Orice rețetă de prăjitură de casă are la bază câțiva pași simpli, dar importanți, pe care dacă îi urmezi vei reuși să realizezi prăjitura perfectă. Iată care sunt greșelile pe care nu ar trebui să le faci atunci când coci prăjituri, deoarece îți pot ruina preparatul.

Greșeli pe care nu trebuie să le faci când coci prăjituri

Fiecare rețetă are câțiva pași în ceea ce privește modul de preparare. Ai putea crede că nu este atât de important să respecți întocmai rețeta, însă, în realitate, un singur pas greșit îți poate compromite desertul, iar gustul final să nu fie deloc cel așteptat. Iată ce greșeli comune fac gospodinele atunci când coc prăjituri.

Nu se cerne făina

Dacă ai fost atent, orice rețetă în care se folosește făină specifică faptul că aceasta trebuie cernută înainte. Acest pas nu trebuie sărit, deoarece făina joacă cel mai important rol în formarea blatului prăjiturii. Dacă nu este cernută, poate avea cocoloașe, care ar putea arăta inestetic în prăjitură, iar blatul poate să nu crească la forma dorită.

Descoperă care sunt cele mai bune prăjituri cu portocale.

Nu se amestecă suficient compoziția

Toate ingredientele folosite pentru realizarea prăjiturii trebuie amestecate pentru a se omogeniza compoziția, iar asta presupune amestecarea până în momentul în care făina folosită este complet absorbită, iar aluatul este unul ferm sau cremos, în funcție de rețetă.

Ideile care să-l convingă pe Donald Trump să sprijine „planul de victorie” al Ucrainei asupra Rusiei: „Lingușiri, profituri, pace”
Recomandări
Ideile care să-l convingă pe Donald Trump să sprijine „planul de victorie” al Ucrainei asupra Rusiei: „Lingușiri, profituri, pace”

Se amestecă prea mult compoziția

Dacă mai sus am specificat că este important să amesteci compoziția prăjiturii, de asemenea, este foarte important să nu o amesteci în exces. Dacă vei amesteca prea mult compoziția unui blat, fie cu telul, fie cu mixerul, blatul poate suferi modificări în momentul coacerii, respectiv poate rămâne un blat scăzut, şi nu unul pufos, așa cum ar trebui să iasă.

Respectă întotdeauna pașii rețetei și amestecă doar atât cât este nevoie, până când observi că ingredientele s-au omogenizat.

Nu se nivelează aluatul în tava de cuptor

Pentru a avea în final o prăjitură cu un aspect perfect, înainte de a o da la cuptor, atunci când pui compoziția în tavă, nu uita să nivelezi aluatul cu ajutorul unei spatule.

Acest pas va ajuta ca la final, atunci când prăjitura este coaptă, să aibă un aspect uniform, iar crema care este folosită ulterior să se așeze perfect.

Se deschide de prea multe ori ușa cuptorului

Din dorința de a verifica prăjitura pentru a se asigura că rețeta este în parametri normali, gospodinele deschid de prea multe ori ușa cuptorului, iar acest lucru nu face decât să afecteze blatul.

Odată cu deschiderea ușii cuptorului se vor produce variații de temperatură, iar asta poate duce la afectarea compoziției aluatului. Mai exact, acesta nu se mai umfla așa cum ar trebui.

Prima ninsoare în București. Imagini cu primii fulgi de zăpadă din acest sezon
Recomandări
Prima ninsoare în București. Imagini cu primii fulgi de zăpadă din acest sezon

Există o regulă în bucătărie, aceea a celor 20 de minute. Se spune că nu este indicat să umbli la prăjitura din cuptor în primele 20 de minute după ce ai pus tava înăuntru.

Știi să faci aceste prăjituri cu lămâie?

Blatul prăjiturii este scos prea repede din cuptor

Atunci când blatul este rumenit la suprafață, multe gospodine sunt de părere că acesta este copt și preferă să îl scoată din cuptor, fără să facă testul scobitorii.

Blatul poate fi ușor rumen, însă în interior aluatul poate fi crud, iar asta se poate verifica doar cu o scobitoare sau un pai. Se pune în mijlocul aluatului, iar dacă atunci când este scos este perfect curat, înseamnă că blatul este copt. În schimb, dacă atunci când este scos iese și aluat, înseamnă că mai are nevoie de coacere.

Se taie blatul înainte să se răcească

Orice aluat copt și proaspăt scos din cuptor trebuie lăsat să se răcească atât timp cât are nevoie. Dacă va fi tăiat imediat cu un cuțit sau va fi băgat la frigider, atunci aluatul se va distruge, fie se va prăbuși, fie se va lipi de tavă, iar rețeta de prăjitură nu mai poate fi dusă la bun sfârșit.

Nu se folosește hârtie de copt

Hârtia de copt este un accesoriu ce nu ar trebui să lipsească din prepararea prăjiturilor cu blat dens, pufos. Chiar dacă în cazul anumitor prăjituri se poate unge tava cu unt sau ulei, hârtia de copt este esențială pentru ca blatul să nu se lipească de tavă. Unde mai pui că, imediat cum se răcește prăjitura, hârtia de copt se desprinde instant de pe blat.

