Cuprins:
Când te gândești la Italia, nu ai cum să nu te gândești și la cel mai des întâlnit preparat culinar de acolo și anume pastele. Folosite în rețete care mai de care mai interesante, pastele sunt ingredientul principal dintr-un preparat rapid și delicios. Vezi care sunt cele mai apreciate tipuri de paste, dar și câteva rețete savuroase de paste.
Calități nutritive ale pastelor
În lume, sunt peste 600 de tipuri de paste inventate. Fiecare se fabrică după rețete italientești cu ingrediente de bază precum făină de grâu și apă. În general, pastele sunt făcute din ou, făină de grâu și apă, și pot fi umplute cu legume, brânză sau carne, rețete care aduc un plus nutritiv, dar și un gust deosebit
Pentru o porție de 140 de grame de paste, calitățile nutritive sunt următoarele, aproximativ:
- 18 g carbohidrați;
- 160 calorii;
- 4 g proteine;
- 3 g fibre;
- 9 g grăsimi;
- 670 mg de sodiu;
- 40 mg de calciu;
- Sursă de Vitamina B3 Vitamina B6 Vitamina C.
10 tipuri de paste apreciate în întreaga lume
Spaghetti – sunt printre cele mai cunoscute și folosite paste italienești. Ele au luat naștere în Napoli și, chiar dacă la început aveau o lungime de 50 cm, în timp dimensiunea lor a ajuns la 25 de cm. Sunt cel mai des folosite în rețete de paste cu sos de roșii și brânză.
Paste farfalle – sunt pastele a căror denumire vine de la fluturi, deoarece forma lor chiar pare ca cea a unui fluture. Sunt îndrăgite și consumate des, mai ales în rețete ce au în compoziție spanac sau pesto.
Paste Bucatini – sunt pastele care se aseamănă cu spaghetele la formă, însă sunt puțin mai groase decât acestea, iar la interior au un orificiu. Sunt folosite adesea în toate rețetele de paste cu sos mult adăugat, spre exemplu în rețete de paste carbonara sau cele cu sos ricotta.
Paste Fusili – Apărute pentru prima dată în Italia de Nord, pastele Fusili se aseamănă cu forma unui fus și sunt folosite adesea în rețete cu sosuri variate precum sosuri de legume, pesto, de roșii, de brânză.
Paste Tortellini – Pastele mai poartă denumirea și de umbellico, deoarece au forma unui buric. Acestea sunt umplute cu brânză și se servesc alături de o mulțime de sosuri. Italienii consumă acest tip de apaste și în rețete de supă de găină.
Paste Taglierini – acest tip de paste au la bază un aluat care conține ou, ceea ce le face delicioase în orice rețetă în care sunt adăugate. Pastele Taglierini se prepară cu trufe, unt, dar și cu sosuri ce au în compoziție carne.
Paste Penne – unul dintre cele mai cunoscute tipuri de paste, acestea poartă denumirea de Penne, deoarece numele lor a fost inspirat de forma unui stilou. Sunt cunoscute două tipuri de paste Penne, cele care au o formă netedă la exterior, lisce, și cele care au striații la exterior, rigate. Pastele Penne poti fi folosite în orice rețetă, dar mai ales în rețeta de Penne al forno.
Paste Cannelloni – Printre primele tipuri de paste care au apărut în Italia, pastele Cannelloni se aseamănă cu niște tuburi, care au o umplutură la interior. De regulă, Cannelloni sunt umpluți cu brânză ricotta, ceapă și carne de vită.
Paste Bavette – sunt pastele care provin din Genova și au forma unor spaghete plate. Aceste paste pot fi folosite în rețete cu carne și legume.
Paste Rigatoni – sunt pastele des consumate în Italia, cu striații exterioare și o formă ce le permite să fie adăugate în orice rețetă cu carne, sos de roșii și mozzarela.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4Denumirea pastelor în funcție de aspectul lor
Tipuri de paste lungi – Spaghete, Macaroane, Vermiceli, Tagliatele, Fetucine, Bucatini, Linguine.
Aceste tipuri de paste pot fi subțiri, groase, drepte, tubulare, lungi, late, odulate sau sub forma unui ghem, așa cum sunt tagliatelele.
