Cuprins:
În cazul în care ai la dispoziție doar câteva zile ori câteva ore pentru a termina un proiect pentru la facultate ori un raport pentru la serviciu, însă nu ești sigur cum să redactezi un text fără să plagiezi termenii și expresiile de la unul sau de la mai mulți autori poți folosi unul dintre numeroasele site-uri care face rezumate. În cele ce urmează îți vom prezenta câteva dintre cele mai cunoscute și mai populare astfel de website-uri.
Ce sunt site-urile care fac rezumate
Creatorul de rezumat al articolului este un instrument online sau independent care te ajută să extragi ideile principale dintr-un articol de interes. În acest fel, în loc să fii nevoit să parcurgi tot textul și să te pierzi în detalii neesențiale, vei putea să citești un rezumat al acelui articol pentru a înțelege repede mesajul pe care autorul a vrut să-l transmită, scrie site-ul Geekflare.com.
Ideea unui astfel de instrument este acela de a condensa textul original, de a digera mesajul de bază și de a prezenta un rezumat într-o manieră lizibilă, astfel încât oricine să-l poată înțelege. Astfel, cititorul va putea să-și sporească abilitățile de citire sau de inspirație pentru a crea conținut autentic.
Trebuie menționat faptul că, deși pot fi extrem de utile pentru a obține o înțelegere rapidă a unui conținut extins, rezumatele nu vor înlocui niciodată lectura sau vizionarea integrală a textului original. Rezumatele sunt mai degrabă instrumente complementare, care îți oferă o privire de ansamblu și care te ajută să identifici ideile principale.
La ce se folosesc site-urile care fac rezumate
Website-urile specializate în redactarea unor rezumate reprezintă o resursă valoroasă pentru cei care doresc să obțină o informație sintetizată și, în acest fel, să economisească timp prețios. Fie că este vorba despre literatură, știri, discursuri motivaționale sau alte surse de informații, aceste platforme online oferă utilizatorilor un acces rapid și facil la rezumatele esențiale ale unui conținut detaliat, ajutându-i să fie mai eficienți în procesul lor de învățare și de înțelegere.
Fiecare dintre aceste website-uri se distinge printr-o serie de caracteristici și abordări, astfel încât internauții să poată alege în funcție de preferințele lor, dar și de tipul de conținut pe care îl doresc să fie rezumat. În plus, există și alte resurse online care oferă servicii de rezumare adaptate unor domenii specifice. Aici ne referim la rezumatele de știri sau la rezumatele pentru documentare și filme. Acestea pot fi de mare ajutor pentru cei care doresc să fie la curent cu cele mai noi și mai importante informații într-un mod succint și accesibil.
Citește și: Site-uri care te plătesc pentru poze – cum poți să faci bani din fotografie
Cum se folosesc site-urile care fac rezumate
Prin utilizarea acestor instrumente online vei putea copia și lipi într-o casetă dedicată texte sau adrese URL ori vei putea să setezi o serie de parametri pentru cât de mult text dorești să fie rezumat. Apoi, printr-un singur click pe un buton vei obține rezumatul mult dorit.
Aceste site-uri sunt folosite de firmele mici și mijlocii și marile întreprindeeri pentru a monitoriza mass-media publică. De asemenea, proprietarii de website-uri și bloguri interacționează cu urmăritorii lor trimițând buletine informative (newslettere), care sunt în esență rezumate ale articolelor. În același timp, site-urile de rezumate pot fi folosite pentru a rezuma conținutul concurenților tăi și pentru a produce conținut original astfel încât să-ți îmbunătățești blogul sau site-ul și să-ți optimizezi motoarele de căutare (SEO).
Nu în ultimul rând, în sectorul juridic, astfel de instrumente online sunt utilizate în general pentru a rezuma contracte legale de sute de pagini în mici schițe (draft-uri) sau paragrafe de mici dimensiuni care pot fi citite cu ușurință.
Citește: Cele mai accesate site-uri din întreaga lume
Care sunt cele mai cunoscute site-uri care fac rezumate
În momentul de față, există o serie de platforme populare care sunt specializate în crearea de rezumate, fie pentru cărți, știri, documentare sau alte surse de informații. Aceste website-uri oferă utilizatorilor lor posibilitatea de a obține o înțelegere succintă și clară a conținutului extins, ajutându-i astfel să economisească timp și să obțină informații-cheie într-un mod concis și într-un timp cât mai redus.
