Dacă visezi la o vacanță departe de aglomerația orașului, atunci poți alege ca destinație unul dintre cele mai frumoase sate din România, unde natura se îmbină de minune cu tradiția.
Cuprins:
Cele mai frumoase sate din România
Râmetea
Râmetea este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Alba și este considerat unul dintre cele mai frumoase sate din România.
Situată în nordul Depresiunii Trascăului, la o altitudine medie de 550 de metri, localitatea Râmetea este înconjurată de masive montane mai înalte cu 500 – 600 de metri și este străbătută de la nord la sud de râul Râmetea. Frumusețea peisajelor se îmbină perfect cu arhitectura caselor, iar Cetatea Trascăului este un obiectiv important în zonă.
Şirnea
Şirnea e un sătuc din Braşov, amplasat la poalele Munţilor Piatra Craiului, la o altitudine de aproape 1.400 m. În 1960 Şirnea a fost declarat primul sat turistic din România, iar în prezent acolo se întâmplă o mulţime de evenimente interesante precum Focul lui Sumedru, care are loc în fiecare an în 25 octombrie.
Atunci copiii din sat se îmbracă în portul popular specific locului, fac un foc mare şi dansează în jurul lui. Cei mai curajoşi dintre ei sar prin foc sau sar peste focul lui Sumedru, cum spun sătenii.
Breb
Satul Breb din Maramureş atrage anual pe fotografii străini care doresc să imortalizeze una dintre rarele amprente ale trecutului. În localitate, sunt mai multe puncte de belvedere: Creasta Cocoşului, Lacul Morărenilor şi Taul Chendroaie, toate rezervaţii naturale.
În localitate se găseşte o Biserică veche de lemn, din anul 1300. Se mai pot vedea aici şi porţile masive din lemn, vechi sau mai noi, care se găsesc în toate cele patru localităţi ale comunei. Poarta din lemn reprezintă cel mai important element de arhitectură tradiţională a ţăranului din Maramureş. Breb este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase sate din România.
Jurilovca
Localitatea Jurilovca din Tulcea se află pe malul lacului Goloviţa, una dintre lagunele complexului Razim – Sinoe şi defineşte cea mai mare comunitate de pescari din Delta Dunării.
Legenda spune că satul s-ar fi întemeiat în 1710, de către un grup de pescari conduşi de un anume Jurba. Odată ajunşi în Jurilovca, trebuie să exploraţi lagunele Goloviţa şi Razim (cel mai mare lac din ţară) prin intermediul vaporaşului sau cu bărcile localnicilor, care vă pot duce până la Gura Portiţei – acolo unde complexul lagunar întâlneşte apele Mării Negre.
Botiza
În inima Maramureşului, pe Valea Izei, se află un ţinut de poveste, locuit de oameni ce sfidează timpul neostenind niciodată.
Botiza a fost atestată documentar în 1373 sub denumirea de Batizha şi, pe lângă frumuseţea locurilor care te va încânta cu siguranţă, aici poţi vizita şi mănăstirea Botiza sau izvorul cu ape minerale Borcut. Odată ajuns aici, mai poţi vedea şi Bârsana, alt sătuc de care maramureşenii sunt mândri şi care e la fel de pitoresc ca Botiza, ambele fiind unele dintre cele mai frumoase sate din România.
Pleşa
În Bucovina, foarte aproape de Gura Humorului, se găseşte unul dintre cele mai frumoase sate din România, locuit exclusiv de polonezi. Limba română nu se aude decât de sărbători şi e folosită doar atunci când vin musafiri români. Cu peisaje minunate și cultură specifică, satul întâmpină turiștii cu brațele deschise, însă locurile de cazare au prețuri la fel de mari ca și în centrele marilor orașe.
Cele mai frumoase sate din România din Patrimoniul UNESCO
Câlnic
Comuna Câlnic este situată în partea sud-estică a judeţului Alba, în zona dealurilor subcarpatice, la o distanţă de 28 km de municipiul Alba Iulia şi la 15 km de Sebeş.