Tipuri de paste scurte – Penne, Fusilli, Farfalle Cannelloni, Anelletti, Conglie, Canneroni, Macaroni, Gnocchi, Stelle, Spirallini, Tortiglioni.
Aceste tipuri de paste scurte pot avea formă de fundiție, spirale, scoici, melci, inele, chiar și literele alfabetului.
Tipuri de paste umplute – Ravioli, Fagottini, Pansoti, Mezzelune, Agnollotti, Cappellaci.
Aceste tipuri de paste pot fi umplute cu brânzeturi, dar și piureuri de legume, ciuperci sau carne.
Top 3 rețete cu paste
Paste Carbonara
Ingrediente
- 200 g spaghete;
- 120 g pancetta (șuncă);
- 2 ouă;
- 1 gălbenuș de ou;
- 150 g parmezan ras;
- 60 ml vin alb sec;
- 2 linguri pătrunjel tocat;
- sare și piper după gust.
Mod de preparare
Fierbe spaghetele conform instrucțiunilor de pe pachet. La final, scurge-le bine. În timp ce apa de la paste dă în clocot, taie în fâșii mici pancetta și pune la călit într-o tigaie mare, la foc mic, cam 10 minute, până devine ușor crocantă.
Într-un bol mic, bate ouăle cu gălbenușul, asezonează cu piper și adaugă jumătate din cantitatea de parmezan. Când pancetta s-a rumenit, adaugă vinul în tigaie. Amestecă-l bine cu sosul rămas de la carne. Dă tigaia de pe foc. Adaugă spaghetele făcute în tigaie și amestecă bine.
Toarnă ouăle bătute în tigaie și continuă să amesteci în același timp. Căldura de la spaghetele fierbinți și tigaia încinsă vor ajuta la gătitul ouălor. Presară pătrunjel peste și servește cu restul de parmezan.
Paste Arrabiata
Ingrediente
- 450 gr paste;
- 430 gr sos de roșii;
- 6 căței de usturoi pisați;
- 1 linguriță fulgi de ardei iute;
- 1/2 linguriță ulei de măsline;
- o mână de pătrunjel proaspăt tocat;
- sare și piper după gust;
- Opțional : parmezan ras deasupra.
Mod de preparare
Pune pastele la fiert. Încinge uleiul într-o tigaie. Adaugă usturoiul pisat și fulgii de ardei iute și lasă la sotat până se rumenește ușor usturoiul (2-3 minute). Toarnă sosul de roșii cu jumătate de cană de apă. Amestecă, micșorează focul și lasă la făcut 10 minute.
Scurge pastele când sunt gata. Adaugă pătrunjelul peste sos și toarnă apoi totul peste paste. Presară pătrunjel deasupra, dacă vrei, înainte de servire. Rețeta de bază este una considerată picantă, dar poți decide tu intensitatea condimentelor folosite.
Paste cu pui
Ingrediente
- 300 gr paste (după preferințe);
- 500 gr piept de pui;
- 1 ceapă sau o legătură de ceapă verde:
- 2-3 linguri ulei;
- 3 căţei de usturoi;
- 500 g roşii;
- 1 linguriță pastă de roşii;
- sare piper;
- 1/2 linguriță oregano;
- 50 g unt;
- 1 lingura pesmet;
- 100 g brânză (telemea ușoară).
Mod de preparare
Pastele se fierb în apă cu sare conform instrucţiunilor de pe pachet. Se trec printr-un jet de apă rece şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. Pieptul de pui se spală, se taie cubuleţe şi se prăjeşte într-o tigaie încinsă. Se adaugă ceapa tocată mărunt, se căleşte uşor şi se stinge cu jumătate de pahar cu apă.
Se lasă să fiarbă înăbuşit până scade tot sosul, apoi se adaugă roşiile decojite, tocate mărunt şi pasta de roşii. Se condimentează după gust cu sare, piper, usturoi şi oregano.
Se unge un vas termorezistent cu unt şi se tapetează cu pesmet. Se pun pastele fierte, apoi se adaugă câteva cubuleţe de unt şi sosul de roşii cu pui. Deasupra se rade brânza şi se gratinează în cuptorul încins, la foc potrivit, 10-15 minute.
Citește și: Rețete de băuturi de vară cu cafea