Cuprins:
Cele mai cunoscute dulciuri columbiene și cum se pregătesc
Țările din America de Sud știu cum să facă deserturi bogate, și delicioase, iar Columbia nu este diferită. Bucătăria combină inteligent ingrediente simple, cum ar fi laptele, zahărul sau ouăle, și le îmbină pentru a face deserturi consistente și pline de savoare, care sunt perfecte pentru întreaga familie.
Arroz con Leche (Budincă de orez sau orez cu lapte)
Un desert extrem de popular în bucătăria sud-americană și în multe alte bucătării din întreaga lume, arroz con leche este un preparat simplu și sănătos preferat din orez gătit cu lapte și alte ingrediente precum coajă de portocală, esență de vanilie și scorțișoară. Textura sa bogată și cremoasă și aroma reconfortantă au făcut din el un fel de mâncare iubit în țară de generații întregi.
Fiecare gospodărie columbiană are propria rețetă atunci când vine vorba de arroz con leche, iar printre ingredientele suplimentare populare se numără scorțișoara, stafidele și cuișoarele întregi. Poate fi savurat atât cald, cât și răcit, în funcție de preferințe.
Ingrediente:
- 1 l de lapte integral
- 75 g de zahăr pudră
- 2 bucăți de coajă de portocală
- 2 bucăți de coajă de lămâie
- 1 baton de scorțișoară
- 200 g de orez cu bob scurt (orez pentru budincă)
- ½ lingură de zeamă de lămâie
- 50-100 ml de smântână lichidă
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_5de0f979857e9ebbf4839d23f6289403.jpg)
Pune laptele într-o cratiță cu fundul gros și adaugă zahărul, coaja de citrice și scorțișoara. Se aduce încet la fierbere, amestecând pentru a ajuta zahărul să se dizolve, apoi se ia cratița de pe foc și se lasă aromele să se infuzeze timp de aproximativ 30 de minute.
Adu din nou la fierbere, adaugă orezul, apoi reduc imediat focul și gătește ușor timp de 30 de minute, amestecând din când în când.
Asigură-te că orezul nu se „prinde” pe fundul cratiței. Lasă să se răcească, îndepărtează batonul de scorțișoară și coaja, apoi adaugă sucul de lămâie și câtă smântână lichidă dorești pentru a obține consistența pe care o preferi.
Dacă orezul pare prea gros, adaugă mai mult lapte. Servește cu scorțișoară deasupra.
Postre de Natas (Budincă de lapte)
Un desert tipic din regiunea andină a Columbiei, postre de natas este o budincă de lapte formată din lapte, ouă și zahăr.
Se prepară aducând laptele la fierbere în mod repetat și îndepărtând straturile de smântână care se formează deasupra, până când se formează o budincă groasă asemănătoare iaurtului.
Odată răcit, columbienilor le place să îmbunătățească aroma acestui desert simplu, dar sățios, adăugând ingrediente suplimentare, cum ar fi câteva picături de rom.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_fc288e93fea0efd45509d2d707f911e0.webp)
Ingrediente:
- 3,7 l de lapte integral
- 400 g zahăr
- 4 gălbenușuri de ou
- Stafide după gust
- Rom după gust
Adu laptele la fiert la foc mediu, lăsându-l să stea câteva secunde. Apoi, cu ajutorul unei furculițe, îndepărtează crema care se formează deasupra și păstreaz-o într-un recipient.
Repetă acest proces până când nu se mai formează cremă sau nata.
Într-un vas mic se prepară un sirop cu zahărul și o cană din laptele rămas în oală.
Bate gălbenușurile cu ajutorul unui mixer electric până devin palide și adaugă-le în sirop, amestecând până când sunt bine încorporate. Adaugă stafidele, romul și crema (natas).
Se amestecă foarte atent și se lasă să fiarbă la foc mic aproximativ 10 minute, fără a amesteca.
Se transferă în farfurii de servire individuale și se lasă să se răcească la frigider.
Se servesc reci.