Silviu Prigoană a murit. Avea 60 de ani și i s-a făcut rău într-un restaurant din Bran
Recomandări
Silviu Prigoană a murit. Avea 60 de ani și i s-a făcut rău într-un restaurant din Bran

Ingrediente reci sau ingrediente la temperatura camerei

Fiecare rețetă în parte are propriul mod de preparare. Dacă unele rețete au nevoie de ingrediente reci, de la frigider, în momentul pregătirii, alte rețete au nevoie de ingrediente la temperatura camerei. Nerespectarea acestor pași poate ruina forma finală a blatului prăjiturii.

Nu se încinge cuptorul în prealabil

Cuptorul trebuie încălzit în prealabil pentru orice rețetă de prăjitură care necesită coacere. În caz contrar, aluatul se va coace neuniform, deoarece căldura nu a ajuns în totalitate, în același timp, către aluat.

Cele mai frecvente greșeli pe care le fac unele gospodine când coc prăjituri
Greșeli pe care le faci când coci prăjituri

Alte greșeli pe care le pot face gospodinele atunci când coc prăjituri

  • Nu ung tava cu unt sau ulei;
  • Pun prea mult aluat în tavă pentru a se face mai mult blat;
  • Nu cântăresc ingredientele necesare într-o rețetă;
  • Înlocuiesc ingredientele din dorința de a ieși o prăjitură diferită;
  • Nu aleg tava de coacere potrivită;
  • Nu folosesc temperatura potrivită;
  • Nu respectă timpul rețetei;
  • Nu folosesc agenții de creștere potriviți, praf de copt, amoniac sau drojdie.

Așadar, rezultatul final al prăjiturii coapte este în strânsă legătură cu pașii pe care i-ai urmat cu atenție în preparare acesteia. Orice pas greșit poate afecta calitatea desertului, tocmai din acest motiv nu face aceste greșeli atunci când coci prăjituri.

Citește și: Rețete de prăjituri cu banane

Sursă foto: 123rf.com

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (44)

Gore24   •   28.12.2023, 18:20

Sfaturi foarte bune. Mi-au ieșit foarte bine blaturile.

Dori.l   •   19.12.2023, 09:53

Sfaturi utile pentru prajituri reusite.

Gore24   •   18.12.2023, 22:01

Foarte interesant acum în prag de sărbători!

Vezi toate comentariile (44)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Măsura luată de Kim Jong Un la o zi după ce Vladimir Putin a promulgat Acordul de Apărare reciprocă cu Coreea de Nord
Știrileprotv.ro
Măsura luată de Kim Jong Un la o zi după ce Vladimir Putin a promulgat Acordul de Apărare reciprocă cu Coreea de Nord
Wow, ce vilă superbă și-a cumpărat Angela Similea acum! Și-a vândut conacul după problemele cu bani, însă noua ei casă a făcut furori, mai ales după renovare! Mulți și-au dat coate
Viva.ro
Wow, ce vilă superbă și-a cumpărat Angela Similea acum! Și-a vândut conacul după problemele cu bani, însă noua ei casă a făcut furori, mai ales după renovare! Mulți și-au dat coate
Sfâșietor ce s-a aflat despre moartea lui Silviu Prigoană! E știrea care a bulversat România
Libertateapentrufemei.ro
Sfâșietor ce s-a aflat despre moartea lui Silviu Prigoană! E știrea care a bulversat România
Ce pensie avea Silviu Prigoană! A murit la 60 ani, după ce își “asigurase bătrânețea”
FANATIK.RO
Ce pensie avea Silviu Prigoană! A murit la 60 ani, după ce își “asigurase bătrânețea”
Gigi Becali, reacție odioasă la GSP Live, după ce Dawa a fost acuzat că și-ar fi agresat soția: „Când te bate la cap, îi mai scapi și câte o «domestică»”
GSP.RO
Gigi Becali, reacție odioasă la GSP Live, după ce Dawa a fost acuzat că și-ar fi agresat soția: „Când te bate la cap, îi mai scapi și câte o «domestică»”
SEMNIFICAȚIA ascunsă a bijuteriilor și accesoriilor purtate de Kate Middleton la Ziua Comemorării. Gestul emoționant făcut de Prințesă
Elle.ro
SEMNIFICAȚIA ascunsă a bijuteriilor și accesoriilor purtate de Kate Middleton la Ziua Comemorării. Gestul emoționant făcut de Prințesă
Așa arăta, înainte de operațiile estetice, o vedetă pe care azi o vezi aproape zilnic la TV. Îți dai seama cine e în poze? FOTO
Unica.ro
Așa arăta, înainte de operațiile estetice, o vedetă pe care azi o vezi aproape zilnic la TV. Îți dai seama cine e în poze? FOTO
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Financiarul.ro
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Cine a fost Silviu Prigoană. Povestea vieţii celebrului om de afaceri
Observatornews.ro
Cine a fost Silviu Prigoană. Povestea vieţii celebrului om de afaceri
Horoscop 12 noiembrie 2024. Balanțele se simt tulburate astăzi, din mai multe motive, cele din mediul de la serviciu sau problemele de sănătate
HOROSCOP
Horoscop 12 noiembrie 2024. Balanțele se simt tulburate astăzi, din mai multe motive, cele din mediul de la serviciu sau problemele de sănătate

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI