Milioane de microbiști din întreaga lume merg pe stadioane în fiecare week-end sau se strâng în fața televizoarelor pentru a viziona meciurile echipelor favorite ori se adună la sfârșit de săptămână pentru a practica fotbalul de plăcere.

Toată istoria unui club, a unei echipei naționale ori a fotbalului dintr-o anumită țară este adunată în muzee dedicate în multe țări din lume, investițiile ridicându-se la multe milioane de euro.

Muzeele fotbalului sunt amenajate de regulă fie sub tribunele marilor stadioane, fie în apropierea acestora și sunt vizitate anual de numeroși turiști de pretutindeni, care generează, astfel, încasări uriașe.

România are în premieră un muzeu al fotbalului

Recent, a fost inaugurat primul muzeu din România și din Europa de Est dedicat exclusiv fotbalului. Investiția este 100% din fonduri private și se ridică la 1,6 milioane de euro.

Asta înseamnă că microbiștii din țara noastră nu vor mai fi nevoiți de-acum să călătorească în alte țări pentru a vizita celebre muzee ale fotbalului. Asta pentru că au chiar în centrul capitalei un astfel de loc dedicat istoriei „sportului rege”.

Football Museum Bucharest se întinde pe opt niveluri și adăpostește colecții în premieră în cele trei spații expoziționale, experiențe interactive, un spațiu pentru evenimente, fan-shop, un bistro și o cafenea. Vizitatorii pot admira tricouri purtate de Gică Hagi, Gică Popescu, Diego Maradona sau brazilianul Ronaldo, ghete de joc, fanioane, mingi și autografe de la jucători legendari.

Care sunt cele mai apreciate muzee ale fotbalului?

În cele ce urmează îți prezentăm câteva dintre cele mai cunoscute și mai apreciate muzee ale fotbalului din lume.

Camp Nou Experience (Barcelona)

Camp Nou Experience (Barcelona)

Încă din 1984, Camp Nou Experience a încântat fanii din întreaga lume, adunând în fiecare an peste 1,5 milioane de vizitatori din întreaga lume. Muzeul conține o mulțime de piese rare, de la trofee câștigate în ultimii ani de FC Barcelona până la cupe ce datează de zeci de ani, tricouri purtate de foste glorii precum Johan Cruyff. Muzeul include o sală interactivă, care oferă șansa de a privi înapoi la unele dintre cele mai bune echipe pe care le-a avut Barcelona în trecut. De asemenea, poziția muzeului suib tribuna principală a stadionului Camp Nou oferă o vedere panoramică incredibilă a arenei catalane. Vizitarea muzeului poate fi combinată cu un tur al stadionului, inclusiv vestiarele, tunelul ce duce pe teren și studioul de televiziune.

Muzeul Real Madrid (Madrid)

Muzeul Real Madrid (Madrid)

Este una dintre cele de mai succes echipe din fotbalul spaniol și mondial și a fost desemnată de FIFA drept „Cel mai bun club al secolului al XX-lea”. Muzeul este situat în incinta stadionului Santiago Bernabeu, fiind al cincilea cel mai vizitat obiectiv turistic din Spania și al treilea cel mai vizitat din Madrid. Poate fi vizitat în fiecare zi când nu sunt meciuri, iar biletul include și un tur al arenei. Muzeul Real Madrid adăpostește majoritatea trofeelor ​​câștigate de cea mai de succes echipă a țării, inclusiv cele 14 trofee Champions League/Cupa Campionilor Europeni, 35 de trofee de campioană națională și 2 Cupe UEFA. De asemenea, vizitatorii pot admira mii de poze vechi, replici ale stadionului, tricouri, ghete de joc, mingi și povești ale jucătorilor emblematici.

J-Museum (Torino)

J-Museum (Torino)

Juventus Torino este unul dintre cele mai galonate cluburi de fotbal nu doar din Italia, ci din întreaga lume. De aceea, nu este delo surprinzător că gruparea piemonteză are un astfel de muzeu, dedicat celor 125 de ani de existență. J-Museum este împărțit pe mai multe camere, fiecare dintre acestea având o anumită perioadă legată de istoria clubului. Potrivit 90min.com, muzeul torinez combină tehnologia modernă cu suveniruri din anii trecuți, inclusiv trofee, fotografii, tricouri și ghete de joc ale celor mai mari fotbaliști care au jucat pentru Juventus.