Obleas con Arequipe (Sandviș de vafe cu umplutură)
Acest desert favorit din America Latină combină două dulciuri îndrăgite pentru a obține un desert minunat de simplu și de indulgent. Acest dulce constă într-un sandviș de obleas, un tip de vafe subțiri și crocante, cu o umplutură bogată de arequipe, un caramel bogat, lipicios și vâscos, cunoscut și sub numele de manjar blanco în alte regiuni din Columbia, și strâns înrudit cu dulce de leche, unul dintre cele mai iubite creme dulci din Argentina și America Latină.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_8c37737ee198b0279df659795255d14f.webp)
Ingrediente:
- Pentru arequipe (cremă)
- 2,8 l de lapte integral
- 625 g de zahăr
- ½ linguriță de bicarbonat de sodiu
- ¼ linguriță de sare
- 1 baton de scorțișoară
Într-o oală medie, combină toate ingredientele și adu la fierbere.
Redu focul la mediu-mic, amestecând des cu o lingură de lemn timp de aproximativ 3 ore sau până când culoarea se schimbă în caramel și amestecul este gros ca o budincă. Se lasă să se răcească.
Foile din acest desert seamănă perfect cu sărățelele rotunde pe care le găsești la noi în comerț. Caută unele fără sare, simple și umple-le cu această cremă. Chiar și dacă sunt puțin sărate va contrasta bine cu crema foarte dulce. Altfel, dacă ai un aparat de sărățele și poți face acele rondele subțiri și crocante, fă aluatul pentru sărățele, dar fără sare, și umple-le cu crema obținută, după ce a stat la rece.
Milhojas (Mille-feuille)
Milhojas este un produs de patiserie tradițional din America Latină, făcut din straturi de poluat pufos și crème patissière. Traducerea în limba engleză a cuvântului mihojas este „o mie de foi”. Poate fi considerată ca fiind versiunea sud-americană a tortului francez mille-feuille.
Este servit în mod tradițional la sărbători, cum ar fi petreceri aniversare și sărbători în Argentina, Bolivia, Chile, Columbia, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Mexic, Peru, Portugalia, Spania, Uruguay, Venezuela.
Se crede că Milhojas își are originea în orașul Valencia, Spania, în secolul al XVIII-lea. Prăjitura a devenit rapid un desert popular în întreaga Spanie și Portugalia și, în cele din urmă, a ajuns în America Latină, unde rămâne un deliciu preferat și astăzi.
Ingrediente:
- 1 pachet de aluat de foietaj pufos
- Făină
- Puțin zahăr tos
- Pentru cremă
- 500 ml de lapte integral
- 55 g de zahăr pudră
- 55 g amidon de porumb
- 70 g de zahăr tos
- 2 gălbenușuri de ou
- 1 ou
- 2 linguri de unt
- 1 linguriță de vanilie
Scoate foile de patiserie din congelator și pune-le la temperatura camerei pentru a le dezgheța. Acest lucru va dura aproximativ 1-2 ore.
Preîncinge cuptorul la 200 de grade.
Se presară făină pe suprafața de lucru și se presară puțină făină pe foaia de aluat. Aplatizează aluatul cu ajutorul unui sucitor.
Așează aluatul pe o tavă tapetată cu hârtie pergament și presară cu zahăr granulat după gust. Fă găuri cu ajutorul unei furculițe, pe toată foaia de aluat pentru a nu se ridica prea mult.
Coace timp de 15 minute sau până când se rumenește.
Scoate din cuptor și lasă să se răcească complet.
Se taie în dreptunghiuri uniforme. Pentru stratul de cremă: Pune laptele și zahărul tos într-o cratiță și fierbe.
Amestecă amidonul de porumb și zahărul pudră într-un bol. Bate gălbenușurile de ou și oul mare și adaugă-le la amestecul de amidon de porumb.
Adaugă încet amestecul de lapte în amestecul de ouă și învârte constant. Se pune înapoi în cratiță și se pune din nou pe foc până când dă în clocot.
Se ia de pe foc și se adaugă vanilia și untul. Se acoperă cu folie de plastic și se dă la frigider până se răcește complet.
