Cuprins:
Parfumul inconfundabil al zambilelor, culorile vesele ale lalelelor, narciselor, ne îndeamnă să aducem şi în case prospeţimea şi frumuseţea acestui anotimp.
Poţi realiza aranjamente splendide cu ajutorul hortensiilor, ghioceilor, zambilelor, năstureilor, narciselor, primulelor şi azaleelor.
Iată câteva sugestii şi sfaturi pentru a-ți transforma balconul sau terasa într-o insulă verde şi înmiresmată, de care să te poţi bucura în clipele de relaxare.
Cele mai frumoase flori de primăvară, în ghiveci pentru balcon
Brânduşe
Brandusele poţi achiziţiona deja înflorite sau poţi cumpăra bulbi, pe care să-i plantezi în ghivece, dar care vor înflori ceva mai târziu. Se udă de două-trei ori pe săptămână, iar ghiveciul se ţine pe un strat de pietriş umed. Când florile cad, iar frunzele se usucă, bulbii nu se mai udă. Aceştia se mută în luna septembrie, într-un nou ghiveci, şi se lasă afară peste iarnă, pentru a înflori primăvara următoare.
Primule
Puţini sunt cei care pot rezista în faţa acestor minuni multicolore. Primula este cea mai răspândită plantă cultivată în ghivece şi se adaptează foarte bine condiţiilor mai puţin prielnice de pe balcon, înflorind încontinuu toată primăvara. Dacă vrei ca florile să ţină cât mai mult şi să te bucuri de ele şi anul viitor, trebuie să ţii cont de câteva sfaturi de îngrijire. Această plantă preferă un loc aerisit, e mare iubitoare de apă şi de lumină, dar nu trebuie expusă direct la soare. Udarea se face abundent prima dată, după care pământul trebuie să fie permanent umed, nu trebuie lăsat să se usuce. Acesta este secretul ei. Dacă o ţii într-un loc luminos, vei avea o floricică foarte frumoasă.
Panseluţe
Perioada maximă de înflorire este în lunile martie, aprilie şi mai. Rezistă bine pe balcon, la temperaturi scăzute, dar nu suportă arşiţa. Este bine să ţii panseluţele în locuri luminoase, pentru a putea înflori. De asemenea, trebuie să fie plantate în pământ bogat în substanţe nutritive, fiind recomandată utilizarea periodică a unui îngrăşământ.
Amaryllis
Sunt plante perene bulboase, cu flori mari, asemănătoare celor de crin. Coloritul principal al florilor e roşu-închis şi roz, dar există şi hibrizi ale căror flori sunt albe, simple, sau cu bordura roşie. Pentru ca Amaryllis să înflorească în fiecare an are nevoie de soare, îngrăşăminte şi aer curat. După înflorire, care durează circa trei săptămâni, tijele se taie, lăsând frunzele să se dezvolte.
Important: pentru o bună înflorire, plantele de Amaryllis trebuie lăsate în repaus în perioada de vară-toamnă, iar bulbii trebuie plantaţi în ghivece potrivite ca dimensiune. Udarea plantei se face în cantităţi mici la început, iar ghivecele se ţin în întuneric, la o temperatură de 10-12 grade, până când tulpina atinge 10-12 cm lungime. După aceea, plantele pot fi scoase la lumină.
Violete
Sunt foarte des întâlnite şi destul de uşor de crescut. Au nevoie de multă lumină, dar nu trebuie expuse direct la soare şi se udă în farfurioară. Evită să le uzi pe frunze, deoarece se pătează. Ghiveciul nu trebuie mutat prea des dintr-un loc în altul, violetele fiind sensibile la schimbări. Pentru a înflori bogat, planta trebuie ţinută în ghivece mici.
În perioada de repaus, se reduce cantitatea de apă, dar pământul nu trebuie lăsat să se usuce. Primăvara se schimbă pământul. Înmulţirea se face prin butaşi de frunze sau prin despărţirea plantei. Butaşul de frunză se pune în pământ sau direct în apă. După ce apar rădăcinuţele, noua plăntuţă va fi mutată într-un ghiveci mic cu pământ.
Orhidee
Orhideele fac unele dintre cele mai frumoase flori şi înfloresc bine pe pervaz. Varietatea uriaşă de forme şi culori este irezistibilă pentru oricare iubitor de flori. Planta nu are nevoie de mult spaţiu pentru rădăcină. Într-un vas simplu se simt de minune. Orhideele suportă bine şi aerul cald şi uscat din cameră.
Atenţie, dacă frunzele sunt deformate, înseamnă că planta stă într-un loc prea cald sau prea uscat! Pentru a înflori au nevoie de multă lumină. Udă-le o dată pe săptămână. Cea mai bună metodă: ţine ghiveciul sub robinetul cu apă. E important ca acesta să se îmbibe cu apă. Nu uita să-i pui îngrăşământ de orhidee, o dată sau de două ori pe săptămână în apa de udat, din martie până în septembrie.
