar fi din cauza unei deviații de sept sau a alergiilor, nu ar trebui să încerce această metodă singure, pe cont propriu”, mai avertizează medicul.

Metoda care te scapă de bărbia dublă

O linie definită a maxilarului promite și metoda „Mewing” („miorlăit” – n.r). Tehnica își datorează numele fondatorului său englez, John Mew. Pentru a pune în practică această metodă, când mieunați, apăsați limba pe cerul gurii și închideți buzele. Astfel, bărbia dublă deranjantă ar trebui să dispară, iar fața să pară mai fermă.

Tehnica este perfectă pentru fotografiile de grup sau selfie-uri, deoarece are un efect imediat. Pe rețelele sociale circulă astfel de imagini, despre care se spune că sunt făcute înainte și după folosirea acestei metode.

Stomatologul Judith Aufenanger consideră că toate aceste imagini sunt false. „Cred că astfel de rezultate extreme sunt imposibile cu această metodă”, clarifică ea.

Eficacitatea tehnicii Mewing nu este demonstrată științific. Pe termen scurt, probabil că nu este periculoasă, dacă se aplică, mai spune medicul.

Însă dacă se exagerează, o poziție nenaturală a limbii și maxilarului poate duce la dureri în gură și gât. Ba chiar poate conduce și la o aliniere greșită a dinților, explică stomatologul britanic.

Apă cu clorofilă

Clorofila – pigmentul verde din plante – este prezentată adesea pe rețelele sociale ca un remediu miraculos. Fie că se spune despre el că elimină petele de pe piele sau întărește sistemul imunitar, acest pigment vegetal se găsește de cumpărat, gata făcut, în sticle mici.

O pipetă cu clorofilă dizolvată într-un pahar cu apă și consumată zilnic ar trebui să aducă schimbări vizibile într-o perioadă scurtă.

Potrivit expertului în nutriție Sarah Pritz (30 de ani), clorofila are într-adevăr proprietăți antiinflamatorii, dar cu siguranță nu este un remediu universal. „Este discutabil dacă clorofila e cu adevărat mai eficientă decât alte substanțe antiinflamatorii, cum ar fi turmericul sau Omega-3”, explică ea.

În plus, pentru a obține suficientă clorofilă în corp, nu trebuie să cumperi picături scumpe, ci poți pur și simplu să consumi mai multe legume verzi, recomandă medicul.

Bronzarea anusului

Cei care vor să urmeze acest trend își dezgolesc partea de jos a corpului și își expun la soare cele mai intime părți. Susținătorii acestei practici susțin că astfel beneficiază de mai multă energie, au un somn mai bun și un libidou crescut. În plus, se presupune că absorbția de vitamina D ar fi mult mai mare.

Dermatologul Daniela Kleeman precizează că niciunul dintre efectele afirmate mai sus, pe rețelele sociale, nu a fost dovedit științific.

Mai mult, spune ea, expunerea excesivă la soare a zonei genitale, unde pielea nu are protecție naturală împotriva razelor UV, este periculoasă. „A încerca să absorbi mai multă vitamina D expunând la soare doar regiunea perianală este o prostie”, afirmă specialista.

Arsurile solare

Această practică nu este doar absurdă, ci chiar periculoasă. Prin metoda Sunburning, influencerii îi încurajează pe oameni să se expună la soare fără protecție solară, să-și ardă pielea și astfel să „vindece” acneea. Dar acest trend nu duce, așa cum se promite, la un ten mai uniform, ci, în cel mai rău caz, la cancer de piele fatal.

Dermatoloaga Kleeman este alarmată de acest trend de pe rețelele sociale. „Nu ar trebui să te expui la soare fără protecție. Orice expunere la radiațiile solare crește riscul de a dezvolta leziuni ale pielii și cancer de piele. Prin urmare, consider că acest trend este extrem de periculos și arată iresponsabilitate”, avertizează ea.

Urmărește-ne pe Google News