Cuprins:
Cunoaștem cu toții faptul că vremea este câteodată atât de imprevizibilă, încât îi poate lua prin surprindere până și pe experții meteorologi. Ploile torențiale, furtunile, tornadele, uraganele, tunetele și fulgerele sunt fenomene meteorologice care au început să-și facă din ce în ce mai des apariția și care pot face adevărate ravagii în întreaga lume, lăsând în urmă pagube materiale însemnate și victime în rândul oamenilor.
Mama Natură are „obiceiul” să ne surprindă uneori cu fenomene absolut bizare, pe cât de neobișnuite, pe atât de terifiante, unele dintre acestea fiind de-a dreptul apocaliptice. În cele ce urmează îți vom prezenta o listă cu unele dintre cele mai ciudate fenomene meteorologice extreme pe care oamenii le-au observat de-a lungul istoriei.
Cascada cu sânge din Antarctica
Cascada cu sânge din regiunea McMurdo (estul Antarcticii) dă impresia unui şuvoi imens de sânge care „pătează” gheţarul Taylor de un alb imaculat şi care se varsă în lacul Bonney. Fenomenul care pare desprins din filmele de groază a fost văzut pentru prima dată în 1911, scrie Holidify.com. Lichidul de un roşu aprins nu este, evident, sânge și nici apă care a căpătat această culoare din cauza algelor roşii, aşa cum au speculat primii oameni de ştiinţă ajunși în Antarctica. Misterul a fost elucidat în 2017, atunci când o echipă de cercetători de la Universitatea Fairbanks din Alaska a descoperit că nuanţa purpurie provine de la un lac subglaciar foarte sărat. Se pare că, în urmă cu circa două milioane de ani, un corp de apă hipersalin a rămas prins sub gheţarul Taylor, izolat de lumină, oxigen şi căldură.
Plaja ascunsă din Mexic
Denumită Playa Del Amor, care în traducere liberă înseamnă Plaja Dragostei, acest loc secret cu adevărat magic se află pe o insulă din Arhipelagul Marieta, la doar câțiva kilometri distanță de coasta mexicană. Potrivit cercetătorilor, plaja ascunsă este, în esență, un crater produs pe una dintre insule în urma exploziei unei bombe la începutul anilor 1900, atunci când autoritățile mexicane testau diferite materiale explozibile. Ulterior, odată cu trecerea timpului, mareele au umplut gaura cu apă şi cu nisip, creând astfel un loc ferit în care se poate sta la plajă şi unde se pot practica sporturi acvatice departe de ochii lumii. Playa Del Amor nu este vizibilă din exteriorul insulei, dar vizitatorii pot ajunge la ea printr-un tunel lung de 24 de metri care leagă porţiunea izolată de ocean.
Bulele de metan îngheţate din Canada
Aceste bule înghețate pot fi văzute în timpul iernilor pe lacul Abraham (Alberta, Canada). Ele seamănă nu nişte farfurii zburătoare care au căzut în apă şi au îngheţat sau cu meduze care au fost criogenate cu câteva sute de ani în urmă. De fapt, aceste bile de gheaţă sunt pungi de gaz care, odată blocate sub apă şi îngheţate, formează un peisaj cu adevărat spectaculos. Bulele cu gaz se formează atunci când frunzele moarte, iarba ori animalele cad în apă, se scufundă şi sunt măcinate de bacterii, producând astfel o cantitate imensă de metan. De aceea, un singur chibrit aprins în această zonă poate provoca o explozie de proporții. Bulele se sparg în mod natural la începutul primăverii, iar gazul eliberat sub formă de bule se transformă mai apoi în mii și mii de discuri albe care, la contactul cu apa, îngheaţă.
Lacul roz Hillier din Australia
Natura le oferă celor care călătoresc cu avionul pe deasupra regiunii de vest a Australiei o privelişte cu adevărat specială. Este vorba despre lacul Hiller, o întindere de apă sărată de culoarea roz a gumei de mestecat, care are 600 de metri lungime și 250 de metri lățime. Descoperit în anul 1802, acest lac unic în lume se află pe insula Middle, cea mai mare dintre insulele situate în Arhipelagul Recherche din regiunea Goldfields-Esperance, în largul coastei de sud a Australiei de Vest. Este înconjurat de un inel subțire de nisip, de o pădure deasă de arbori de eucalipt de un verde-smarald și de apele oceanului.
Stâlpii de lumină din SUA, Canada și Arctica
Un alt fenomen meteorologic deosebit îl reprezintă stâlpii de lumină vizibili în Arctica și, de asemenea, în unele zone din SUA și din Canada, unde este extrem de frig. Acești stâlpi sunt, în esență, niște fascicule de lumină subțiri și înalte care par că provin de la o navă spațială extraterestră. Aceste fascicule de lumină sunt vizibile pe timpul nopții și pare că se întind de la pământ până la cer. Această iluzie optică este creată de aerul rece care transformă umiditatea din atmosferă în cristale de gheață, care coboară apoi încet spre pământ. În momentul în care sursele de lumină din zonă, așa cum este cazul stâlpilor de iluminat stradal, lovesc aceste cristale, efectul are ca rezultat o iluzie de lumină extraordinară.