Ghiveciul se schimbă o dată la doi ani. Nu-ţi înfloreşte orhideea? Amplasează planta, pentru un timp, şi pe durata nopţii, într-un loc mai rece. După înflorire urmează o perioadă de pauză. Apoi vor răsări din nou lăstari care vor face flori.
Narcise
Florile galbene sau albe şi parfumate încep să se desfacă încă din februarie. În timpul înfloririi udă-le des, apoi de două ori pe săptămână. După ce florile şi frunzele s-au ofilit se scot bulbii şi se păstrează într-un loc uscat şi rece până în toamnă, când se replantează la o adâncime de 10 cm. Primăvara viitoare te poţi bucura din nou de ele.
Lalele
Sunt stăpânele primăverii, sunt frumoase şi, deşi durează destul de puţin, merită să priveşti spectacolul pe care îl oferă. Ca şi surorile lor narcisele, lalelele iubesc locurile însorite, dar nu le deranjează prea tare dacă le aşezi într-un colţ mai umbrit.
Pământul în care le plantezi trebuie să fie nisipos şi bine drenat. Se udă la două-trei zile, preferabil dimineaţa. După ce florile şi frunzele s-au ofilit, scoate bulbii din pământ, curăţă-i şi păstrează-i până în luna octombrie într-un loc umbrit şi răcoros, când îi vei planta din nou.
Năsturei
Sunt albi, roz sau roşii, simpli sau bătuţi, în funcţie de soi. Modeşti, năstureii cresc în locuri însorite, dar şi la semiumbră. Năstureii sunt foarte potriviţi pentru a umple golurile din jardiniere. După înflorire, înmulţeşte năstureii prin separarea plantelor. Sunt rezistenţi la temperaturi mai scăzute, astfel că pot sta pe balcon fără nici o problemă. Îi poţi cumpăra gata înfloriţi sau sădi toamna.
Kalanchoe
E o plantă suculentă, cu frunze cărnoase. Florile durează circa două luni, timp în care se succed mai multe serii de boboci. După fiecare înflorire se taie vârfurile lăstarilor, iar planta se ţine la umbră timp de o lună, cu pământul aproape uscat. Apoi se mută la lumină şi se udă normal.
În scurt timp, Kalanchoe va avea frunze tinere şi va începe un nou ciclu vegetativ. Din luna martie, şi Kalanchoe, la fel ca şi celelalte plante de balcon sau de apartament, are nevoie de substanţe nutritive care să-i stimuleze înflorirea. Foloseşte o dată pe săptămână îngrăşământ pentru plante cu flori.
Trandafiri
Aproape tot anul, în florării există o bogată ofertă de trandafiri miniaturali în ghivece. Florile lor însă nu ţin foarte mult într-o cameră caldă. Au nevoie de un loc luminos şi răcoros. Nu aşeza plantele lângă calorifer sau în bătaia directă a soarelui. Stau, de regulă, în ghivece mici, cu puţin pământ, care trebuie să fie uşor umed. Evită umezeala stătută.
Când le cumperi, înainte de a le aduce în casă, verifică cu atenţie să nu aibă insecte dăunătoare. Pentru a reduce riscul apariţiei vreunei boli, spală planta o dată pe săptămână sub jet de apă, curăţând bine frunzele pe ambele părţi. Pentru a încuraja deschiderea bobocilor, alege un fertilizator bogat în potasiu. O tăiere eficientă în martie stimulează înflorirea.
Zambile
Acum mai bine de 2.000 de ani, zambila era deja îndrăgită datorită parfumului. Şi astăzi ne încântă cu mireasma sa şi străluceşte în diferite culori. Ele înfloresc în acelaşi timp cu lalele şi narcise, din martie până în mai. Sunt excelente ca flori tăiate şi pot fi cultivate cu uşurinţă în ghivece, ca flori de apartament.
Azalee
Planta de azalee este atrăgătoare atât prin mărimea şi alcătuirea florii, ce poate fi simplă sau bătută, cât şi prin culorile vii, în nuanţe de la roşu sau violet până la roz şi alb. Înfloreşte în sezoanele răcoroase ale anului: toamna, iarna şi primăvara.
Temperatura optimă de creştere e de 16 -22 grade C. Udarea plantei se face în mod regulat. Umezeala stătută e însă periculoasă, de aceea în farfurioară nu trebuie să rămână apă. Pentru ca noii boboci să se deschidă, îndepărtează periodic florile ofilite. Din martie se administrează îngrăşământ o dată la două săptămâni.