Pentru a asambla prăjitura Milhojas:
Pentru a asambla o prăjitură Milhojas, se așază stratul de cremă pe două dreptunghiuri, apoi se suprapune cu un dreptunghi simplu deasupra, folosind în total 3 dreptunghiuri pentru o singură porție.
Se ornează cu fructe sau cu toppingul dorit. Se presară cu zahăr pudră.
Cuajada con Melao (Brânză cu miere)
Unul dintre deserturile clasice ale capitalei Bogota și ale împrejurimilor sale verzi este cuajada con melao. Acest desert tradițional simplu, dar dulce și sănătos, constă în servirea unei porții de brânză cremoasă, făcută din lapte de vacă, cu un strat superior de melao, un lichid dulce de zahăr topit în apă.
Melao-ul bogat și super dulce, combinat cu brânza sărată, formează o combinație echilibrată, iar servit cald, acesta este felul de mâncare perfect dacă ai poftă de ceva simplu și rapid.
Ingrediente:
- Pentru cuajada (brânză)
- 2 litri de lapte integral proaspăt.
- 50 de mililitri de oțet alb.
- 1/4 pastilă de cheag sau 5 picături de cheag
- Pentru melao (sirop)
- 1 kilogram de zahăr panela sau brun ori zahăr muscovado
- 2 căni de apă
- Sucul de la ½ lămâie
Încălzește laptele câteva minute la foc mic, până când ajunge la 45 de grade.
Amestecați 1/4 cubuleț de cheag în 2 sau 3 linguri de apă. Se lasă până când este bine diluat.
Se lasă laptele să se răcească puțin până când ajunge la 43 de grade și se adaugă oțetul și amestecul anterior.
Adu recipientul la temperatura camerei pentru a forma cheagul. Se lasă să stea timp de aproximativ 30 de minute. Apoi se taie cheagul cu un cuțit în bucăți mici.
Pune cheagul într-o sită cu o pânză poroasă și lasă să se scurgă câteva minute pentru a elimina zerul.
După ce ai eliminat zerul, se pune cașul, încă în pânză, într-o formă, astfel încât să ia forma dorită.
Se lasă să stea timp de o oră și apoi se îndepărtează pânza.
Păstrează cașul în frigider până când este gata siropul. Pune panela într-o oală suficient de mare împreună cu apa.
Se fierbe la foc mediu până când panela este complet dizolvată. Se lasă să fiarbă până se îngroașă, amestecând constant cu o lingură de lemn.
După ce s-a îngroșat, adaugă sucul de lămâie pentru a preveni solidificarea sau îndulcirea amestecului.
Se pune o bucată de brânză în farfurie și se acoperă cu sirop de zahăr. Se servește rece.
Natilla colombiana (budincă de lapte cu scorțișoară)
Un element de bază al bucătăriei spaniole și extrem de popular în toată America Latină, cea mai mare diferență între natilla spaniolă tradițională și natilla columbiană este absența oului.
Versiunea columbiană este făcută din lapte, făină sau amidon de porumb, scorțișoară și zahăr brun, printre alte ingrediente, și este un preparat sănătos și sățios, asemănător cu o budincă de lapte sau cu un flan.
Acoperită cu scorțișoară, natilla este preparată în mod tradițional de Crăciun și este văzută ca un desert festiv, servit familiei, prietenilor și celor dragi în timpul sărbătorilor.
Ingrediente
- 700 ml lapte integral împărțit
- 55 g de zahăr granulat
- 100 g de zahăr panela sau zahăr brun
- 2 bețe de scorțișoară
- 30 g de amidon de porumb
- 1 lingură de unt nesărat
- scorțișoară măcinată pentru topping opțional
Într-o oală medie, pune 600 ml de lapte, zahărul granulat, panela sau zahărul brun și bețele de scorțișoară, amestecă bine cu o lingură de lemn.
Adu amestecul la fierbere la foc mediu. Imediat ce a ajuns la fierbere, se ia de pe foc și se pune pe o suprafață rece.
Într-un castron mediu, se amestecă încet amidonul de porumb cu restul de 100 ml de lapte.
Îndepărtează batoanele de scorțișoară din lapte și pune vasul la foc mediu mic. Adaugă amestecul de amidon de porumb și untul.