Anfield Museum (Liverpool)

Anfield Museum (Liverpool)

Situat în interiorul celebrei arene „Anfield”, muzeul clubului este dedicat istoriei echipei FC Liverpool, la loc de cinste fiind cele șase trofee europene, precum și mai multe mini-expoziții, inclusiv Colecția Steven Gerrard. Fiecare vizitator are la dispoziție un dispozitiv multimedia pe care primesc comentarii personalizate de la o fostă legendă a clubului, Phil Thompson, care ghidează turiștii prin muzeu.

Muzeul Old Trafford (Manchester)

Muzeul Old Trafford (Manchester)

Stabilimentul adăpostește peste 2.500 de artefacte și nu mai puțin de 140.000 de fotografii, postere și picturi. De asemenea, există un spațiu dedicat memoriei celor 8 jucători care și-au pierdut viața în tragicul accident aviatic produs în anul 1958. Când Pelé l-a inaugurat, în 1998, muzeul se afla în colțul de sud-est al stadionului, după care a fost mutat în partea de nord. În timp ce fotbalul englez și cel din Manchester sunt subiectul principal al exponatelor, legendarul atacant al lui Real Madrid, Alfredo Di Stefano, are la rându-i o secțiune dedicată, în care se distinge tricoul de joc pe care l-a purtat de el în finala Cupei Campionilor Europeni din 1960, câștigată de Real în fața lui Eintracht Frankfurt (scor 7-3) și în care a marcat trei goluri.

Muzeul fotbalului german (Dortmund)

Muzeul fotbalului german (Dortmund)

Muzeul din Dortmund se află fix vizavi de stadionul Signal Iduna, casa celor de la Borussia Dortmund. Acesta este, în esență, un microcosmos al fotbalului german, care a început, practic, în 1954, odată cu triumful fostei Germanii de Vest la Cupa Mondială din Elveția. De altfel, vizitatorilor le este oferită o buclă video a finalei cu Ungaria de la Berna, în care se aude vocea comentatorului Herbert Zimmerman strigâng „Tor, tor, tor, tor!” (n.n. – gol, gol, gol, gol!”). Turiștii sunt purtați apoi într-o călătorie în timp pentru a face cunoștință cu cele mai mari performanțe din istoria fotbalului german. Odiseea se termină în glorie, bineînțeles, cu triumful de la Mondialul din Brazilia 2014. „Borusseum”, muzeul propriu al clubului Borussia Dortmund, merită și el vizitat și este parte integrantă a arenei Signal Iduna.

Muzeul CR7 (Funchal)

Muzeul CR7 (Funchal)

Starul portughez Cristiano Ronaldo a devenit de-a lungul timpului mai mult un brand decât un mare fotbalist, iar muzeul CR7 pe care l-a construit în orașul natal Funchal (Insula Madeira) este plin de suveniruri interesante. Ghetele de aur și Baloanele de Aur câștigate de Ronaldo, precum și mii de fotografii, videoclipuri, tricouri vechi, dar și o statuie din ceară a fotbalistului lusitan sunt doar câteva dintre reperele pe care le vei găsi în acest muzeu.

Muzeul Diego Armando Maradona (Napoli)

Muzeul Diego Armando Maradona (Napoli)

Muzeul îi aduce un omagiu celui mai mare fotbalist care a jucat vreodată pentru SSC Napoli, Diego Armando Maradona. Acesta găzduiește o multitudine de artefacte, inclusiv gheata stângă cu care „El Pibe d´Oro” a marcat de două ori împotriva Belgiei în semifinalele Cupei Mondiale din 1986, precum și contractul pe care l-a semnat cu Napoli când s-a transferat în 1984. Inițiatorul acestei idei, Boby Chemmanur, un bijutier indian, a adus în acest muzeu o sculptură care îl înfățișează pe Maradona în momentul marcării celebrul gol cu mâna contra Angliei la Mundialul mexican.

Foto:123rf.com

Citește și: Care sunt stadioanele Cupei Mondiale de fotbal din Qatar

Urmărește-ne pe Google News