Cremă de zahăr ars cu zmeură și bezele

Ingrediente: 1 litru de lapte, 8 gălbenușuri, 4 albușuri, 425 g zahăr, un baton de vanilie și o linguriță de esență de vanilie, fructe de pădure.

Preparare: pentru bezele, se bat bine albușurile, se adaugă 225 g zahăr și esența de vanilie și se bat din nou, până se obține o compoziție fermă și lucioasă. Se formează bezele, cu lingurița sau cu un poș, în tava tapetată cu hârtie de copt. Se bagă pentru o oră în cuptorul preîncălzit – la 140 de grade Celsius în primele 30 de minute, apoi la 120 de grade, ca să nu se ardă. Se lasă la răcit.

Pentru caramel, se topesc 100 g zahăr în două linguri de apă, pe foc. Când capătă o culoare brună, se toarnă în forme (din ceramică, sticla termorezistentă sau silicon). Se încălzește laptele (fără a-l fierbe!) și se pun în el câteva semințe din batonul de vanilie + tija. Se bat gălbenușurile cu zahărul rămas (până se topește zahărul), se încorporează apoi laptele călduț infuzat cu vanilie, se amestecă bine și se toarnă în forme, peste caramel. Se bagă formele în cuptor, la bain-marie (așezate într-o oală sau într-o tavă cu apă), la 160 de grade, pentru 35 de minute. Se servesc reci, ornate cu zmeură și bezele.

Pain perdu

Ingrediente (pentru două persoane): cozonac cu cacao si stafide, fructe roșii (căpșune, afine, coacăze), două ouă, 150 ml smântână pentru frișcă (32% grasime), un pic de frișcă bătută, sirop de arțar, o lingură-două de zahăr, unt gras (80%) pentru prăjit.

Preparare: se bat ouăle cu zahărul, apoi se încorporează frișca lichidă. Se taie două felii groase de cozonac (cam de trei degete) și se scufundă în amestecul preparat, apoi se scurg un pic și se pun la prăjit în unt încins, într-o tigaie. După ce au devenit aurii, se scot pe hârtie absorbantă, apoi se aranjează în farfurii astfel: se pun câțiva stropi de sirop de arțar, feliile de cozonac tăiate pe diagonală, câte două linguri de frișcă, fructe și din nou câțiva stropi de sirop.

Lapte de pasăre

Ingrediente: 4 ouă, 150 ml lapte, 70 g zahăr + încă 4 linguri, o jumătate de baton de vanilie, 50 ml smântână lichidă pentru frișcă.

Preparare: se freacă gălbenușurile cu 70 g zahăr și se adaugă treptat laptele, după care se pune la bain-marie și se amestecă totul până se îngroașă bine. La final, se adaugă smântâna lichidă și semințele din batonul de vanilie. Sosul de vanilie obținut se ține în apă rece, ca să nu se taie.

Se bat albușurile cu cele 4 linguri de zahăr până se obține o bezea, după care se pune compoziția într-un recipient de plastic și se bagă în cuptorul cu microunde cam un minut.

Când e totul gata, puteți aranja farfuriile după dorință și imaginație. Sfatul meu e să ornați cu fulgi de migdale, fiindcă sunt potriviți ca textură cu acest desert, iar rezultatul va fi unul delicios.

 
 

Urmărește-ne pe Google News