Amestecă continuu cu o lingură de lemn timp de aproximativ 8-10 minute, gătește până când amestecul este suficient de gros încât atunci când amesteci să poți vedea fundul cratiței timp de câteva secunde.
Toarnă amestecul într-o tavă pătrată sau într-o caserolă unsă cu unt. Pune la frigider timp de 2 ore sau peste noapte.
Se presară cu scorțișoară măcinată deasupra și se servește în felii, după ce s-a răcit bine.
Leche Asada (lapte prăjit)
Un dulce originar din Spania și popular în Columbia, Chile, Peru și în toată America Latină, leche asada se prepară dintr-o bază simplă de ouă, zahăr și lapte integral. Este asemănător cu o budincă în ceea ce privește ingredientele sale, dar în schimb este copt, creând un desert mai rustic, asemănător cu o cremă, cu un strat superior prăjit.
Ingrediente:
- 1 cutie de lapte condensat îndulcit
- 3 ouă mari
- 700 ml lapte integral
- 1 linguriță de extract de vanilie
- pentru caramel:
- 200 g de zahăr
- 56 g de apă
Preîncinge cuptorul la 180C. Acum poți face caramelul: Într-o oală mică, combină zahărul și apa, pune la foc mediu și lasă să fiarbă.
Este o idee bună să umezești pereții vasului pentru ca aceștia să nu devină plini de zahăr după aceea. Se lasă să dea în clocot, se reduce focul și se continuă să se fiarbă ușor până când se formează un caramel mediu palid (de culoarea ceaiului).
Acoperiți vasul de copt cu caramelul fierbinte, manevrând totul cu mare grijă și neapărat cu mănuși rezistente termic. Întoarce forma cu grijă, astfel încât caramelul să acopere pereții. Forma se va încinge, iar caramelul se va solidifica. Este normal.
Amestecă laptele condensat, laptele, vanilia și ouăle în blender sau într-un bol mare. Se toarnă peste vasul de copt caramelizat.
Se dă la cuptor până când se întărește și se rumenește, 50-60 de minute. Va crește în cuptor și apoi se va lăsa. Este normal să fie așa.
Se lasă să se răcească și se servește. Se păstrează la frigider.
Candil (băutură cremoasă pe bază de lapte)
Una dintre cele mai îndrăgite băuturi din Columbia, care este preparată peste tot, de la restaurante la gospodării.
Băutura este preparată din lapte integral fiert, la care se adaugă bețișoare de scorțișoară, gălbenuș de ou și zahăr, apoi se amestecă ușor până se obține o textură cremoasă delicioasă.
Ingrediente:
- 3 căni de lapte integral
- ¼ ceașcă de zahăr brun
- 2 bețe de scorțișoară
- 2 gălbenușuri de ou
- Scorțișoară măcinată pentru servire
Într-o oală medie se combină laptele, panela și batoanele de scorțișoară. Se aduce la fierbere la foc mediu-mic.
Într-un castron se bat gălbenușurile de ou și se toarnă aproximativ ½ cană de lapte cald peste gălbenușurile bătute și se amestecă bine, apoi se adaugă încet amestecul de gălbenușuri de ou în lapte și se amestecă bine din nou.
Se fierbe la foc mediu mic, amestecând constant, până când băutura începe să se îngroașe, dar nu să fiarbă. Se presară scorțișoară măcinată și se servește imediat.
Sursa foto: 123rf.com
Citește și: Ce este tacos. Cum se pregătește
Vezi rezultate finale BEC la alegerile prezidențiale din 4 mai 2025!
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_cc7bdecf4b1aa6c43ef342a2d4ed061f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_6cbc43564d522e155d319539030a37cb.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_5184fe3ecda2f56c9305b5b1bd74d6e5.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_a7077e9fb9c4d72f95bac6038b6a7d0a.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_52b8efaeb453aa05d10a4d0eb8d081de.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_5eeb01d9ba3d5ca35c061a5390046e27.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_648283af099392f3e6655eb624529a94.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_c849927189a300b8e5f319642ecc65ba.jpg)