Cercurile de Zâne din Namibia
De-a lungul pășunilor aride din deșertul Namib (n.n. – numele Namib este de origine Khoekhoegowab și înseamnă „loc vast”), oamenii sunt întâmpinați de un peisaj mirific, diferit de orice alt deșert. Aici există zeci de mii de petice de sol circulare fără nici o plantă, cu diametre cuprinse între 2 şi 15 metri, aranjate în forma unui fagure, care se întind pe aproximativ 2.500 de kilometri. Aceste cercuri, cunoscute sub denumirea de Cercurile de Zâne, arată ca şi cum mii de termite uriaşe au măcinat covorul vast al reliefului din zonă. Misterul a fost deslușit de-abia în 2017, atunci când Corina Tarnița, o matematiciană originară din Craiova care studiază termitele din Africa la Universitatea Princeton (New Jersey), a descoperit că aceste petice au apărut din două motive: vegetație lipsită de apă și prezența termitelor de nisip. Ca să stocheze apa, aceste insecte sapă în sol forme rotunde şi consumă rădăcinile plantelor pentru ca nisipul şi straturile inferioare să absoarbă ploaia. În schimb, pentru a justifica frumuseţea ireală a acestui fenomen, locuitorii din zonă spun că Cercurile de Zâne nu sunt altceva decât urmele paşilor zeilor.
Lacul de turcoaze din Rusia
Situat în sudul Siberiei, lacul Baikal este cel mai vechi lac din lume, fiind descoperit de ruși în anul 1643. De asemenea, este cel mai întins lac de apă dulce (31.722 kmp), cel mai adânc (744 m) și este considerat unul dintre cele mai limpezi lacuri din lume. În același timp, în apropierea acestuia se află băi termale în care apa fierbinte curge chiar și în timpul celor mai aspre ierni. Însă, dincolo de toate acestea, trebuie menționat fenomenul extraordinar care este vizibil în timpul iernilor. Apa cristalină a lacului îngheață atunci când temperaturile coboară mult sub zero grade, iar formațiunile de gheață rezultate sunt de-a dreptul uluitoare. Acestea sunt de culoarea turcoaz și strălucesc în lumina soarelui întocmai ca bijuteriile decorate cu renumita piatră prețioasă.
Norii de tip „pâlnie” din SUA
În urmă cu aproximativ opt ani, locuitorii orașului californian Stockton (SUA) au observat pe cer o gaură imensă, iar mulți dintre ei s-au speriat după ce s-a speculat că aceasta ar fi fost cauzată de o navă spațială extraterestră sau de o gaură de vierme intergalactică. În realitate nu a fost vorba despre altceva decât de un nor de tip „pâlnie”. Norii de altitudine mare Cirrocumulus și cei de altitudine medie Altocumulus conțin apă îngheţată, iar oamenii de ştiinţă spun că, atunci când avioanele străpung acești nori, se declanșează procesul de formare a gheţii și cel de cristalizare. Trecerea aerului în jurul elicelor și aripilor aeronavei face ca aerul să se extindă și să se răcească rapid, determinând formarea unor cristale de gheață care apoi capătă forma unei găuri. O altă explicaţie ar fi aceea că norii de tip „pâlnie” reprezintă punctele slabe din câmpul magnetic al Pământului, care permit radiaţiei ionizate să ajungă şi să încarce anumite părţi din atmosferă, împingând astfel particulele în acele zone unde se află găurile.
„Oglinda cerului” din Malaezia
De două ori pe lună, atunci când este lună nouă și lună plină, turiștii pot vedea o reflexie clară a cerului în apele de pe marginea plajei Sasaran din Kuala Selangor. Acest fenomen natural extraordinar este vizibil doar câteva ore în fiecare dintre aceste zile și doar când mareele sunt scăzute. Astfel, nisipul neted al plajei și nivelul scăzut al apei creează împreună o priveliște incredibilă, care este cunoscută sub denumirea de „Oglinda cerului”. De altfel, fenomenul este unul dintre principalele puncte de atracție ale insulei secrete malaeziene, unde se poate ajunge doar cu barca într-o plimbare ce durează aproximativ 30 de minute. Acest loc unic este scufundat în apă pentru cea mai mare parte a anului, făcându-l o destinație neexploatată și misterioasă. „Oglinda cerului” a fost cândva unul dintre cel mai bine păstrate secrete din Kuala Selangor, un loc cunoscut cândva doar de localnicii satului de pescari.
Aurora boreală din SUA, Canada, Alaska, Groenlanda, etc.
Acesta este unul dintre cele mai cunoscute și mai încântătoare fenomene optice naturale. Aurora boreală este vizibilă în nopțile senine începând cu sfârșitul lunii august și până în aprilie, în zonele reci de pe Terra. Acest fenomen este rezultatul coliziunilor dintre moleculele gazoase din atmosferă cu particulele încărcate electromagnetic provenite de la Soare, scrie AtlasandBoots.com. Variaţia de culoare este dată de tipul de molecule gazoase implicate în reacţie. Cea mai des întâlnită culoare este galben-verzui și este produsă de moleculele de oxigen situate la o înălţime de circa 96 km, în timp ce aurora boreală de culoare roşie este rară şi este produsă de particulele de oxigen situate la înălţimi de peste 320 km. Fenomenul este vizibil în regiunile nordice precum SUA, Canada, Alaska, Norvegia, Groenlanda și Islanda.
Citește și: Aurora boreală: mituri și curiozități. Unde și când se vede spectacolul celest
Foto: Shutterstock/ 123rf.com