Aşezată pe culoarul depresionar Sebeş – Apold, are un relief specific de dealuri desfăşurat pe o altitudine cuprinsă între 300 şi 600 m.
Atestată documentar pentru prima dată în anul 1269, localitatea Câlnic este cunoscută prin vechi aşezări neolitice din cultura Coţofeni. În sec. XII au fost colonizaţi aici saşii care au construit cetatea ţărănească Câlnic, cea mai reprezentativă dintre fortificaţiile Transilvaniei din sec. al XIII-XIV-lea. Localitatea Câlnic, cu biserica ei fortificată este inclusă în Patrimoniul UNESCO din România.
Prejmer
Prejmer, mai demult Prajmar, Preșmer este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Brașov.
Localitatea Prejmer este adesea vizitată de turiști, atât pentru frumusețea naturală, cât și pentru Cetatea și Biserica fortificată, care sunt unele dintre cele mai apreciate obiective turistice din zonă.
Viscri
Localitatea Viscri se află în comuna Bunești și își are originile în sec.al XII-lea, când aici au fost aduși secui, pentru a păzi granița estică a regatului. Aceștia au ridicat o biserică de calcar alb-verzuie, de la care s-a dat numele localității în maghiară și germană.
Satul a făcut obiectul mai multor reportaje apărute în presa britanică, după ce prințul Charles și-a cumpărat o casă aici. Localitatea practic a înflorit şi a devenit unul dintre locurile preferate de turiştii din întreaga lume. În plus, în ultimii ani s-au construit pensiuni şi restaurante care îi întâmpină pe turişti cu produse tradiţionale.
Dârjiu
Dârjiu, în maghiară Szekelyderzs, este o comună în județul Harghita, inclusă în Patrimoniul UNESCO din România. Biserica din Dârjiu, declarată monument UNESCO în anul 1999, este una dintre cele mai importante biserici fortificate din Transilvania.
Saschiz
Saschiz este cu siguranță printre primele în topul celor mai frumoase sate din România.
Micuța comuna Saschiz aflată la poalele unor dealuri împădurite din județul Mureș abundă de istorie, cultură și tradiție mureșeană. Aerul medieval se simte încă la Saschiz. Încă de la început, comuna s-a dezvoltat însă destul de repede, spun istoricii, Saschiz-ul fiind cunoscut drept un sat cu multe bresle – cizmari, olari, zugravi, tâmplari – celebru pentru ceramica sa, smălțuită de obicei în verde.
Biertan
Biertan, în graiul local Ghiertan, este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Sibiu. Comuna Biertan este așezată la sud de Târnava Mare, de-a lungul unui lanț de dealuri având înălțimi cuprinse între 388 și 750 m altitudine.
Localitatea și-a păstrat farmecul, cu case vechi construite în stil baroc transilvănean, cu ziduri groase, fundaţii din piatră, fațade în culori pastel și decoraţii cu motive viticole. Ansamblul arhitectural cu frumoasa cetate fortificată au determinat includerea comunei pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
În sezonul turistic, artizani și apicultori din zonă își expun creațiile si produsele spre vânzare, în piațeta localitații, în fața intrării în cetate.
Valea Viilor
În anul 2012 localitatea Valea Viilor a fost inclusă în Ghidul oficial „Cele mai frumoase sate din România”.
Fiind o veche așezare săsească, în secolul XIV s-a început construcția unei biserici în stil gotic care, ulterior, a fost fortificată pentru a proteja comunitatea de atacurile triburilor de mongoli. După o lungă istorie tumultoasă, în anul 1999 biserica și întregul sit rural au fost incluse în lista monumentelor UNESCO.
Valea Viilor cuprinde cinci gospodării care şi-au păstrat aspectul original, cu grădini şi curţi amenajate în mod tradiţional.