Sfaturi pentru a-ți amenajaza acasă o mică grădină
Se pun seminţe de flori de vară
Martie e luna cea mai bună să începi să plantezi florile de vară mult iubite. Pe un pervaz luminos, vor răsări din seminţe. Nu necesită mari cheltuieli. Umple vase de plastic cu pământ şi umezeşte-l. Seminţele se presară cu ajutorul unei hârtii îndoite. Apăsă uşor cu mâna seminţele şi acoperă-le cu un strat subţire de pământ. Stropeşte regulat pământul cu apă.
Înainte ca plantele să crească prea dese, trebuie rărite. Pentru însămânţare poţi folosi cofraje de ouă. Acestea sunt foarte ieftine. Pune în fiecare scobitură pământ şi câte o sămânţă. Cartonul trebuie să fie umezit în permanenţă. După ce plăntuţele devin suficient de puternice, separă fiecare scobitură şi pune-le în ghivece sau în grădină.
Se curăță și se taie plantele
Cine nu a tăiat florile de balcon toamna o poate face acum, înainte să înmugurească. Multe din plantele care iernează în locuri semiumbrite înmuguresc în aceste săptămâni mult prea devreme, datorită temperaturilor mai ridicate. De aceea, lăstarii timpurii trebuie tăiaţi până la o treime, dar – atenţie! – numai după ce a apărut cel puţin un mugure de frunză. De asemenea, se îndepărtează frunzele ofilite şi deteriorate. Lăstarii verzi se scurtează până la 3 – 4 frunze, pentru a permite o ramificaţie bogată. Lăstarii bolnavi (cu pete) sau deterioraţi se aruncă.
Se schimbă ghivecele și pământul
Primăvara, cele mai multe plante au nevoie de pământ proaspăt şi de un ghiveci nou. În jurul rădăcinii trebuie să existe un spaţiu de 2-3 cm care să fie umplut cu pământ. Pentru a schimba ghiveciul ai nevoie de un vas, o foarfecă, un cuţit ascuţit şi o lopăţică. Foloseşte pământ de grădină sau de la florării, proaspăt şi de bună calitate, amestecat cu puţin pietriş sau nisip. Schimbarea ghivecelor se face cu atenţie, evitându-se pe cât posibil deteriorarea rădăcinilor.
Important!
Trebuie să ştii că pământul de flori nu se alege la întâmplare. Sunt mai multe tipuri care se diferenţiază după substanţele nutritive pe care le conţin, iar pe ambalaje sunt menţionate soiurile de plante pentru care se potrivesc. Un pământ bun, în general, trebuie să fie proaspăt, afânat şi să-şi păstreze pentru un timp îndelungat această structură. Cel mai potrivit e alcătuit dintr-un amestec de turbă cu pământ, frunze, ţelină, mraniţă şi nisip
Se administrează îngrășământ
După perioada de repaus din lunile de iarnă, plantele au nevoie de energie pentru a se putea dezvolta şi a se menţine sănătoase şi pline de flori. Astfel, trebuie să le administrezi, o dată pe săptămână, îngrăşământ fluid care se amestecă în apa de udat. O alternativă eficientă la îngrăşământul fluid este cel complex sau beţişoarele de îngrăşământ, care se aşază în pământ şi care sunt suficiente pentru mai multe luni. Atenţie! Plantele de ghiveci proaspăt mutate în alt vas nu au nevoie imediat de îngrăşământ fluid. Ca să permiţi formarea rădăcinilor este bine să nu administrezi îngrăşământ timp de patru săptămâni.
Putere pentru plante din grădina bunicii
Chiar dacă produsele din magazine sunt mai comod de folosit, ar trebui să aruncăm o privire şi la vechile trucuri ale bunicii. Cine a crezut că urzicile provoacă doar neplăceri, trebuie să-şi schimbe părerea şi să afle că acestea ajută plantele să înflorească. Astfel, fiertura de urzici, proaspete sau uscate, asigură florilor o bună doză de azot. Se prepară astfel: se fierbe un kg de urzici în 10 l de apă, 15-30 de minute, se lasă să se răcească şi se strecoară. Se foloseşte la plantele care stau să înflorească. Fiertura se aplică diluată, în proporţie de 1:10. Se stropesc florile sau se toarnă pe pământ.
Vezi tot ce trebuie să știi și despre flori de vară!
- Dacă te pasionează florile de apartament sau arbuștii ornamentali, poși vedea cum se plantează și se îngrijesc Violete de Parma, Regina Nopții, Plumeria sau Paulownia!
Ce pomi fructiferi poți planta dacă ai o grădină sau o livadă generoasă.
Pasionații de grădinărit ar putea să fie încântați să crească clematita în grădina lor
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!