O universitate este acea instituție de învățământ superior, organizată în mai multe facultăți sau departamente academice, care acordă diplome în diferite domenii de specialitate. De aceea, orice universitate arată grozav pe CV-ul tău și te poate ajuta să obții un loc de muncă foarte bun după ce o vei fi absolvit.
Cuprins:
Indiferent unde vei alege să faci studenția va exista o competiție acerbă astfel că doar cei mai buni dintre cei mai buni vor reuși, mai ales în universitățile de top la nivel mondial. În acest articol ne-am gândit să-ți prezentăm unele dintre universățile de renume mondial în care este cel mai dificil de intrat.
1. Universitatea Stanford (SUA)
Este recunoscută pentru că a produs unele dintre cele mai mari nume din Silicon Valley, precum și peste 30 de miliardari, 17 astronauți și 60 de laureați ai Premiului Nobel. De aceea, este lesne de înțeles de ce concurența este atât de mare. Prestigioasa universitate californiană are o rată de acceptare ridicol de scăzută, de aproximativ 4,8% dintre tinerii solicitanți, așa că este ușor de înțeles de ce se situează în fruntea listei celor mai grele universități.
2. Universitatea Harvard (SUA)
Înființată în 1636, Harvard este cea mai veche universitate din SUA. La Harvard University au studiat mari personalităţi mondiale, între care opt președinți americani și 130 de laureați ai Premiului Nobel. Așa că nu este de mirare că această instituție înscrisă în „Ivy League” (n.n. – grupul celor mai prestigioase opt universități din nord-estul SUA) își selectează cu mare strictețe studenții. Are o rată de admitere de 5,4%, iar procesul de admitere este unul extrem de dificil.
3. Universitatea Yale (SUA)
Rămânem în SUA, în New Haven (Connecticut), acolo unde funcționează o altă universitate din „Ivy League”. Yale University acceptă doar 6% dintre cei care aplică, cifră care face din această universitate una dintre cele mai dificile nu doar din America, ci și din lume. Spre exemplu, în 2021, cei peste 36.000 de candidați s-au luptat pentru numai 1.500 de locuri, ceea ce înseamnă 24 de persoane pe un loc!
4. Institutul tehnologic Caltech (SUA)
Institutul din Pasadena (California) este privat și numără puțin sub 1.000 de studenți, fiind una dintre cele mai puțin „populate” universități americane. Caltech are șase divizii academice și oferă studenților o educație riguroasă în domeniul științei și ingineriei predate de unii dintre cei mai distincți oameni de știință și cercetători din lume. Ratele de acceptare au fost în 2021 de 8,8%, iar în 2022 de 6,6%, fiind unele dintre cele mai mici din ultimii ani.
5. Universitatea Princeton (SUA)
Princeton este a patra cea mai veche universitate din SUA, fiind înființată în 1746, și numără în prezent în jur de 5.200 de studenți. La fel ca celelalte universități din „Ivy League”, ratele de acceptare sunt destul de mici și la Princeton și se cifrează de obicei în jurul valorii de 6%. Cea mai scăzută rată de acceptare s-a înregistrat, însă, anul trecut și a fost de 4,4%.
6. Colegiul de medicină din Hyogo (Japonia)
Cea mai importantă universitate de medicină din Japonia este cel de la Hyogo (Hyōgo Ika Daigaku). Fondată în 1972 de către Shigeki Morimura, aceasta este o instituție privată de științe medicale care a primit acreditarea universitară abia în 2004. În ciuda faptului că este o universitate destul de nouă, a devenit rapid cunoscută la nivel mondial ca fiind una dintre cele mai dificile de accesat. Rata de acceptare este foarte scăzută și în acest caz, și anume 7,2%.
7. Universitatea din Ciudad de Mexico (Mexic)
Universidad Nacional Autónoma de México este o instituție de învățământ superior publică de cercetare, care a fost înființată inițial în 1551 și redeschisă în 1910. Aceasta a primit libertatea din partea guvernului mexican, ceea ce înseamnă că își poate defini propriul curriculum și își poate gestiona propriul buget. Mulți spun că acest lucru a avut un impact pozitiv asupra independenței și educației în această universitate, care se „laudă” cu o rată de acceptare care se situează de obicei sub 10%. Cea mai mică a fost de 5,9% în 2013.
8. Universitatea de Economie și Științe Politice din Londra (Anglia)
Asociată adesea cu Oxford și Cambridge, London School of Economics and Political Science este una dintre cele mai bune universitati de studii în domeniul științelor sociale. Dar, în același timp, este și una dintre cele mai difici de accesat unități de învățământ superior din Insulă. În trecut, această universitate a „produs” lideri de gândire în științe sociale și șefi de state și acceptă studenți din nu mai puțin de 155 de țări. Nu este de mirare că există o concurențță atât de acerbă, dovadă că rata de acceptare este de cel mult 8,9%.
9. Universitatea RWTH din Aachen (Germania)
Universitatea RWTH din orașul german Aachen este publică și este considerată ca fiind cea mai mare universitate tehnică din țară. În ciuda faptului că este împărțit în două zone, Midtown și districtul Melaten, competiția pentru a obține un loc aici este extrem de dură. Universitatea germană se mândrește cu o rată de acceptare de 10%, adică doar unul din 10 candidați prinde de obicei un loc.
10. Colegiul Universitar din Dublin (Irlanda)
Colegiul universitar din capitala Irlandei numără în prezent peste 33.000 de studenți, fiind cea mai mare universitate din această țară. Aici au absolvit cinci laureați ai Premiului Nobel, motiv pentru care se numără printre cele mai bune universități din Europa, dar și la nivel mondial. Cu aceeași rată de acceptare ca și Universitatea RWTH din Aachen, doar una din 10 persoane care aplică va fi acceptată să participe pentru a studia acolo.