Dacă ești în căutarea unui conținut de calitate, bine planificat, bine elaborat și bine documentat pentru o lucrare de cercetare, pentru un proiect, pentru un blog sau pentru o revistă de tehnologie vei avea nevoie de un rezumat de calitate. Iată câteva dintre cele mai cunoscute site-uri care fac astfel de rezumate:
- QuillBot: Poți să alegi să afișezi rezumatul folosind propoziții-cheie, însă, din păcate, limita de caractere în versiunea gratuită este de doar 600 de caractere, așa că nu vei putea crea rezumate pentru articole mai mari sau extrase de carte. Chiar și așa, acest instrument funcționează excelent dacă dorești să obții rapid un rezumat. Folosind AI și procesarea limbajului natural, instrumentul poate localiza cu ușurință informațiile- cheie din articol, păstrând în același timp contextul original.
- SparkNotes: Acesta este unul dintre cele mai populare site-uri de rezumate pentru literatură. Oferă rezumate detaliate, analize de personaje, comentarii critice și alte resurse care ajută cititorii să înțeleagă mai bine cărțile pe care le studiază.
- CliffsNotes: Similar cu SparkNotes, CliffsNotes este un site popular tot pentru rezumatele de cărți. Acestea includ informații despre intrigă, analize de personaje și teme, oferind cititorilor o perspectivă generală asupra lucrărilor literare.
- Tools4noobs: Pe această platformă poți introduce text sau o adresă URL, însă oferă și câteva opțiuni mai complicate care permit să specifici tipul de rezumat pe care îl cauți. Rezumatul pare să prezinte propoziții din text fără o ordine anume, notează site-ul MakeTechEasier.com (spre ex.: propoziția introductivă a fost listată la numărul 8 în prezentarea generală). Rezultatele pentru eșantionul de non-ficțiune puțin mai scurt au fost mult mai bune. Textul prezenta o progresie ordonată a ideilor.
- TextSummarization: Acest site păstrează lucrurile cât mai simple pentru ca oricine să-l poată utiliza. Îți permite să copiezi și să lipești adresa URL a unui articol online, iar acesta va scana pagina și va converti articolul în atâtea propoziții câte vei alege tu. De asemenea, poți să copiezi și să lipești textul tău în căsuța dedicată de text. TextSummarization va converti un eșantion mare de text în doar câteva propoziții scurte, astfel încât esența conținutului s-ar putea pierde. Poți încerca să mărești numărul de propoziții din rezumat dacă ai nevoie să rezumi un text mai mare, însă, în general, funcționează cel mai bine pentru texte mai scurte.
- BookRags: Acest site oferă rezumate, analize literare și ghiduri de învățare pentru cărți, piese de teatru și poezii. Utilizatorii pot accesa rezumatele pentru a obține o înțelegere rapidă a poveștilor și a elementelor literare importante.
- Blinkist: Avem de-a face cu o platformă care oferă rezumate și sinteze ale cărților non-ficțiune într-un format ușor de citit sau de ascultat. Utilizatorii pot accesa rezumatele scurte pentru a obține idei-cheie dintr-o varietate de cărți din diverse domenii.
- Resoomer: Acest instrument permite încărcarea sau lipirea textului într-o casetă de text. Odată ce vei apăsa butonul roșu programul va rezuma automat textul. Totuși, nu este singura opțiune, ci poți opta pentru modul „Manual” unde poți selecta cât de mare dorești să fie abstractul. Nu există limită de caractere, așa că textul tău poate fi atât de mare cât dorești. Reține că, în astfel de cazuri, rezumatul poate suferi de o pierdere a detaliilor, dintre care unele ar putea fi esențiale pentru înțelegerea lucrării sau a intrigii. După ce a fost generat, rezumatul îl poți salva ca PDF sau ca document pe laptop.
- IntelliPPT: Unul dintre cele mai recente instrumente de făcut rezumate disponibile online permite să încarci documente Word sau PDF, precum și să copiezii și să lipești text într-o casetă, după care îl va rezuma în doar câteva secunde. Deși instrumentul funcționează rapid, textul rezultat nu curge întotdeauna într-o singură secvență, asta din cauză, probabil, că unele detalii au fost omise în prezentarea generală. IntelliPPT prezintă performanțe mai bune dacă încerci să rezumi o lucrare științifică mai degrabă decât un extras de carte de ficțiune. Este posibil să poți remedia asta setând un procent mai mare pentru dimensiunea rezumatului.
- Smmry: Platforma are stilul de branding al unui site îndrăzneț de la sfârșitul anilor ʼ90, însă nu te lăsa păcălit deoarece este un instrument grozav de făcut rezumat. Astfel, Smmry îți permite să lipești adrese URL sau să introduci text și poți încărca fișiere de pe laptop dacă îți este mai ușor. De asemenea, Smmry face o treabă floarte bună prin păstrarea fluxului logic al textului atât pentru mostrele de ficțiune, cât și pentru cele non-ficțiune. Smmry nu pare să aibă o limită de caractere setată așa că poți rezuma porțiuni mai mari de text folosind acest instrument.
Foto: Shutterstock
Citește și: Cele mai bune site-uri care te plătesc ca să scrii
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!